Duurzaam en veilig koken: elektrische kookplaten hebben de toekomst

Kookten we vroeger massaal op gas, tegenwoordig zijn er genoeg mogelijkheden waar geen fossiele brandstof meer aan te pas komt. Goed nieuws voor ons milieu. En de brandveiligheid in uw appartementencomplex.

Gepubliceerd: 30 december 2016

Laten we eerst een veel voorkomend misverstand voorgoed de wereld uit helpen. Veel mensen denken dat de vlam in de pan alleen kan gebeuren op een gasfornuis, dat is dus niet waar. De vlam in de pan ontstaat doordat olie of vet in een pan te heet worden, of als eten droog kookt, waardoor het kan ontbranden.

Open vuur

Wat koken op gas wel onveiliger maakt, is de vlam. Er hoeft maar een ovenwant vlam te vatten en er ontstaat brand. Ook de dragers waar de pannen opstaan, zijn niet altijd even stabiel. Een ander nadeel van gas: het rendement. Veel energie - maar liefst 50% - gaat verloren, doordat warmte naast de pan verdwijnt. Bovendien is gas als fossiele brandstof minder milieuvriendelijk, helemaal nu er steeds meer ‘groene’ energie wordt opgewekt. De verwachting is dat ook daarom steeds meer mensen zullen overstappen op elektrisch koken. Daarbij heb je een tweetal mogelijkheden: keramisch koken en inductie koken.

Keramisch koken

Bij keramisch koken worden de pannen verhit door een warme, keramische plaat. Onder deze plaat liggen spiralen, die door middel van elektriciteit worden verwarmd. Dit zorgt voor verhitting van de kookplaat, waardoor vervolgens de pannen warm worden. Het rendement van de energie bij keramisch koken ligt rond de 60%. Dat houdt in dat 60% van de energie die de kookplaat verbruikt wordt gebruikt om de pannen te verwarmen.

Nadelen:

- Voor het koken op een keramische kookplaat is in de meeste gevallen een extra groep in de meterkast noodzakelijk. De reden is dat een keramische plaat veel stroom gebruikt bij het koken. Daarnaast zullen het leidingwerk en de stopcontacten aangepast moeten worden.
- Wie keramisch wil koken zal ook nieuwe pannen aan moeten schaffen. De pannen moeten zo glad en vlak mogelijk zijn in verband met de warmtegeleiding. Pannen die op gas gebruikt zijn, zijn vaak vervormd.
-Doordat de hele plaat wordt verwarmd, kunnen etensresten bij overkoken of spetteren inbranden.

Voordelen:

-De keramische kookplaat gaat langer mee dan de inductiekookplaat. De gemiddelde keramische kookplaat gaat 15 tot 20 jaar mee. Voor inductie is dit 10 tot 15 jaar.
-De restwarmte van de kookplaat is handig om gerechten nog een tijdje warm te houden.
-De plaat is eenvoudig te reinigen.

Inductie koken

Bij inductie koken zorgt een magnetisch veld voor de verhitting van de pan. De magneet zelf is geen warmtebron, het is de combinatie van de magneet en de pan die warmte veroorzaakt. Bij inductie koken wordt dan ook alleen de bodem van de pan verhit en niet de hele plaat. Doordat alle energie direct naar de pan gaat heeft deze vorm van koken een rendement van ongeveer 80%.

Nadelen:

- Net als bij het keramische koken is voor inductie koken ook een aparte groep in de meterkast noodzakelijk, net als een speciale aansluiting in de keuken.
- Ook voor inductie koken zijn speciale pannen – geschikt voor inductie - nodig, omdat de verhitting anders niet tot stand kan komen.
-De inductiekookplaat is een stuk duurder dan de keramische kookplaat.

Voordelen:

-Omdat niet de hele plaat wordt verwarmd, is inbranden van etensresten nauwelijks aan de orde. Zodra je de pan van de plaat haalt, koelt de plaat direct af. Hierdoor gaat er ook geen energie verloren.
-De plaat is eenvoudig te reinigen.
-De pannen zijn sneller warm dan bij keramisch koken en de temperatuur is nauwkeuriger in te stellen.

Meer ruimte, meer vrijheid

Wie regelmatig kookt, herkent het vast wel; geschuif met pannen, omdat je net niet genoeg ruimte hebt om alle pannen tegelijk op het vuur te zetten. Met keramisch en inductie koken behoort dit tot het verleden. De kookzones beperken zich niet meer tot een vaste positie en grootte. De nieuwste generatie inductie kookplaten past zich aan, aan de wensen van de gebruiker. Kookplaten worden ook steeds breder. Zo zijn er keramische en inductie panorama kookplaten met een breedte van maar liefst 100 cm. Het voordeel van deze panorama kookplaten is dat de pannen allemaal naast elkaar staan, je hoeft dus niet meer over pannen heen te buigen om in een achterste pan te kijken. Alles staat overzichtelijk op een rij.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.