Bouwen aan de wereld: een groen interieur

Het inrichten van je woonstijl is een spannende en uitdagende taak, maar soms hangt er een prijskaartje aan vast waar je je misschien niet van bewust bent.

Gepubliceerd: 05 september 2016

De meubels en decoraties kunnen over hun oorsprong niet praten, maar de vraag naar de origine van je nieuwe interieur is niet onbelangrijk voor wie rekening wil houden met de maatschappelijke en ecologische impact van zijn aankopen. Gelukkig zijn er fabrikanten die een groen beleid voorop stellen.

Niet aan elke prijs

De Zweedse meubelfabrikant Ikea bewijst dat ecologisch niet duur hoeft te zijn. Hun slogan is dan ook: “low price, but not at any price”. Het bedrijf krijgt soms kritiek omdat zijn producten niet duurzaam genoeg geacht worden, maar de laatste jaren is het ook hier meer op gaan focussen. Op Kortingbox vind je coupons die Ikea zelfs nog goedkoper maken. Ikea werkt aan de ecologische impact van zijn activiteiten op basis van het “eWheel”. Het wiel heeft verschillende checkpunten doorheen het productieproces van elk product. Er wordt aandacht besteed aan materiaal, het productieproces zelf, de verdeling, de manier waarop het product gebruikt wordt en aan duurzaamheid en recyclingmogelijkheden.

Energie besparen

Naast de juiste keuze van fabrikant, zijn er nog een aantal zaken waar je rekening mee kan houden voor een ecologische inrichting. Energie besparen is wellicht de maatregel met de grootste impact. Naast goede isolatie en energie-efficiënte verlichting, kun je extra aandacht besteden aan eco-vriendelijke ramen. Speciale coatings kunnen hitte reflecteren en voor extra isolatie zorgen. Ze houden je warm in koude seizoenen en koel tijdens de zomermaanden. Bij het ontwerp van je huis zelf helpt het ervoor te zorgen dat je binnenshuis veel lichtinval krijgt. Voldoende natuurlijk licht bespaart op jouw energierekening en die van onze planeet. Denk om daglicht zoveel mogelijk te benutten bijvoorbeeld aan koepels en open jaloezieën die je privacy beschermen, zonder licht buiten te sluiten.

Koolstofuitstoot verminderen

Energie besparen is niet de enige manier om je koolstofuitstoot te verminderen. Er zijn dingen die je in het ontwerp van je huis kunt integreren om je koolstofuitstoot buitenshuis te reduceren. Zelf wat groentjes en fruit kweken is een voorbeeld, en het is nog lekker ook! Het is ook heerlijk verse kruiden bij de hand te hebben in de keuken. Onder het motto alle beetjes helpen, is de vierkante meter moestuin momenteel erg populair. Je hebt er weinig plaats voor nodig en plant er bij voorkeur gemakkelijk te kweken en te onderhouden planten in. Daarnaast is er maar één manier om de koolstof die onomstotelijk gecreëerd wordt door de aanwezigheid van de mens op onze Aarde te neutraliseren; met planten. Laat allerlei kamerplanten, met of zonder bloemen, maar uitsluitend potplanten, dan ook integraal deel uitmaken van je interieurontwerp. Als je daarnaast een eigen tuin hebt, kies dan niet voor een grasperk zonder meer. Neem de tijd om planten en bomen uit te kiezen die je ecologisch bewuste stijl verderzetten. Veel bladgroen is namelijk beter in staat koolstof om te zetten in zuurstof dan gras.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.