Slim opbergen = meer m3

Spullen genoeg, maar vaak bergruimte te kort. Appartement & Eigenaar ging op zoek naar praktische oplossingen.

Gepubliceerd: 27 december 2015

Inzetkast

De inzetkast is in feite een kast in een kast. En een ruimte dat je ermee wint! De draaibare inzetkast wordt aan een deuropening of kozijn bevestigd. Gaat de kastdeur open, dan komt eerst de inzetkast tevoorschijn waar allerlei spullen hun plek vinden. Achter de inzetkast blijft ruimte genoeg over voor andere spullen die misschien wat minder vaak worden gebruikt. En wat minder makkelijk toegankelijk zijn.
De diepte van een inzetkast varieert van 25 tot 30 cm. De inzetkast leverbaar voor kozijnbreedtes van 61 cm, 64 cm, 71 cm, 76 cm, 81 cm, 86 cm en 91 cm. Tegen meerprijs is maatwerk ook mogelijk.
www.handigekasten.nl

De lucht in

Een kritische blik in de berging kan soms verhelderend werken. De berging kan – mits efficiënt ingericht – aardig wat opruimplek bieden. Dit is vooral handig voor spullen die misschien eens per jaar tevoorschijn komen. Denk in de berging vooral in de hoogte, plaats stellingen die tot aan het plafond lopen. En over het plafond gesproken, ook daar zijn opbergmogelijkheden. Bijvoorbeeld een gedeeltelijk verlaagd plafond, waardoor er een mini-vliering ontstaat. Ook een oplossing: spullen ophangen, waardoor extra vloeroppervlak ontstaat en de berging veel toegankelijker is.

Wel bergen, niet verbouwen

Kampen meerdere bewoners met een te kort aan bergruimte, of is er geen bergruimte aanwezig dan kan men als VvE overwegen een externe berging te laten plaatsen. Er zijn diverse soorten verkrijgbaar, onder andere van Falco. Deze bergingen zijn volledig af te sluiten, zodat alle spullen veilig achter slot en grendel opgeborgen zijn.
www.falco.nl

Naar buiten ermee

Wel eens aan het balkon gedacht als locatie voor extra bergruimte? Met een wind- en waterdichte balkonkast heb je een handige opbergmogelijkheid voor spullen die lijden onder temperatuurschommelingen. Is een kast niet mogelijk, dan is een waterdichte box misschien een optie. Deze wordt vaak gebruikt om tuinkussens, maar kunnen uiteraard met van alles gevuld worden. De boxen zijn, net als de balkonkasten, in diverse maten en materialen leverbaar.

Maatwerk

Een kastenwand biedt zeeën van opbergruimte. Hierbij kan men kiezen voor kant en klare oplossingen, of een kastenwand op maat laten ontwerpen. Het voordeel van een kastenwand op maat is dat alles volledig naar wens in de kastenwand geïntegreerd kan worden. Van stereo-installatie tot televisie en zelfs een haard. Bijkomend voordeel een kast van vloer tot plafond biedt meer rust en accentueert de hoogte van de ruimte.

Multifunctionele meubels

Perfect voor een appartement: multifunctionele meubels! Een bed met opbergruimte onder het matras en een zitbank met bergruimte onder het zitgedeelte zijn fraaie voorbeelden van multifunctionele meubelen die een zee aan bergruimte bieden.

Buiten de deur

Tegenwoordig is het vrij eenvoudig om als particulier opslagruimte te huren bij bijvoorbeeld bedrijven als Shugard en Mr.Box. Mr.Box biedt daarbij als extra service dat je kunststof opslagdozen aan huis kunt laten bezorgen, deze in kunt pakken en vervolgens weer op kunt laten halen, waarna de boxen veilig opgeslagen worden. Via een handige app weet je altijd waar je dozen zijn. Het opslaggemak dient de mens.

Tips van de opruimgoeroe

Marie Kondo is dé opruimgoeroe van het moment. Haar boek Opgeruimd! is internationaal een groot succes en kent inmiddels een 55e druk! Deze Japanse dame hanteert nogal rigoureuze opruimmethodes en is niet van het halve werk. De vraag die je jezelf bij elk item moet stellen is ‘geeft dit mij een blij gevoel’, bij ‘ja’ mag het blijven, bij ‘nee’ gooi je het onverbiddelijk weg, waarbij je het item op de valreep nog wel even bedankt voor wat het je heeft gebracht. Behalve opruimen en weggooien leert ze de lezers ook om de spullen waar ze blij van worden te koesteren.
Opgeruimd! kost € 18,95 en is verkrijgbaar via boekwinkels en bol.com.

Samen delen

Door praktisch met bijvoorbeeld gereedschap om te gaan, kan dit ook aardig wat bergruimte schelen. Een gereedschapskist of –koffer neemt toch best wat ruimte in beslag. Samen een kist delen scheelt dan al weer. En zo zijn er vast nog wel een aantal zaken die prima als buren gedeeld kunnen worden. Opgeborgen op een centraal punt, waar alle bewoners bij kunnen. Wel zo handig om een lijst op te hangen wie wat heeft meegenomen en wanneer. Dit voorkomt (deels) dat men spullen vergeet terug te brengen.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.