Glashelder & transparant

Men neme een sopje, een spons en een wisser en ziedaar: schone ramen. Klinkt simpel, toch is ramenlappen echt een vak apart, zeker als het om de ramen van een appartementencomplex gaat. Waarom? Appartement & Eigenaar vroeg het aan een deskundige.

Gepubliceerd: 20 augustus 2017

 

Even voorstellen: Boy Bolderman, directeur van Bolderman VvE-schoonmaak

Glazenwasser, hoe word je dat?
Boy Bolderman: Ik ben als jochie van 16 begonnen in het bedrijf van mijn vader. Zowel mijn opa als mijn vader waren glazenwasser. Ik hielp regelmatig bij mijn vader, tot ik in 1999 besloot mijn eigen glazenwasserij te starten. Ik begon met een kleine wijk in Amsterdam en al het geld dat ik verdiende investeerde ik weer in het bedrijf. Dankzij hard werken en het áltijd nakomen van afspraken, begon mijn bedrijf te groeien. Particuliere klanten met eigen bedrijven huurden me ook in en zo kwam van het één, het ander. Ik heb alles in de praktijk geleerd. Tegenwoordig krijgen onze jongens wel een opleiding of hebben al een opleiding gevolgd en hebben een VCA certificaat. Met zo’n opleiding is het eigenlijk net als met autorijden. Je leert de basis, zodat je zelfstandig verder kunt, maar het échte werk, dat leer je toch als je er dagelijks mee bezig bent. Het moet een handigheid worden.”

Waarom zou je als VvE kiezen voor een glazenwasser die is gespecialiseerd in appartementencomplexen en VvE’s?
Bolderman: “Het voornaamste is wel omdat VvE’s een andere behandeling nodig hebben dan bijvoorbeeld bedrijven. Je hebt te maken met mensen in hun eigen huis. We weten hoe het werkt met de besluitvorming binnen VvE’s, kunnen desgewenst tijdens vergaderingen uitleg geven. Daarnaast is de communicatie heel belangrijk. Laten weten wanneer je komt, zodat de bewoners alle ramen kunnen sluiten. Het klinkt heel logisch, maar er zijn zat bedrijven die daarmee geen rekening houden, met alle gevolgen vandien. Wanneer wij werken met een zogenoemde ‘Tuckerpole’ (een borstel waaraan een waterslang is gekoppeld, red.), dan spuit daar al snel zo’n 80 tot 100 liter water per uur uit. Als er dan een raampje op een kier staat… Een glazenwasser gespecialiseerd in VvE’s snapt dat de bewoners willen weten wat er gaat gebeuren. En wanneer. Komen er hoogwerkers? Moet de parkeerplaats vrij blijven? Het is een kleine moeite om de mensen vooraf goed te informeren. Ook als je onverwacht, bijvoorbeeld door slecht weer, niet kunnen komen.”

Wat zijn aandachtspunten voor de VvE als ze op zoek zijn naar een gespecialiseerde glazenwasser?
Bolderman: “Tja, ik zeg altijd ‘iemand kan mooie, bruine ogen hebben, maar dat zegt niets’. Vraag specifiek of het bedrijf is gespecialiseerd in VvE’s en vraag referenties. Doe onderzoek, kijk hoe lang een bedrijf al meedraait en durf vooral te vragen! Ga met elkaar om de tafel, een website kan er nog zo gelikt uitzien, dat zegt niets over de kwaliteit van het bedrijf, wel over die van de webdesigner. Let ook op de prijs. Een bedrijf dat ineens flink in prijs kan zakken omdat een ander goedkoper is, is niet geloofwaardig. Goedkoop is niet altijd de beste keuze. Kijk wat je er voor terugkrijgt. Zijn er mogelijkheden dingen tussentijds aan te passen, denkt het bedrijf met je mee? Ik wil geen kortetermijnrelatie met mijn klanten, ik ben op zoek naar trouwe klanten. Uiteindelijk word je als bedrijf wel afgerekend op je prestaties.

Een ander belangrijk punt en veel mensen weten dit niet, is dat niet alleen het bedrijf dat de werkzaamheden uitvoert aan het pand aansprakelijk is, maar de VvE in sommige gevallen zelf ook. Daar gaat het nog wel eens mis. Het is dus belangrijk om met een glazenwasser in zee te gaan die werkt volgens de laatste en meest actuele Arbo-regelgeving.”

Hoe werkt dat dan in de praktijk? Stel, iemand is niet gezekerd, moet de VvE daar dan ook op letten? Of is dat de verantwoordelijkheid van degene die aan het werk is?
Bolderman: “Een professioneel bedrijf instrueert de medewerkers vooraf welke veiligheidsmaatregelen en -middelen nodig zijn. Daar moeten de glazenwassers zich aan houden. Deze afspraken delen we ook met de VvE. Zo kan een VvE verantwoordelijk zijn voor deugdelijk materiaal, zoals een goedwerkende gondel. In dat geval betekent dat dat de VvE daar een stukje verantwoordelijkheid draagt. Gelukkig zijn steeds meer VvE’s goed op de hoogte van de geldende regels. Juist omdat dit stukje zo belangrijk is, spreken we dit ook altijd door met de VvE. Het is belangrijk dat je hierin samenwerkt. De VvE mag van ons verwachten dat we volgens de regels werken. Belangrijk is dat in het contract is opgenomen dat de glazenwassers altijd volgens de laatste Arbo-regelgeving werken. Dan is het voor de VvE veilig.”

Wat zet je nog meer in zo’n contract, behalve het werken volgens de laatste Arbo-regelgeving?
“Ik kan alleen maar uitleggen hoe het bij ons werkt,” vervolgt Bolderman. “Ik ga sowieso altijd eerst persoonlijk langs bij het complex om een scan te maken van het gebouw. We kijken naar de hoogte en welk materiaal moet worden ingezet. Daarnaast is ook het budget van de VvE een belangrijke factor. Wat zijn de wensen en is dat haalbaar binnen dat budget? Hoe kunnen we onze dienstverlening optimaal aanpassen aan het budget? Daarin spelen we ook een adviserende rol. Dit is ook wel waar het onderscheid zit tussen reguliere glazenwassers en bedrijven die gespecialiseerd zijn in VvE’s. We denken mee en ontzorgen. De gemaakte afspraken en de kosten worden in het contract opgenomen, zodat iedereen weet waar hij/zij aan toe is.”

Hoe ziet dat ontzorgen eruit?
Bolderman: “We adviseren, denken mee en signaleren. Als we merken dat het nodig is vaker te komen, dan de afgesproken termijn, dan bespreken we dat en kijken we wat de mogelijkheden zijn. Ramen worden sowieso tegenwoordig veel sneller vuil. Het weer en stof spelen hierbij een grote rol, met name in de stad. Daarnaast kijken we ook altijd mee. Stel, we zien dat bij de kozijnen dat het schilderwerk begint te bladderen, dan melden we dit. Het is altijd prettig als een extra paar ogen meekijkt toch? Waar we ook rekening mee houden is dat veel schildersbedrijven willen dat de kozijnen minstens vier keer per jaar worden schoongemaakt, afhankelijk van het soort kozijn, in verband met de garantie. Dit bespreken we ook met de VvE, zodat ze aan de eisen van het schildersbedrijf voldoen. Een glazenwasser gespecialiseerd in VvE’s weet wat belangrijk is voor de VvE. Zo zitten bewoners echt niet te wachten op dagenlang een hoogwerker voor de deur. We zorgen altijd dat we binnen 1 à 2 werkdagen, afhankelijk van de grootte van het gebouw klaar zijn. Een hoge klantvriendelijkheid en servicegerichtheid is waar het om draait. En soms doe je net dat beetje meer, zien we rommel rondom het appartementencomplex liggen, dan ruimen we dat op.”

Hoort het afnemen van het houtwerk standaard bij het glazenwassen?
“Ja, houten kozijnen nemen wij standaard mee.” Bolderman legt uit: “Aluminium of kunststof kozijnen grondig reinigen is meerwerk. Wij nemen de kunststof kozijnen ook standaard af, maar dat is bij kunststof niet voldoende. Die moeten periodiek grondig worden gereinigd en geconserveerd.”

Hoe zit het met de duurzaamheid als het gaat om ramenlappen?
Bolderman: “Wij werken onder andere met osmosesystemen, osmosewater is gefilterd water waar helemaal niks in zit. Dit kan dus geen kwaad voor het groen en het houtwerk. We proberen zoveel mogelijk met milieuvriendelijke middelen te werken en luisteren hierbij ook altijd naar de wensen van de VvE. We werken in ieder geval niet met schadelijke chemicaliën, ook niet op het gebied van spinnenbestrijding.”

Hoe krijgen jullie het toch voor elkaar om streeploos de ramen te lappen? Wat is de gouden tip voor de doe-het-zelf-ramenlapper?
Bolderman lacht: “Een klein scheutje afwasmiddel door het water, investeren in een goede wisser en nawrijven met een schone, droge theedoek. Kijk, voor ons is het dagelijks werk hè, daar komt het stukje vakmanschap ook echt om de hoek kijken. Wij moeten veel klanten per dag bedienen, dat betekent snel en efficiënt werken, netjes en streeploos.”

Over goed gereedschap gesproken, hoe zit het met de ontwikkelingen in de glazenwassersbranche?
Bolderman: “Er wordt continu doorontwikkeld, alles wordt steeds beter, veiliger en duurzamer. Hoogwerkers worden beter, werken op accu’s en gaan langer mee. Het materieel wordt lichter en efficiënter. Mijn eerste ‘Tuckerpole’ was loeizwaar, tegenwoordig zijn ze van carbon. De belasting tijdens het werk wordt steeds minder, gelukkig.”

Kopje koffie glazenwasser?
Bolderman: “Ja, dát is dus het leuke van VvE’s. De ene biedt je een frisje, of een kop koffie aan, de ander vraagt of je een broodje wilt. Tuurlijk zijn er ook mensen die het niet interesseert hoe schoon alles is, maar over het algemeen zijn de mensen er blij mee en trots op. Het contact met de mensen is gewoon leuk.”

Voor meer informatie
Boy Bolderman
www.boldermanvveschoonmaak.nl

 

 

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.