Hoe maak ik een lichtplan?

Als je gaat verhuizen, verbouwen of gaat herinrichten is het maken van een degelijk lichtplan van essentieel belang.

Gepubliceerd: 24 januari 2018

Verlichting kan een interieur namelijk net zo makkelijk breken als maken, maak dus goed overwogen keuzes en zorg dat je plan staat als een huis! Wij zullen je daar een handje bij proberen te helpen met behulp van de volgende stappen!

1. Maak een plattegrond

De eerste stap bij het maken van een lichtplan is het maken van een goede plattegrond. Dit is een klus die met uiterste zorgvuldigheid moet worden volbracht. Dit is het fundament van je lichtplan en als je hier al steken laat vallen is je lichtplan eigenlijk al niet meer betrouwbaar, zorg dus dat de schaal en alle afmetingen van het meubilair klopt.

2. Geef de functies weer van de ruimtes

Ga nu zorgvuldig uitzoeken welke gedeeltes van je plattegrond welke functies gaan bekleden, dit kun je het beste aangeven door middel van cirkels. Zo wordt duidelijk welke activiteiten er bij welke ruimtes horen. Wat wordt de leeshoek, wat de eetkamer, etc.

3. Ga op zoek naar de juiste verlichting

Wat is nou een fatsoenlijk lichtplan zonder de geschikte lampen? Niet zo heel veel als je het ons vraagt. Kijk eerst naar de waar op de plattegrond je de basisverlichting gaat plaatsen, zo zijn inbouwspots een geschikte directe basisverlichting. Is de basisverlichting in jouw woning niet optimaal dan kun je bijvoorbeeld gebruikmaken van een vloerlamp als basisverlichting. Met name een grote vloerlamp kan de lichtbundel over de gehele ruimte verspreiden. Daarnaast is het voordeel dat een vloerverlichting gemakkelijk te verplaatsen is. Je hoeft dus geen gaten te boren om de verlichting in de ruimte optimaal in te zetten.

Als je de basisverlichting klaar hebt, kun je aan de slag met de sfeerverlichting. Nu moet je lekker gaan spelen met licht en donker, voeg bijvoorbeeld dimmers toe aan de lampen die onder de sfeerverlichting vallen. Tafellampen doen het ook zeer goed als sfeermakers.

Als je de sfeerverlichting in kaart hebt gebracht moet je de functieverlichting of werkverlichting gaan toevoegen. Dit zijn leeslampen, bureaulampen, nachtlampjes, allemaal lampen met een specifieke functie.

4. Vergeet niet wat je stijl is

Uiteraard moet je bij het maken van je lichtplan rekening houden met je eigen woonstijl, want voor een modern interieur is vaak een heel ander lichtplan nodig dan voor een landelijk of rustiek interieur. Bedenk je ook goed welke kleur je woonruimte gaat worden, bij een donkere kleur zal meer licht nodig zijn.

Hopelijk hebben we jou een handje kunnen helpen bij het samenstellen van een degelijk lichtplan. Dit is het fundament van sfeer en functionaliteit in je huis en het is dus heel erg belangrijk dat deze taak zorgvuldig wordt uitgevoerd!

Meer informatieve blogs over verlichting vind je hier.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.