6 tips voor de verlichting van uw appartement

Staat u op het punt uw appartement opnieuw te verlichten? Dan kan het handig zijn om een lichtplan te maken.

Gepubliceerd: 27 augustus 2019

Een lichtplan geeft u de mogelijkheid om goed na te denken over de soorten verlichting, de functies en de uiteindelijke locaties ervan. De juiste verlichting bepaalt de functionaliteit, de sfeer en vooral de uitstraling van uw appartement. Dit wordt allemaal uitgewerkt in het lichtplan.

 

 1. Denk na over functies

  Om een lichtplan voor bepaalde ruimtes te maken is het belangrijk om goed na te denken over de functie van de ruimte. Moet er gekookt worden, gewerkt worden of juist ontspannen worden? Welke sfeer moet de ruimte uitstralen, wie gaat deze ruimte gebruiken voor welke taak en wat voor verlichting is hiervoor nodig?
 2. Denk goed na over de tafellampen

  Aan de eettafel moet natuurlijk ontspannen getafeld kunnen worden met het juiste licht: en dat is waar de tafellampen ten tonele komen. De juiste tafellampen zorgen zowel voor voldoende verlichting om goed te zien wat er op het bord licht, als voor de juiste sfeer om het tafelen gezellig te maken. Het kopen van een tafellamp brengt je verschillende voordelen. Niet alleen heb je de juiste taak- en sfeerverlichting boven de eettafel: het zijn ook echte sfeerbepalers. De tafellampen komen in allerlei stijlen, kleuren vormen en formaten en kunnen je interieur hier door een echte boost geven. Je interieur staat of valt bij de juiste tafellamp!

 3. Begin met de algemene verlichting

  Begin altijd met de algemene ofwel basisverlichting. De basisverlichting zorgt ervoor dat er genoeg licht in het appartement is zodat de ruimte overal egaal en op de juiste manier verlicht wordt. De basisverlichting is vaak onopvallend en maakt zo min mogelijk schaduw. Denk bijvoorbeeld aan vloerlampen, spots of plafondlampen. De algemene verlichting wordt vooral gebruikt om een ruimte even geheel te verlichten, voordat de sfeerverlichting aan wordt gezet.

 4. Denk na over werkverlichting

  Zijn er specifieke ruimtes waarin gewerkt moet worden of waar andere taken verricht moeten worden? Dan is hier werkverlichting voor nodig. Denk bijvoorbeeld aan een goede lamp bij de eettafel zodat hier ‘s ochtends de krant gelezen kan worden, een lamp bij een bureau waar vaak gewerkt wordt of een lampje naast de bank om een boek te kunnen lezen. Deze werkverlichting wordt als eerste toegevoegd ter aanvulling op de basisverlichting. Denk hier per ruimte goed over na, en kijk ook meteen even naar de meest duurzame vormen van verlichting. Zo kunt u buiten op het balkon bijvoorbeeld beter solar verlichting gebruiken dan standaard LED verlichting.

 5. De sfeerverlichting verwerken

  En dan is het tijd voor de sfeerverlichting. Deze verlichting heeft niet altijd een specifieke functie, maar brengt wel veel sfeer aan in de woning en zorgt ervoor dat donkere hoeken makkelijk opgelicht worden.

 6. Vergeet de vloerlampen niet!

  De beste manier om deze donkere hoeken te verlichten is met behulp van mooie vloerlampen. Deze zijn perfect op de interieurstijl aan te passen, beschikbaar in allerlei vormen en maten, makkelijk te verplaatsen en daarnaast ook nog eens de ideale sfeermakers. Dit soort sfeerverlichting zorgt direct voor sfeer en gezelligheid in de woning. Het grote voordeel aan vloerlampen is dat deze in ieder interieur passen. Hoe meer vloerlampen je in je interieur hebt hoe meer grip je hebt op het resultaat van de uiteindelijke verlichting. Heb je ergens wat minder fijn licht of wat meer sfeer nodig? Dan zijn de vloerlampen de kanjers die je direct een oplossing bieden.
VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Reacties
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.