Waarom LED badkamer verlichting de juiste keuze is en hoe je dat aanpakt

LED verlichting heeft vele voordelen in vergelijking met andere soorten verlichting.

Gepubliceerd: 25 september 2018

Zo is het energiezuiniger, duurzamer en wordt het een stuk minder warm dan bijvoorbeeld de gloeilamp of halogeenlamp. Zelfs de spaarlamp wordt door de LED lamp ver achter zich gelaten. Dat is dan ook precies waarom LED inbouwspots in de badkamer de perfecte oplossing zijn.

Wanneer je met je verlichtingsplan aan de slag gaat moet je er rekening mee houden dat de badkamer een hogere vochtigheid heeft dan andere kamers in het huis. Het is dan heel slim om LED verlichting te gebruiken omdat deze lampjes niet snel warm worden. Halogeenlampen daarentegen worden wel heel warm, wat niet fijn is als je net onder een warme douche vandaan stapt.

LED inbouwspots badkamer

Eenmaal besloten om LED verlichting te gebruiken in de badkamer is de beste keuze LED inbouwspots. Inbouwspots zitten niet in de weg zodat je niet snel je hoofd stoot en zijn beter bestand tegen vochtigheid. LED badkamer inbouwspots ogen rustig en neutraal en zorgen ervoor dat de badkamer zijn doel vervult: een plek zijn om tot rust te komen.

Elektriciteit in een vochtige ruimte

Goed, de badkamer is dus een vochtige ruimte. En vocht en elektriciteit gaat niet goed samen. Hoe zorg je er dan voor dat je goed omgaat met de elektriciteit zodat er geen kortsluiting ontstaat en het vocht niet in contact komt met de bedrading? Het is altijd het beste om te kiezen voor lampen met een lage spanning. Bijvoorbeeld 12, 24 of 10-30V.

Lampen met een hogere spanning brengen een groter risico met zich mee en daarom is het extra belangrijk om er zeker van te zijn dat deze armatuur volledig waterdicht is. Iets dat overigens ook bij lagere spanningen belangrijk is en ook altijd gecontroleerd moet worden na installatie.

Waterdichtheid LED inbouwspots badkamer

Om te weten te komen hoe waterdicht of –bestendig een armatuur is moet je kijken naar de IP-normering. Deze geeft aan of een armatuur goed waterbestendig is (hoge normering) of slecht waterbestendig (lage normering). Daarbij kun je aanhouden dat IP65 of IP67 volledig waterdicht is en IP44 spatwaterdicht.

Deze IP-normeringen zijn prima te gebruiken in de badkamer. IP67 is zelfs waterdicht wanneer de lamp tijdelijk wordt ondergedompeld in water. Alles onder IP44 wordt sterk afgeraden. Wil jij LED badkamer inbouwspots direct boven de doucheruimte? Dan kies je altijd voor IP65 of IP67.

Verschillende zones LED inbouwspots badkamer

Om erachter te komen waar je het beste welk type armatuur plaatst voor je LED badkamer inbouwspots is het belangrijk om deze in te delen in drie zones. Zone 1 zijn de muren en het plafond direct boven het bad of de douche(cabine). Dit is de meest vochtige zone. Zone 2 is alles daar direct omheen. Hier is het vochtig, maar niet zo vochtig als direct boven het bad of in de douchecabine.

Wastafels behoren ook tot zone 2 omdat daar weinig sprake is van stoom of langdurig gebruik, maar er wel water wordt gebruikt. Tot slot behoort alle muur- en plafondruimte dat niet tot zone 1 of 2 behoort tot zone 3. Hier is het ‘t minst vochtig en is er de minste kans op contact tussen water/vocht en armatuur.

Als je niet zeker weet of je het goed aanpakt is het altijd aan te raden om een expert in te schakelen. Deze weet precies waar en wat er allemaal mogelijk is en welke IP-normering te gebruiken. Wil je het wel zelf doen? Ga dan voor veilig en kies alleen voor armaturen met een IP-normering van 65 of 67.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.