Spa of sauna op het balkon

Stel u voor. Uw eigen spa of sauna waar het na een lange werkdag heerlijk ontspannen is. Het hoeft niet bij dromen te blijven, uw balkon is er klaar voor.

Gepubliceerd: 08 mei 2018

Fabrikanten spelen steeds meer in op de wens om in eigen huis te ontspannen. Saunacabines worden kleiner, spa’s verplaatsbaar en zwembaden worden uitgerust met krachtige jets, waardoor u in een klein bad toch lekker baantjes kunt zwemmen. Zo komt die wellnessdroom ineens binnen handbereik, want ja, ook uw balkon biedt volop mogelijkheden.

Bubbelen op het balkon

De ultieme luxe, een bubbelbad, ook wel spa genoemd. Het warme water bruist en bubbelt en in het bad zijn vaak voorgevormde ‘ligstoelen’ aangebracht, die het extra comfortabel maken. Wie niet zoveel buitenruimte heeft, kan een portable of opblaasbare spa overwegen. Deze spa’s zijn relatief klein, eenvoudig te plaatsen en snel operationeel. Er is geen waterleiding nodig, het bad wordt met de tuins- lang gevuld. Daarna is het een zaak van de stekker in het stopcontact, het water op temperatuur laten komen en u bent klaar om te bubbelen. Het voordeel van deze spa’s is dat ze eenvoudig te verplaatsen zijn, waarbij wat hulp wel zo prettig is, want vele handen maken licht werk.

In de tijd van Hippocrates was het baden een collectief gebeuren. Voor wie het gezellig lijkt om samen met de buren te bubbelen, al dan niet onder het genot van een drankje, zijn deze spa’s ook leverbaar in vierspersoonsvarianten. Net als bij reguliere buitenzwembaden is er ook voor de portable spa’s een onder- houdsset voorhanden wat zorgt voor een gezonde waterkwaliteit. Met behulp van een afdekzeil wordt voorkomen dat vuil in het bad waait.

Check, check

Wilt u het bad opruimen of is het bad- water aan vervanging toe, dan is het handig om van te voren te onderzoeken of de afvoer van het balkon aangesloten is op het riool. In dat geval kunt u zonder wateroverlast het bad leeg laten lopen. Het water stroomt immers zo via het afvoerputje het riool in. Is de afvoer niet aangesloten op de riolering, dan biedt een pomp uitkomst. Daarmee pompt u het water via een tuinslang zo de gootsteen of het doucheputje in.

Ontspannen met uitzicht op de skyline

‘s Avonds alle drukte van de dag verge- ten in je eigen sauna of infraroodcabine, met uitzicht over de skyline van je stad of dorp. Gewoon lekker vanaf je eigen balkon, met alle gemak en luxe van je eigen huis binnen handbereik. Sauna- en infraroodcabines zijn inmiddels in alle soorten en maten leverbaar, zowel voor binnen als voor buiten. In menig Nederlandse tuin is een sauna of infraroodca- bine terug te vinden, waarom dan niet op het balkon? Er zijn sauna’s van 1.30 x 1.00 meter op de markt, ideaal.

Oase op het dak

Laten we eens dromen in het groot. Het appartementencomplex blijkt een dak te hebben dat sterk genoeg is voor de aanleg van een heuze daktuin. Waarom dan niet voor een wellness oase? Denk hierbij aan een prachtige panoramasauna waardoor je een prachtig uitzicht hebt. Een riante spa waar je met gemak met meerdere mensen tegelijk kunt genieten van een heldere sterrenhemel. En misschien heel misschien is er ook ruimte voor een zwembad. Door te kiezen voor een type uitgerust met krachtige jets is het niet eens noodzakelijk om voor een groot bad te gaan. Liefhebbers van het baan- tjes trekken, kunnen zich naar hartelust uitleven door tegen de stroom van de jets in te zwemmen. Zo’n compact bad biedt vaak meer mogelijkheden dan u in eerste instantie denkt. Natuurlijk moet wel de dakconstructie berekend zijn op een be- hoorlijk gewicht, maar dat gewicht wordt voor het belangrijkste deel bepaald door het water. Dus hoe minder water, des te lichter het zwembad.

Badmeester!

Badjassen, badslippers, badlakens en vooral badkleding zijn de vier B’s die het collectief genieten van wellnessvoorzie- ningen in het appartementencomplex aangenaam houden. Het is fijn elkaar op ongedwongen wijze beter te leren kennen en samen te genieten van een stukje ont- spanning, belangrijk hierbij is echter wel om de hygiëne en elkaars privacy niet uit het oog te verliezen. Hoewel het voor veel mensen gebruikelijk is naakt te genieten van de sauna, kan dit als buren aardig ongemakkelijk voelen. Het dragen van badkleding is dan wel zo prettig. En uiteraard gelden op het gebied van hygiëne dezelfde regels als bij een bezoek aan de sauna: draag badslippers, zit op badlakens en draag tussendoor een badjas.

Ook is het belangrijk om goede regels op te stellen en vooraf elkaars wensen goed te inventariseren. Om te voorkomen dat de kleinkinderen van de buren het zwembad elk weekend bezetten, terwijl u juist dan graag van de rust geniet.

Dromen of doen?

Of u uw wellnessdroom uit kunt laten komen hangt van een aantal factoren af. Dat is dan wel weer een beetje een domper. Belangrijk is dat een deskundige onderzoekt of bijvoorbeeld het balkon sterk genoeg is om het gewicht van een spa te dragen. Want zelfs al is het een verplaatsbaar of opblaasbaar exemplaar er gaat al snel zo’n 750 liter water in. En dat tikt lekker aan, wat gewicht betreft. Voor sauna’s is soms een speciale stroomvoorziening nodig, of is het nood- zakelijk de stoppenkast uit te breiden. Maar met alle ontwikkelingen op de markt denken wij dat voor de liefhebbers van sauna’s en bubbels er legio mogelijkheden zijn om in het appartementencomplex te genieten van een eigen wellness-oase.

 

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Reacties
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 achtergrondartikelen lezen?

Lees direct verder tot en met 10 achtergrondartikelen per maand met een gratis Basis-profiel.

Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.