Buitenzonwering aan gedeelde buitenmuren

Wanneer we van plan zijn zonwering aan te schaffen, staan we er eigenlijk vrijwel nooit bij stil dat je die niet overal zomaar mag ophangen.

Gepubliceerd: 26 december 2016

Is het aan de eigen gevel en hinder je er geen voorbijgangers mee, dan komt het er allemaal niet zo op aan. Maar woon je in een appartementencomplex met zogenaamde 'gedeelde buitenmuren', wordt het een heel ander verhaal. Bij een eerste aanleg, waar bij bestaande situaties niet zo nauw naar wordt gekeken, heb je namelijk toestemming nodig van de Vereniging van Eigenaren.

Alleen zonneschermen als beschreven in reglement

Afhankelijk van de aard van het gebouw, een doorsnee flat of een ander architectonisch complex, dat maakt namelijk ook nog verschil, kan het zijn dat er geen of alleen bepaalde zonwering van een vooraf bepaalde aard geplaatst mag worden. Voor bewoners van appartementencomplexen is het daarom zaak zich eerst goed te laten informeren alvorens een zonnescherm te laten bevestigen. Hoe weinig afbreuk ze ook aan het aanzicht van een pand doen, dit geldt ook voor rolluiken en screens. Binnenwaartse raamdecoratie, die tevens een zonwerende functie heeft, valt niet onder de regel en kan te allen tijde opgehangen worden. Alle benodigde informatie over het wel of niet plaatsen van zonwering en welke soort aan een gedeelde buitenmuur, vind je in de splitsingsakten of reglementen van de Vereniging van Eigenaren.

Typen zonweringen voor appartementen

Een van de meest toegepaste zonneschermen zijn nog altijd de uitval- en knikarmschermen. Betaalbare oplossingen en extra makkelijk voor ramen waar niet voorlangs gelopen wordt. Onder balkons is een balkonarmscherm een fijn manier van de zon buiten houden. Deze schermen nemen weinig ruimte in beslag en overkappen ook het uitstekende gedeelte van het balkon. Screens zijn het meest functioneel bij hoge gevels die veel wind en zijdelingse zon vangen. Echt Hollands en het meest geschikt voor kleinere ramen zijn markiezen. Zagen we vroeger nogal eens dat 'het weer' in de textiel sloeg en er ontsierende mosplekken op kwamen, moderne markiezen hebben daar met hun sneldrogende synthetische doek geen last meer van. Ook de aluminium frames zijn volledig bestand tegen onze weersomstandigheden.

Raambekleding en zonwering in een appartement

Ben je huurder en vind je het teveel rompslomp om allerlei reglementen te raadplegen en/of kosten te maken aan een pand dat niet van jou is, kan je natuurlijk ook zonwerende raamdecoratie voor binnen nemen. Rolgordijnen met een folielaag aan de buitenzijde bijvoorbeeld, houden de zonnewarmte en het licht perfect buiten en zijn daarnaast ook velen malen goedkoper in aanschaf. Helemaal ideaal zijn duo rolgordijnen. Plissé en/of vouwgordijnen idem dito. Wanneer je doorzoekt naar een stevige kwaliteit, zijn jaloezieën en shutters een perfecte afscherming tegen de zon. Nog een voordeel: deze soorten binnenzonwering staan erg chique. Jaloezieën en shutters zijn verkrijgbaar in diverse materialen en matchen daarom met elk soort interieur. Shutters zijn geschikt voor bijna alle soorten raamvormen.

Zonnepaneel-advies Zonnepaneel-advies

Er zijn diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen mogelijk te maken.

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Juridisch, technisch en logistiek is het niet eenvoudig zonnepanelen te koppelen achter de meter van individuele appartement. Een gemeenschappelijke elektriciteitsmeter zorgen er echter weer voor dat het lastig is de zonnepanelen rendabel te exploiteren. Gelukkig zijn er diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen toch mogelijk te maken.

Waar bestaat het advies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Analyse van de mogelijkheden
Prijsvergelijking van de verschillende mogelijkheden

Gegevens

Zonnepaneel-advies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.