Interessante informatie over verzekeringen voor de VvE

Zekerheid heb je nooit in het leven, want iedereen kan natuurlijk te maken krijgen met een ongeluk of een ander probleem. Gelijktijdig zijn er ook bepaalde zaken waar je je wel tegen kunt verzekeren als het om de financiën gaat.

Gepubliceerd: 29 mei 2024

Een goede gezondheid is natuurlijk belangrijker dan geld, maar als je in de financiële problemen komt omdat je niet de juiste verzekeringen hebt afgesloten, dan krijg je ook met stress en een slechte gezondheid te maken. Je kostbaarste bezit is natuurlijk je appartement en daarom is het belangrijk om als bestuur van VvE de juiste verzekeringen af te sluiten.

Dit zijn de verplichte verzekeringen voor een VvE

In Nederland zijn twee verzekeringen verplicht om af te sluiten. In de eerste plaats is dit de opstalverzekering VvE. Deze verzekering dekt schade aan gebouwen. Daarbij kun je denken aan schade door een lekkage, een blikseminslag, brand en ga zo maar verder. Wel is het altijd belangrijk om de polis door te lezen. Als je bijvoorbeeld zonnepanelen hebt laten installeren via Samenstromen, dan maakt dit de appartementen nog meer waard. Het is dan wel goed om te onderzoeken of dit is meeverzekerd.

Ook de aansprakelijkheidsverzekering is verplicht. Over deze verzekering heerst soms verwarring. De aansprakelijkheidsverzekering van een gebouw is namelijk iets anders dan je persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering. Als je op straat met je fiets per ongeluk tegen een auto rijdt, dan kun je vaak een beroep doen op je persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering. De aansprakelijkheidsverzekering voor een gebouw heeft betrekking op alle gevolgschade die door bijvoorbeeld een appartement wordt veroorzaakt.

Dit zijn vaak afgesloten verzekeringen

We hebben de twee verplichte verzekeringen besproken, maar er zijn natuurlijk nog veel meer risico’s die je kunt lopen. Wat zijn dan de verzekeringen die niet verplicht zijn, maar wel vaak worden afgesloten?

In de eerste plaats is dit de glasverzekering. De glasverzekering staat meestal los van de opstalverzekering en het is belangrijk om dat te beseffen. Als duur glas kapot gaat, kunnen de kosten ook flink oplopen en daarom wordt die verzekering vaak afgesloten.

Ook de ongevallenverzekering wordt regelmatig afgesloten. Als bewoners, vrijwilligers of bestuurders vrijwillig een klus doen voor de VvE en daarbij blijvend invalide raken, dan krijgen ze een bedrag uitgekeerd met de ongevallenverzekering .

Juridische hulp nodig?

Als VvE hoop je niet met conflicten te maken te krijgen, maar helaas gaat in het leven niet altijd alles van zijn leien dakje. De Nederlandse wetgeving zit complex in elkaar en bij een geschil, bijvoorbeeld met een aannemer, heb je soms dan ook juridische hulp nodig. Met de rechtsbijstandverzekering worden de kosten (voor een deel) gedekt.

Lees altijd de polis door

Let wel: in dit artikel gaven we algemene informatie over de verschillende verzekeringen. Of je wel of niet recht hebt op een uitkering, is afhankelijk van de polis, de situatie en veel andere factoren. Sluit daarom nooit een verzekering af zonder eerste de polis door te lezen.

Bronnen:

https://www.vvenl.nl/faq/wat-moet-er-verzekerd-worden-als-vve#:~:text=Verzekeringen%20voor%20de%20individuele%20eigenaar,en%20een%20verzekering%20voor%20woningverbeteringen.

https://www.eigenhuis.nl/diensten/vve-diensten/vve-verzekeringen-pakket

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.