Uw VvE verzekeren

Als VvE moet u voor verschillende zaken verzekerd zijn. In de praktijk blijkt echter dat er bij veel VvE's onduidelijkheid bestaat over welke verzekeringen verplicht zijn voor VvE's en welke niet. In dit artikel geven wij een overzicht.

Gepubliceerd: 29 maart 2020

Er bestaan diverse verzekeringen voor VvE's; een aantal hiervan zijn verplicht voor elke VvE, over andere verzekeringen mag de VvE zelf beslissen. Daarnaast kunt u als appartementseigenaar uiteraard ook zelf verzekeringen afsluiten. Wordt uw VvE door een beheerder geadviseerd? Dan is het goed om te weten dat een beheerder alleen over VvE-verzekeringen mag adviseren als ze een vergunning hebben van de Autoriteit Financiële Markten (AFM).

Opstalverzekering

De belangrijkste verzekering voor de VvE is de opstalverzekering. Deze verzekering is verplicht en dekt eventuele schade aan de gemeenschappelijke delen van het gebouw. Denk hierbij aan de muren, kozijnen, gevel en vloeren. De premie van deze verzekering hangt af van de herbouwwaarde. De herbouwwaarde is iets anders dan de marktwaarde. Het betekent eigenlijk de kosten van het opnieuw bouwen (herbouwen) van het gebouw wanneer deze verloren zou gaan, bijvoorbeeld door een brand. Het is verstandig om eens in de zoveel tijd deze herbouwwaarde te laten taxeren, zodat het pand niet onderverzekerd raakt.

In de opstalverzekering staat ook een appartementsclausule. Het bestuur is verplicht ervoor te zorgen dat deze clausule in de polis staat. Hierin wordt bepaald dat ook wanneer één eigenaar schade veroorzaakt, de verzekeraar toch uitkeert.

Eigenaarsbelang

Doorgaans zal er in de opstalverzekering vanuit worden gegaan dat elk appartement over eenzelfde standaardbadkamer en -keuken beschikt. Dit betekent dat individuele verbeteringen van appartementen hier niet bij inbegrepen zijn. De uitkering bij eventuele calamiteiten zal hier dan ook niet op uitgerust zijn en dus lager liggen. Om dit te voorkomen, kun je bij veel verzekeringen dit zogenoemde eigenaarsbelang meeverzekeren op de inboedelverzekering. De VvE kan er ook voor kiezen het belang van alle eigenaren in één keer mee te verzekeren. Een voordeel hiervan is dat er één verzekeraar is en blijft en dat men dus niet te maken krijgt met verschillende partijen die naar elkaar wijzen.

Aansprakelijkheidsverzekering

Een andere verplichte verzekering voor VvE's is de aansprakelijkheidsverzekering. Deze verzekering zorgt ervoor dat er schade aan derden (of aan spullen van derden) gedekt wordt wanneer deze schade is veroorzaakt door gebreken aan het pand. Bijvoorbeeld wanneer er door een storm dakpannen van het dak afwaaien en een geparkeerde auto beschadigd raakt.

Rechtsbijstandsverzekering

Met een rechtsbijstandsverzekering is de VvE verzekerd van rechtsbijstand. Dit kan erg handig zijn wanneer er bijvoorbeeld geprocedeerd wordt tegen de gemeente of individuele VvE-leden. Dit type verzekering is wel aan te bevelen maar is niet verplicht om af te sluiten.

VvE bestuurdersaansprakelijksheidsverzekering

Een bestuurder van een VvE kan persoonlijk aansprakelijk worden gehouden voor schade die door hun handelen ontstaat. En deze bedragen kunnen flink oplopen aangezien er, zeker in grotere VvE's, veel geld omgaat. Een bestuurdersaansprakelijksheidsverzekering kan daarom verstandig zijn om af te sluiten. Ook deze verzekering is echter niet verplicht.

Besparen op verzekeringspremies

Er zit veel verschil in de hoogte van de premies voor verzekeringen. Het kan zeer de moeite waard zijn om bijvoorbeeld offertes op te vragen bij specialisten in VvE-verzekeringen en lonend om premies te vergelijken. Daarnaast kan het verstandig zijn te kiezen voor een verzekeringspakket. Dit kan uiteindelijk voordeliger uitpakken dan losse verzekeringen bij diverse verzekeraars. Een ander punt van aandacht is de waarde van het complex en het verzekeren daarvan. Om over- of onderverzekeren te voorkomen kan het, zoals eerder gezegd, verstandig zijn het complex te laten taxeren. Zo betaalt de VvE nooit te veel premie en is het pand naar waarde verzekerd.

Meer tips voor de VvE

Laat u niet verleiden door lage premies, onderzoek altijd goed wát er uitgekeerd wordt in geval van geleden schade, maar ook hoe de schade wordt afgehandeld. Wat kan de VvE van de verzekeraar verwachten, met andere woorden krijg je waar voor je geld.
Denk daarnaast als VvE ook eens na over preventie. De meeste appartementencomplexen zijn voor het laatst bij oplevering grondig geïnspecteerd en daarna niet meer. Hoe veilig is het complex nog? Zo’n keuring zou onveilige situaties kunnen helpen voorkomen. Mensen moeten zich veilig voelen in hun woning, verzekeringen bieden een stuk financiële veiligheid, maar daarnaast moeten ook de woning en het complex veilig zijn. De laatste jaren zien we bijvoorbeeld dat hulpbehoevende ouderen steeds langer thuis blijven wonen. In geval van met name brand is deze groep bewoners zeer kwetsbaar. Goed om over na te denken dus.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.