Mag een huurder met Bitcoins betalen?

Mag een huurder überhaupt met Bitcoins betalen en bent u verplicht om dat te accepteren

Gepubliceerd: 23 augustus 2019

Sinds eind 2017 is het bij ManageGo, een Amerikaans vastgoedbeheerplatform, mogelijk om met Bitcoins te betalen. Steeds meer Nederlandse huurders lijken dan ook vragende partij te zijn, terwijl lang niet elke verhuurder daarvoor open staat. Maar mag de huurder überhaupt met Bitcoins betalen en bent u verplicht om dat te accepteren?

Contractuele vrijheid staat voorop

In de huurovereenkomst kan u zelf een aantal afspraken maken. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van het verhuurd appartement en de inwerkingtreding van de overeenkomst. Maar een minstens even belangrijk onderdeel ervan is het financiële aspect: hoeveel, hoe en wanneer moet de huurder betalen? Daarin zijn de partijen in principe vrij om afspraken te maken.

Zo mogen huurder en verhuurder overeenkomen dat het appartement wordt verhuurd voor een, vooraf te betalen, maandelijkse som van €750,-. Uiteraard spreken huurder en verhuurder dan wel een aantal betalingsmodaliteiten af. Meestal zal het geldbedrag, in euro, moeten worden overgemaakt op de bankrekening van de verhuurder.

Afspraken moeten worden nageleefd

Tegenover de contractuele vrijheid staan dan weer contractuele verplichtingen: wat de huurder en verhuurder in vrijheid zijn overeengekomen, moeten zij vervolgens ook naleven. Zo mogen de partijen een contante betaling overeenkomen en dit zelfs in een andere munt, ongeacht of het nu gaat om de Amerikaanse dollar of om de Chinese yuan. Het gebruik van kwitanties is dan aangeraden.

In datzelfde opzicht is het betalen met Bitcoins eveneens toegelaten, op voorwaarde dat de huurovereenkomst dat voorziet. Het is wel belangrijk dat hier goede afspraken over worden gemaakt, net omdat de waarde van Bitcoin zo snel fluctueert en omdat het eigenlijk niet om een geldelijke betaling gaat. Heeft de huurovereenkomst de mogelijkheid (of verplichting) tot betalen met Bitcoin niet opgenomen? Dan moeten zowel de huurder als de verhuurder de afgesproken betalingsmodaliteiten naleven.

Werden er tot slot helemaal geen betalingsmodaliteiten opgenomen? Ook dan mag de huurder niet zomaar met Bitcoins betalen of mag de huurder dat niet ineens verplichten. Volgens de Nederlandse wet krijgt de betaling met bankoverschrijving immers de voorkeur. Dat staat te lezen in artikel 6:114 van het Burgerlijk Wetboek. Hiernaast gaat het bij huur dan ook om een brengschuld: het is de huurder die zelf actief de overschrijving moet doen zonder dat de verhuurder actie moet ondernemen. Tot slot zullen de rechtmatige verwachtingen in zo’n geval doorslaggevend zijn: een huurder die altijd per bankoverschrijving betaalde, kan daar dan niet zomaar van afwijken. Het is dus niet omdat de huurder enkele aangename Bitcoin Profit ervaringen achter de rug heeft, dat de huurder nu ineens met Bitcoins aan mag komen zwaaien. Omgekeerd geldt uiteraard hetzelfde.

Uitzondering: betalen via een betalingsprovider

Tegenwoordig zijn er betalingsproviders die een betaling in Bitcoin omzetten naar een bankoverschrijving. Bitbill is in Nederland veruit het bekendste voorbeeld.

Indien een betalingsprovider wordt ingeschakeld, kan de huurder dus gewoon met Bitcoins of andere cryptovaluta betalen terwijl de huurder het geld netjes op de bankrekening krijgt. Dit is in principe toegestaan, tenzij de huurovereenkomst anders aangeeft. Bovendien is een heldere communicatie belangrijk, om misverstanden te voorkomen.

Let wel op: diensten zoals Bitbill brengen kosten in rekening. Omdat huur een brengschuld is, zijn dergelijke transactiekosten steeds voor rekening van de huurder. Als verhuurder mag u met andere woorden de integrale en tijdige betaling verwachten. De voorwaarden van Bitbill geven bovendien aan dat de betalingstermijn compleet afhankelijk is van “de drukte op onze dienst”. Dring er dan ook op aan dat de huurder tijdig de betaling uitvoert. Het is per slot van rekening de huurder die ervoor moet zorgen dat de gelden tijdig “gebracht” worden.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.