Appartement kopen met bitcoin - kan dat?

Droomt u altijd al van het kopen van een mooi appartement? En hebt u flink geïnvesteerd in bitcoin of een andere cryptomunt waardoor u nu met een interessant virtueel zakcentje zit?

Gepubliceerd: 15 juni 2021

Goed nieuws: eerder dit jaar werd een luxe penthouse (bovenste appartement) in Veghel verkocht voor een miljoen euro aan bitcoin. Hoe zit dat precies - het kopen van een appartement met cryptocurrency? En is dat iets wat we steeds vaker gaan zien in de toekomst? In dit artikel leest u meer over wat bitcoin precies is en wat u moet weten wanneer u met dergelijk cryptogeld wilt investeren in een appartement.

Wat is bitcoin ook alweer precies?

Feit is dat steeds meer Nederlanders investeren in bitcoin en andere altcoins. Dat zijn digitale munten die alleen online bestaan als een soort computercode waar een waarde aan wordt gehangen. Hoeveel dergelijke coins waard zijn, hangt af van de actuele markt en het vraag en aanbod. De bitcoin waarde is bijvoorbeeld heel wisselend - in 2021 is er een record gehaald. Één bitcoin was op een gegeven moment maar liefst 60.000 dollar waard! De bitcoin bestaat sinds 2009 en is opgericht door een onbekend iemand als reactie op ontevredenheid over het toen huidige financiële systeem.

Vandaag de dag is cryptocurrency niet meer weg te denken uit de moderne samenleving. Sterker nog: door de coronacrisis stappen steeds meer Nederlanders in de wereld van crypto. Dat geldt ook voor mensen uit andere landen - het is niet voor niets het geval dat de waarde van de bitcoin in de crisis zijn hoogtepunt heeft bereikt. Dit komt onder andere door het feit dat de wereldwijde economie door de pandemie (deels) in is gestort. Grote investeerders en bedrijven die voorheen aandelen hadden, zochten een andere manier om hun geld in te beleggen. Dat werd crypto, waardoor de bitcoin waarde en de waarde van andere digitale munten binnen no time steeg.

Kunt u een appartement kopen met bitcoin?

De wereld van cryptocurrency verandert razendsnel nu de ‘gewone mens’ zich ook bemoeit met de digitale munten. Het grote voordeel van bijvoorbeeld bitcoin was altijd al dat je er wereldwijd mee kon betalen. Nu komt daar ook nog eens bij dat je de virtuele munt steeds vaker in het dagelijks leven kunt gebruiken. Zo werd er eerder in 2021 voor het eerst in Nederland een luxe appartement verkocht aan iemand die met bitcoins betaalde. Eerder waren er wel huizen verkocht die deels met bitcoin werden afbetaald, maar een complete betaling met bitcoin? Dat was nog nooit eerder gebeurd in ons land.

Dat betekent dus dat de mogelijkheid er is om tegenwoordig een appartement aan te schaffen met bitcoin of andere altcoins; mits je er natuurlijk voldoende hebt om zo’n betaling te kunnen doen. In Nederland zijn er maar weinig mensen die zich miljonair mogen noemen door het maken van de juiste investeringen in crypto, maar het kán dus wel. Daarnaast blijft de bitcoin een volatiele munt, waardoor de waarde per dag verschilt. De kans is groot dat niet iedere makelaar in Nederland het aan zal durven in de toekomst om zo’n deal aan te gaan. Het is wel een interessante ontwikkeling om in de gaten te houden voor mensen die bitcoin hebben via een platform zoals Bitvavo of een andere betrouwbare trader.

Waar u ook aan moet denken bij appartement kopen

Een appartement kopen met bitcoin of een andere cryptomunt klinkt op deze manier heel eenvoudig. Het enige wat u nodig hebt, is immers een flink aantal bitcoins toch? Nee, er komt nog veel meer kijken bij het kopen van een appartement. Wanneer je een appartement aanschaft, koop je namelijk het zogeheten appartementsrecht. Dat houdt in dat u een mede-eigenaar bent van het gebouw waarin het appartement zich bevindt en dat u exclusief gebruik mag maken van dat deel van het gebouw (uw appartement). Hierbij wordt u automatisch lid van een VvE - een Vereniging van Eigenaren.

Dit houdt onder andere in dat u een reservefonds moet hebben om bijvoorbeeld groot onderhoud aan het gebouw te kunnen doen. Er is nog niets over bekend of dit óók met bitcoin of een andere cryptomunt zou kunnen, waar u dus rekening mee moet houden in dit geval. U moet bijvoorbeeld ook maandelijks servicekosten aan de VvE betalen in, voor nu, gewone valuta. Tot slot is het goed om te weten dat mocht u uw appartement in de toekomst verkopen je het geïnvesteerde geld bij de VvE laat. Let dus goed op alle regels en voorwaarden wanneer u een appartement wilt kopen - helemaal wanneer dit met bitcoin zou zijn.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.