Roeken zorgen voor overlast in Lochem

Dit is niet de eerste keer dat de inwoners van Lochem last hebben van de vogels

Gepubliceerd: 18 april 2019

Dit is niet de eerste keer dat roeken voor overlast zorgen in Lochem. Elke keer als de vogels naar een andere plaats worden verjaagd ontstaan daar opnieuw problemen. Deze keer ervaren de bewoners van Amalia van Slomsplein en de bewoners van omgeving de Westerwal veel overlast door de roeken.

Ook bewoner Hans Beltman ziet de overlast toenemen. “We kunnen op dit moment niet fatsoenlijk buiten zitten”, vertelt Beltman aan Omroep Gelderland. “De roeken zijn nu bezig met het bouwen van de nesten en dat brengt een hoop lawaai met zich mee. De kleinkinderen willen hier al niet eens meer slapen.”

Uit een telling van de gemeente blijkt dat er nu ongeveer 50 nesten meer dan vorig jaar zijn. dit is een flinke toename. De gemeente neemt aan dat de roeken komen uit het gebied rond het station. Vorige winter waren hier een aantal bomen gekapt waarin roeken verbleven.

In een appartementencomplex aan de Westerbleek ervaren bewoners ook veel overlast. Henk Flinterman, de voorzitter van de VvE, vertelt aan Omroep Gelderland dat zijn balkon elke dag onder de vogelpoep zit. “Mijn vrouw moet een paar keer per dag het balkon reinigen” vertelt Henk. “Je kunt er nu bijna niet zitten en het is een oorverdovend lawaai dat de hele dag doorgaat.”

De gemeente Lochem kan weinig doen aan de overlast. Roeken zijn beschermde diersoorten en die mogen niet zomaar worden verjaagd of verplaatst. Wel heeft de gemeente een gebiedsontheffing aangevraagd bij de Provincie. Zonder een gebiedsontheffing mogen de bomen met nesten niet worden gekapt. De Provincie heeft eenmalig €15.000 beschikbaar gesteld aan de gemeente. Hiermee kan de gemeente maatregelen nemen om verdere verspreiding van de roeken te voorkomen.

Bron: Omroep Gelderland

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.