Nieuwe raamdecoratie als appartementseigenaar: dit mag wel en niet

Als u in een appartement woont, moet u bij aanpassingen aan uw woning vaak rekening houden met bepaalde regels.

Gepubliceerd: 19 februari 2020

U mag niet zomaar alles aanpassen wat u zou willen. Het kan zijn dat u toestemming aan de VvE moet vragen voor bepaalde aanpassingen. Daarnaast heeft u als bewoner van een appartement aan alle kanten buren. Hen wilt u uiteraard ook geen overlast bezorgen. Dus is uw appartement aan nieuwe raamdecoratie toe? Dan gaat de keuze niet alleen tussen lamellen, plissé gordijnen of duette gordijnen op maat. U zult met nog meer zaken rekening moeten houden. U leest ze hieronder.

Gaten boren

Gaten boren in uw muren op zich zal geen probleem zijn. Zolang u het bij de muren houdt: in de kozijnen boren is een ander verhaal. De kozijnen (en ramen) zijn namelijk een onderdeel van het gebouw en dus gemeenschappelijk eigendom. Belangrijk dus wanneer u uw raamdecoratie gaat aanpassen dat u iets kiest wat u kunt bevestigen aan het plafond of aan de muren. De gemaakte gaatjes zijn dan namelijk weer heel eenvoudig dicht te smeren, er ontstaat dus geen blijvende schade.

Geen inkijk

Een van de belangrijkste zaken waar mensen rekening mee houden als ze nieuwe raamdecoratie gaan uitzoeken is het privacy-aspect. Wat dat betreft zullen er geen beperkingen door de VvE worden opgelegd. U heeft hierbij dus de vrije hand. Wat we tegenwoordig veel zien qua privacy, is dat mensen kiezen voor duette of plissé gordijnen. Het voordeel hiervan is namelijk dat men gedurende de dag kan variëren qua lichtinval. Overdag kan men ervoor kiezen een strook in het midden van het raam te hangen zodat het daglicht goed binnen kan komen (maar dat mensen die op de galerij lopen nog steeds niet naar binnen kunnen kijken). En 's avonds kunnen de gordijnen volledig gesloten worden. Een ruim assortiment vindt u in hiervoor gespecialiseerde winkels, maar ook online is er steeds meer te vinden. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje in de uitgebreide collectie van www.doehetbudget.nl.

De buren

Zoals gezegd, in een appartementencomplex heeft u overal buren. En, hoewel het soort raamdecoratie in veel gevallen bepaald mag worden zonder dat de VvE daar iets over te zeggen heeft, wilt u natuurlijk niet dat uw buren zich erg gaan storen aan uw opvallende raamdecoratie. Zeker omdat u met zoveel mensen op een relatief kleine oppervlakte woont, is het belangrijk uw buren te vriend te houden. Daarom kan het verstandig zijn om, ook qua raamdecoratie, een wat neutrale keuze te maken en niet bijvoorbeeld te kiezen voor een heel uitgesproken kleur.

Raamdecoratie vinden die bij u past en die u mooi vindt is over het algemeen niet zo ingewikkeld. Maar houdt als appartementsbewoner dus wel rekening met de regels van de VvE (en ook met uw buren). Ga dus van tevoren even bij uzelf na wat een verstandige keuze is. Er blijven sowieso legio opties over om uw appartement heel erg gezellig aan te kleden.

Dit artikel betreft een betaalde samenwerking.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.