Velux

Zolderverbouwing positief voor energieverbruik en verkoopwaarde woning

Gepubliceerd: 08 mei 2015

Ongebruikte zolder wordt modern en licht slaapparadijs
Zolderverbouwing positief voor energieverbruik en verkoopwaarde woning


De Meern, 30 september 2014. Een donkere, niet-geïsoleerde en ongebruikte zolder transformeren in een lichte, moderne slaapverdieping, het kan. Als winnaar van de duurzame VELUX make-over heeft de zolder van de familie Van Roosmalen uit Valkenswaard een totale duurzame metamorfose ondergaan. De ruimte is omgetoverd tot een modern en licht slaapparadijs. De jaren ’30 woning heeft hierdoor niet alleen meer leefruimte gekregen, maar de verbouwing heeft ook een positief effect op de energierekening en de waarde van de woning.
De zolder van de familie Van Roosmalen was zes weken geleden nog een donker rommelhok. Nu is het een ruime, licht, efficiënt ingerichte en comfortabele ouderslaapkamer. Mark van Roosmalen: ‘Het eindresultaat is echt fantastisch: het is zo’n compleet andere ruimte geworden, we hebben het gevoel dat er een nieuwe verdieping op ons huis is gezet.”
De zolder is een prachtige ruimte met een hoge nok en houten spanten, maar hij was niet-geïsoleerd en de oorspronkelijke plankenvloer lag er nog in. “We gebruikten de zolder voornamelijk als opslagruimte, maar na de komst van ons tweede kind zijn we er ook gaan slapen. Dat was echter verre van ideaal. Doordat de ruimte niet geïsoleerd was, was het er in de zomer snikheet en in de winter zó koud, dat we beneden moesten gaan slapen. Ik hoef niet uit te leggen, dat we heel erg blij waren toen we hoorden dat we de make-over hadden gewonnen,” licht Van Roosmalen de oude situatie toe.

Leefruimte vergoot in 6 weken
In overleg met de adviseurs van VELUX Nederland kwam de familie Van Roosmalen tot het ideale ontwerp. Het dak en de vloer van de zolder werd geïsoleerd. Ook de wasmachine die voorheen veel lawaai maakte is in een kast weggewerkt. Om daglichtinval te creëren zijn aan één zijde van het dak twee VELUX daglichtsystemen geplaatst en aan de andere zijde een dakraam. In combinatie met de witte laminaat vloer, de strakke muren en de functionele op maat gemaakte kastenwand met voldoende bergruimte, vormt de kamer een licht, modern en praktisch geheel. “Vooral de lichtinval maakt een groot verschil. Toen ik voor het eerst thuiskwam nadat de ramen waren geplaatst dacht ik dat er een paar bouwlampen aanstonden, maar het bleek gewoon daglicht te zijn dat door de daglichtsystemen naar binnenkwam,” vertelt Van Roosmalen enthousiast. “Door de lage ramen hebben we een prachtig uitzicht en de hooggeplaatste dakramen zorgen ervoor dat elk hoekje van de zolder van daglicht is voorzien. Bijzonder is dat we nu naar de tuin én de lucht kunnen kijken. Vooral de zonsondergang is een spektakel."

Ventileren belangrijk
Nu de zolder geïsoleerd is, is goed ventileren nog belangrijker geworden. Het verversen van lucht in huis is essentieel voor een comfortabel en gezond binnenklimaat en aangezien warme lucht naar boven trekt, spelen de ramen op zolder hier een belangrijke rol in. Van Roosmalen: “Wij zullen de dakramen zeker regelmatig openen om frisse lucht binnen te laten. Omdat de bovenste dakramen moeilijk te bereiken zijn, zijn deze elektrisch te bedienen met de speciale bedieningstablet. Heel handig zijn ook de regensensoren, die zorgen dat de dakramen automatisch sluiten: je hebt er geen omkijken naar en we hoeven nooit in een verregend bed te slapen.”

Raamdecoratie als wekker
Voor raamdecoratie is gekozen voor witte verduisterende rolgordijnen. Deze passen perfect op en bij de wit afgelakte dakramen en waren in enkele minuten gemonteerd. Bovendien werken ze op zonne-energie; een duurzame en kostenefficiënte oplossing. De thermische laag aan de achterzijde van het rolgordijn werkt in de winter isolerend en met dezelfde bedieningstablet als de dakramen kunnen de rolgordijnen traploos worden bediend. ‘We kunnen het programma op de bedieningstablet zelfs zo instellen, dat de gordijnen op bepaalde tijden automatisch omhoog of naar beneden gaan. Dan stel je bijvoorbeeld in dat de gordijnen om zeven uur omhoog gaan waardoor je rustig wakker kunt worden door het binnenkomende daglicht”, aldus Van Roosmalen.

Waardestijging woning
Naast extra ruimte, meer woongenot en een besparing op de energierekening, nemen makelaars de make-over van de zolder ook mee in de waardebepaling van de woning. De oppervlakte van een niet-geïsoleerde ongebruikte zolderruimte wordt voor dertig procent meegenomen in het totaal van de woning, terwijl een geïsoleerde, gerenoveerde zolderkamer voor 100 procent wordt meegeteld. Dat hoeft natuurlijk niet met zo’n uitgebreide make-over als bij de familie Van Roosmalen, maar ook met twee dakramen en isolerende maatregelen kunnen mensen al een fijne, lichte, duurzame en frisse leefruimte creëren. Een dergelijke investering zie je dan terug in de verkoopwaarde van de woning.

Vorderingen stapsgewijs volgen
VELUX Nederland was verrast door het overweldigende aantal inzendingen uit heel Nederland. Michel Sombroek, algemeen directeur van VELUX Nederland: “Er zijn heel veel huizenbezitters die hun zolder willen aanpakken en alle ruimte die hun woning biedt, optimaal willen benutten. Daarom hebben we bij deze make-over niet alleen het eindresultaat getoond, maar hebben we tevens stapsgewijs willen laten zien hoe je een huis kunt veranderen in een duurzame en ruime woning. De familie Van Roosmalen heeft tijdens de make-over hun ervaringen gedeeld in een blog en ook zijn de vorderingen op film vastgelegd. Het (video)blog van de bewoners kan worden bekeken op www.velux.nl/make-over. Op Langlevejehuis.nl/zolderverbouwing kunnen bewoners zelf testen hoe energiezuinig hun woning is, waarna ze persoonlijke tips ontvangen over het verduurzamen van hun woning.”


Over de make-over
Dit voorjaar gaf VELUX Nederland een duurzame woning make-over cadeau ter waarde van 25.000 euro. De familie Van Roosmalen werd gekozen tot winnaar en hun woning werd verbouwd door DAKVEN Daglichtspecialisten, één van de montagepartners van VELUX Nederland. Deze groep samenwerkende aannemers en ZZP'ers wordt jaarlijks getraind door VELUX Nederland en voldoen aan criteria op het gebied van bedrijfsvoering, garantie, praktijkervaring en klantgerichtheid. Na de verbouwing heeft een woonstylist van Vtwonen gezorgd voor de finishing touch.

Over VELUX Nederland
De VELUX Groep zorgt al meer dan 70 jaar voor een aangenamere leefomgeving onder het dak. Het productprogramma biedt daglichtoplossingen voor hellende en platte daken, zoals dakramen, daglichtsystemen, lichtkoepels en modulaire lichtstraten. Daarnaast bestaat het assortiment uit vele typen raamdecoratie, zonweringen, rolluiken en op afstand bedienbare producten aangestuurd door zonne-energie. Door te zorgen voor daglicht en frisse lucht kunnen deze producten tevens een bijdrage leveren aan het terugdringen van het energieverbruik in gebouwen. Met de bouw van modelwoningen heeft de VELUX Groep concreet aangetoond dat gebouwen energieneutraal kunnen zijn én een hoog wooncomfort en een goed binnenklimaat kunnen hebben, waarbij maximaal gebruik is gemaakt van de zon als duurzame energiebron. Meer informatie: www.velux.nl.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.