Mag u als VvE-bewoner zomaar uw vloeren vervangen?

Dit artikel gaat over wat u als appartementseigenaar en lid van een VvE wel niet aan uw woning mag veranderen.

Gepubliceerd: 30 juni 2022

Hoewel u eigenaar bent, dan wil dat nog niet zeggen dat u geen rekening hoeft te houden met andere appartementseigenaren in het hetzelfde gebouw. We gaan hier in het bijzonder in op vloeren, want dat levert nog wel eens onenigheid op.

VvE-reglementen

Wanneer u een appartement koopt, dan word u vanzelf lid van de VvE, wat staat voor Vereniging van Eigenaren. Deze vereniging is aangewezen voor het onderhoud van de delen van het appartementencomplex die de eigenaren van de appartementen gemeenschappelijk hebben. Voorbeelden van dergelijke delen zijn het dak, de technische installaties, de gevel en de fundering.

Als appartementseigenaar dient u zich te houden aan wat staat in het splitsingsreglement en het huishoudelijk reglement. Voordat u iets aan uw appartement wilt gaan veranderen, is het nodig dat u eerst in de reglementen naleest wat wel en niet mag, om te voorkomen dat u de verandering later moet aanpassen of zelfs ongedaan moet maken.

Veranderingen aanbrengen en de VvE-reglementen

Tenminste voor de volgende typen veranderingen aan uw appartement zou u de reglementen dienen te raadplegen:
- Verbouwingen;
- Schilderen van de buitenkant;
- Zonwering aan de buitenkant aanbrengen;
- Isolerende maatregelen aan de buitenkant, zoals isolerende beglazing;
- Een laadpaal plaatsen;
- Plaatsing van beveiligingscamera’s buiten uw appartement;
- Vloer veranderen.

Op deze laatste verandering gaan we in de volgende paragraaf in.

Vloer veranderen in uw appartement

Bij het veranderen van de vloer in uw appartement gaat het om contactgeluiden. Harde vloeren als plavuizen en laminaat kunnen zonder maatregelen ter geluidsisolatie doorgaans niet worden gelegd. Dat zou te veel geluidsoverlast geven voor met name het onderliggende appartement.

Met een ondervloer die geluidsisolerende werkt, kan wellicht wel aan de reglementen van de VvE worden voldaan. Ga dat na voordat u vloertegels online bestellen gaat. Tapijt is natuurlijk nooit een probleem. Dat zou ook kunnen gelden voor vinyl, linoleum en pvc. Tuintegels kopen voor uw balkon, zal wellicht geen probleem geven, maar vraag het wel na!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.