Makelaar kiezen voor verkoop appartement met deze tips

Na een rumoerige tijd op de woningmarkt is het sinds de zomer wat rustiger, blijkt uit cijfers van het CBS. Dat betekent gelukkig niet dat er geen vraag meer is naar appartementen en woningen.

Gepubliceerd: 23 september 2022

Sterker nog: ben je van plan om je appartement in Noord-Holland, Drenthe of Limburg te verkopen dan is dit nog steeds de ideale tijd om dat te doen. In dit artikel lees je enkele tips voor het vinden van een passende makelaar in Amsterdam of een andere plek in Nederland.

Kijk en vergelijk meerdere makelaars voor beste deal

Wat je in ieder geval moet weten, is dat je nooit voor de eerste de beste makelaar moet gaan. Er is tegenwoordig zoveel aanbod dat de kans groot is dat er ergens anders alsnog een betere aanbieding te vinden is. Waar je vroeger altijd koos voor de makelaar die het dichtst in de buurt was, heb je vandaag de dag keuze; heel veel keuze. Omdat het hierbij niet om het verkopen van een broek of meubelstuk gaat, is het wel zo prettig om de juiste, passende keuze te maken.

Gelukkig kunnen we tegenwoordig gebruik maken van het internet waar je alle informatie kunt vinden die je nodig hebt. Ook kun je hier beginnen met makelaars met elkaar vergelijken wanneer je een beetje weet wat je wensen zijn. Kijk hierbij naar de tarieven die gevraagd worden, maar ook naar de geplande strategie voor het verkopen van je appartement. Bij makelaars vergelijken zie je direct waar je het meest voordelig uit bent en wat je waar krijgt voor je geld.

Nodig meerdere makelaars uit en ga in gesprek

Woon je in de hoofdstad en heb je meerdere makelaars in Amsterdam op het oog? Geen probleem als je nog niet direct een keuze kunt maken. Om je appartement zo snel en goed mogelijk te verkopen, wil je een makelaar hebben die het beste bij je past. Daarom is het aan te raden om meerdere makelaars uit te nodigen om persoonlijk met ze het gesprek aan te gaan. Op die manier kom je er het snelst achter wat je waar kunt 'krijgen' en hoe makelaars over bepaalde zaken denken.

Wat je sowieso in real life moet bespreken, is de verkoopstrategie van de verschillende makelaars. Op basis daarvan weet je welke makelaar welk verkoopbedrag voor je appartement vast zal stellen. Natuurlijk is het heel aantrekkelijk om voor de makelaar te gaan die het hoogste bedrag denkt te krijgen voor je appartement, maar kijk hierbij vooral naar de verkoopstrategie en in hoeverre die haalbaar is.

Check online beoordelingen van makelaar

De kans is groot dat je in het echt wel een bepaald gevoel of idee krijgt van een makelaar. De persoonlijke klik hierbij is van groot belang, omdat je toch samen een heel traject in gaat. Het is fijner om dat met iemand te doen waar het goed mee klikt, zodat dat proces ook efficiënter verloopt. Maar: soms is het lastig om een goede eerste indruk te krijgen tijdens een vlotte onmoeting of een kort gesprek.

Gelukkig is er nog iets wat je kunt doen om de kwaliteit van een makelaar te controleren. Online zijn er namelijk heel veel mogelijkheden voor het beoordelen van allerlei diensten, waaronder de diensten van een makelaar. Doe je een rondje op Google dan kun je bij de meeste makelaars voldoende recensies vinden met de eerlijke mening van (eerdere) klanten. Voor jou als potentiële nieuwe klant is dat de beste manier om te weten of de desbetreffende makelaar iets voor je is of niet.

Overige tips voor het kiezen van een makelaar

Er is nog een aantal tips dat je toe kunt passen wanneer je op zoek bent naar een makelaar die echt goed bij je past. Denk onder andere aan de volgende punten:

  • Kijk altijd goed naar de voorwaarden die een makelaar biedt zodat je zeker weet wat je krijgt.
  • Hoe bereikbaar is je makelaar? Kan hij/zij je te woord staan op het moment dat dat nodig is? Het kan geen kwaad om dit na te vragen.
  • Ga niet blind op de (lage) prijs van een makelaar af, hoe aantrekkelijk dat ook is om te doen.
  • Stel altijd de juiste vragen tijdens een eerste afspraak met een makelaar. Een beetje een goede makelaar vertelt je de meeste dingen al uit zichzelf, maar zet absoluut een paar vragen op papier voordat de afspraak plaatsvindt.
  • Kies zeker niet altijd de dichtstbijzijnde makelaar, hoe aantrekkelijk dat ook is. Voor bijvoorbeeld een makelaar in Amsterdam is er écht veel meer keuze dan alleen de makelaar op de hoek.
VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.