Microcracks in zonnepanelen Wat is dat?

Het is erg belangrijk om zonnepanelen van een goede kwaliteit te laten plaatsen

Gepubliceerd: 31 januari 2023

Minuscule haarscheurtjes

Het is erg belangrijk om zonnepanelen van een goede kwaliteit te laten plaatsen door een gekwalificeerd bedrijf met goed opgeleide monteurs. Goede kwaliteit zonnepanelen zijn lucht en waterdicht en moeten dat ook gedurende hun te verwachte levensduur ook blijven.

Is aan beide eisen niet voldaan, dan zal men maar kort plezier hebben van de zonnepanelen want na verloop van tijd zal de opbrengst hiervan dalen. De hiervoor genoemde twee eisen zijn niet de enige voorwaarden voor een goede en betrouwbare installatie. Een ander net zo belangrijk onderdeel is, hoe de zonnepanelen worden vervoerd en worden deze in de laatste fase van de montage op het dak gegooid en/of valt de stapel panelen om tijdens een windvlaag.

Wat nogal eens voorkomt tijdens de montage is dat monteurs even leunen op het paneel om zo makkelijker bij de montagebeugels te komen. Dit is funest, door even te leunen op het paneel kunnen er al microscheurtjes ontstaan die het rendement van de gehele installatie doen afnemen. We hebben ook al eens gezien dat mensen over de paneel-velden lopen. Haarscheurtjes is dan het gevolg van deze actie.

Het vervelende is dat de haarscheurtjes (microcracks) pas na verloop van tijd een opbrengstvermindering tot gevolg hebben. Door de ontstane temperatuurverschillen van de zonnepanelen, kunnen deze scheurtjes zich al gauw ontwikkelen tot zogenaamde hotspots. Deze hotspots zijn kleine plekjes in het paneel waarbij de interne verbindingen defect zijn gegaan. De ontstane hotspots kunnen groter en groter worden en kunnen zelfs brand veroorzaken.

Meten is weten:

Van ieder goed zonnepaneel is bekend wat de opbrengst moet zijn, maar ook de jaarlijkse achteruitgang. Het is dan ook verstandig om bij oplevering van een zonnestroomsysteem een meting uit te laten voeren zodat bepaald kan worden wat de opbrengst is bij oplevering.

Na een bepaalde tijd (5 jaar) kunt u deze meting weer uit laten voeren om te bepalen of de installatie de beloofde hoeveelheid stroom opwekt en/of de verwachte levensduur gehaald gaat worden. Met andere woorden: Heeft u een goede investering gedaan waar u een goed jaarlijks rendement mee behaald. Als dit niet het geval is kan dit betekenen dat de zonnepanelen vervuild zijn, niet voldoen aan de specificaties, de omvormer een probleem heeft, of dat de panelen van binnenuit mogelijk al defecten vertonen door slordige montage of transport.

Allicht electrotechniek kan een inspectie aan uw installatie uitvoeren met speciale meetapparatuur om zo te bepalen of de installatie voldoet aan de specificaties die de fabrikant heeft opgegeven.

Vergaarde kennis uit het verleden is een garantie voor de te behalen rendementen in de toekomst.

Het is daarom verstandig voorafgaand aan de installatie van zonnepanelen de kwaliteit van het dak te laten inspecteren. Als de dakbedekking bijvoorbeeld al 10 jaar oud is en u laat hoge kwaliteit zonnepanelen plaatsen die wel 30 jaar meegaan, betekent dit dat de panelen eerdaags van het dak af moeten om de dakbedekking te laten vernieuwen. Dit worden dan drie stress momenten voor de zonnepanelen:

  1. Het demonteren;
  2. Het vervoeren;
  3. Het weer opnieuw monteren op het dak.

Drie kansen om de toch al kwetsbare panelen te beschadigen en/of de reeds aanwezige microscheurtjes erger te maken of de kwetsbare panelen nu tijdens de demontage te beschadigen.

Glas/Folie panelen versus Glas/Glas panelen

Een zonnepaneel zoals we die al jaren kennen is opgebouwd in lagen. De laag waar we tegenaan kijken is van glas en de achterkant is van folie. Dit zijn de zogenaamde Glas/Folie panelen. deze panelen zijn relatief licht en wat goedkoper in aanschaf dan de zogenaamde Glas/Glas panelen. deze Glas/Glas panelen zijn ook aan de achterkant voorzien van glas in plaats van folie. Dit maakt het paneel wat sterker maar tevens ook zwaarder.

De marketing heeft dit met beide handen aangegrepen om met filmpjes te komen waarop te zien is dat monteurs over de panelen hollen en/of soms ook springen. Een installatie waar deze mensen op gelopen of gesprongen hebben zouden wij op voorhand al afkeuren. De kans op een slecht presterende installatie of zelf brand is hier dan ook niet uitgesloten als er op zo’n manier met uw investering wordt omgegaan.

Glas/Glas panelen hebben tevens ook een betere opbrengst en dat maakt het paneel ook iets duurder. Deze panelen hebben doorgaans een fabrieksgarantie van 30 jaar.

Er zijn inmiddels ook al fabrikanten die op bepaalde Glas/Folie panelen tot wel 25 jaar garantie geven. De techniek schrijdt voort.

Waarom kiezen voor een kwalitatief goed dak met goede zonnepanelen die lang mee gaan?

Uw wilt met uw investering een goed rendement halen. Stelt u zich eens voor dat u een bitumen dak laat aanleggen met low budget zonnepanelen. Kort door de bocht “het lekt niet meer en we hebben zonnestroom” klopt helemaal. De bitumen dakbedekking kunt u over 15 a 20 jaar weer vervangen en hiermee moeten de panelen ook weer van het dak (Als de goedkope panelen toch al niet aan vervanging toe waren. U gaat dus weer alles vernieuwen nu net de panelen terugverdiend waren.

Deze low budget panelen terug plaatsen zou een verkeerde investering zijn als u het bovenstaande verhaal goed gelezen heeft. Het is dus beter en financieel aantrekkelijker om de dakbedekking te vervangen voor een duurzame soort die wel 50 jaar mee gaat met hier bovenop panelen met een fabrieksgarantie van 30 jaar die ruim 40 jaar mee gaan.

De investering bij de start is wellicht procentueel iets hoger, maar de garantie en de levensduur van zowel de dakbedekking als de zonnepanelen zijn veel gunstiger waardoor u over de gehele levensduur van beide componenten veel geld bespaart wat u kunt besteden aan andere zaken.

Controle dak:

Voordat zonnepanelen aangeboden of geplaatst worden, moet het dak visueel geïnspecteerd worden. Er moet worden bekeken of het dak technisch voldoet om de extra belasting van de zonnepanelen te kunnen dragen. Dakpannen moeten heel zijn en niet broos anders kunnen de pannen bij het monteren van de rails defect raken. Het is daarom aan te bevelen dat er voorafgaand aan de start van de werkzaamheden op een schuin pannendak, te controleren of er voldoende reserve dakpannen aanwezig zijn.

Ook voor een plat dak is een visuele inspectie noodzakelijk. Is het dak ouder dan 10 jaar en u wilt er zonnepanelen op laten plaatsen, raden wij u aan om eerst de dakbedekking te laten vervangen. De meeste panelen gaan namelijk 25 tot 40 jaar mee. Dit is al langer dan de levensduur van een bitumen dakbedekking. Kiezen voor een duurzame optie zoals bijvoorbeeld Rhepanol dakbedekking zou zeer verstandig zijn. Deze dakbedekking gaat ruim 40 jaar mee, heeft een schoonwater verklaring en niet onbelangrijk, het is vliegvuur dovend. Dit zou wel eens een punt kunnen zijn voor uw verzekering om een korting te geven op de extra premie die zij van u vragen omdat er zonnepanelen op het dak liggen.

Zonnepaneel-advies Zonnepaneel-advies

Er zijn diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen mogelijk te maken.

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Juridisch, technisch en logistiek is het niet eenvoudig zonnepanelen te koppelen achter de meter van individuele appartement. Een gemeenschappelijke elektriciteitsmeter zorgen er echter weer voor dat het lastig is de zonnepanelen rendabel te exploiteren. Gelukkig zijn er diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen toch mogelijk te maken.

Waar bestaat het advies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Analyse van de mogelijkheden
Prijsvergelijking van de verschillende mogelijkheden

Gegevens

Zonnepaneel-advies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.