Groendaken en zonnepanelen: goede combi?

Het is bekend dat groendaken vele voordelen hebben: zo wordt de isolatiewaarde van het dak verbeterd en gaat het dak langer mee. Maar is een groendak ook een goede combinatie met een zonnepaneel?

Gepubliceerd: 24 december 2019

Een groendak heeft als eigenschap dat het regenwater absorbeert en verdamping bevordert. Dit zorgt ervoor dat de temperatuur van de lucht in de omgeving van het groendak lager wordt. Omdat zonnecellen op hun beurt ook weer beter functioneren bij lagere temperaturen, heeft een groendak dus een positieve invloed op zonnepanelen. Bovendien zorgt de vegetatie ervoor dat verontreinigende deeltjes en stofjes uit de lucht gefilterd worden en dat ze de efficiëntie van zonnepanelen niet meer zullen verstoren.

Rendement

Beplanting zorgt er dus voor dat omgeving gekoeld wordt. Maar hoe kan dit eigenlijk? Als warm is, komt er vocht uit de 'poriën' van de plant, dat gaat verdampen. Dit verdampen zorgt ervoor dat de omgeving afkoelt. En dat kan flink oplopen! Het groendak, en het dak eronder, warmt namelijk niet verder op dan maximaal een graad of 36. En dat is weer van groot belang voor het rendement van zonnepanelen. Op een warme dag (boven de 25 graden) behalen zonnepanelen al snel 0,5 tot 0,75% minder rendement per extra graad. De aanname die veel mensen maken dat hoe warmer het is, hoe hoger het rendement van de zonnepanelen is, is dus niet waar. Als je daarbij bedenkt dat de temperatuur bij een 'standaard' zwart bitumen dak kan oplopen tot zo'n 70 graden, dan is er dus sprake van een enorm rendementsverlies. De zonnepanelen gaan dus beter presteren! Bovendien is het binnen koeler (geen of minder vaak een airco nodig) en je panelen zijn efficiënter.

Waar moet u rekening mee houden?

Het beste kunt u voor een extensief groendak kiezen in combinatie met zonnepanelen. Extensieve groendaken zijn daken met vegetatie die weinig onderhoud behoeven. Ideaal, omdat zonnepanelen dit onderhoud natuurlijk wat ingewikkelder maken. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan mossen, kruiden of vetplanten. Vetplanten hebben bijvoorbeeld nooit water nodig, omdat ze regenwater heel lang vasthouden. Een intensief groendak bestaat bijvoorbeeld uit grassen, struiken en zelfs bomen. Deze vragen dus veel meer onderhoud.

Daarnaast is het zo dat zonnepanelen zo veel mogelijk zon en zo weinig mogelijk schaduw moeten hebben. Dit is ook eenvoudiger te realiseren op een extensief groendak, dan op een groendak met struiken of bomen. De planten kunnen zelfs onder de zonnepanelen doorlopen.

Verder is het zo dat de zonnepanelen op hun beurt weer voor schaduw op het groendak zorgen. Dit zorgt voor meer biodiversiteit en geeft het dak dus meer variatie.

Ook goed voor het dak?

Is al dit groen ook goed voor het dak of profiteren alleen de zonnepanelen hiervan? Zeker weten! Allereerst profiteert de dakbedekking er van. Deze gaat namelijk (gemiddeld) 20 jaar langer mee! Dit komt omdat er van verwering van het dakleer door zonnestralen geen sprake meer is. Bovendien is er veel minder fijnstof in de lucht en veel meer insecten zoals bijen en vlinders! Een win-win-situatie dus.

En eigenlijk kan op elk dak een groendak toegepast worden, als het maar voorzien is van waterafvoer en het een waterdichte- en wortelwerende dakbedekking heeft met een stevige constructie. Vlakke- en hellende daken tot 65 graden zijn het meest geschikt. Bomen en struiken kunnen alleen geplaatst worden op daken van maximaal 45 graden. Voor daken met een helling van meer dan 65 graden, bestaat er iets unieks: groendakpannen. De naam zegt het al, dakpannen begroeid met planten.

Wat is beste oplossing is voor uw situatie?

Dit is van vele zaken afhankelijk en zal per VvE verschillen. Appartement & Eigenaar denkt graag met u mee over wat voor u de de beste oplossing is. Vul op www.appartementeneigenaar.nl/zonnepaneel het formulier in en wij nemen contact met u op voor een grondige analyse van uw situatie.

Voordelen groendak

- een groendak kan de waarde van een woning tot wel 15% verhogen;
- het groen neutraliseert schadelijke uitstoot en verbetert luchtkwaliteit;
- zonnepanelen brengen minimaal 5% meer rendement op;
- de gevolgen van hevige neerslag worden beperkt;
- door de isolerende eigenschappen, worden energiekosten verlaagd;
- de beplanting absorbeert geluidsgolven, waardoor de akoestische isolatie verbetert;
- onderliggende dakbedekking gaat tot 3 keer langer mee;
- een groendak heeft een positief effect op de gezondheid van een mens.

Voordelen zonnepanelen

– met zonnepanelen op uw dak wekt u uw eigen stroom op;
– zonnepanelen verlagen de CO2-uitstoot van uw huishouden;
– u heeft uw zonnepanelen vaak al binnen tien jaar terugverdiend;
– zonnepanelen dragen bij aan een beter energielabel voor het pand;
– zonnepanelen voegen waarde toe aan het gehele pand, net als goede isolatie of een hele zuinige cv-ketel dat doen;
– de energiekosten dalen per maand, want u wekt nu voor een deel uw eigen stroom op.

Zonnepaneel-advies Zonnepaneel-advies

Er zijn diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen mogelijk te maken.

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Juridisch, technisch en logistiek is het niet eenvoudig zonnepanelen te koppelen achter de meter van individuele appartement. Een gemeenschappelijke elektriciteitsmeter zorgen er echter weer voor dat het lastig is de zonnepanelen rendabel te exploiteren. Gelukkig zijn er diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen toch mogelijk te maken.

Waar bestaat het advies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Analyse van de mogelijkheden
Prijsvergelijking van de verschillende mogelijkheden

Gegevens

Zonnepaneel-advies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.