'Naast lagere inkomens is ook voor appartementseigenaren verduurzamen lastig'

Woningeigenaren met lage inkomens blijven achter met verduurzamen, ondanks een substantiële stijging van het aantal hypotheken met NHG waarin verduurzamingsmaatregelen zijn meegefinancierd de afgelopen drie jaar.

Gepubliceerd: 15 april 2022

Ook de huidige subsidies bieden voor deze groep niet de oplossing, omdat die ervan uitgaan dat woningeigenaren de bedragen voorschieten. Juist lage inkomens zijn hier niet toe in staat, zeker niet nu de energierekening zo hoog is.

Daarnaast ziet NHG nog een andere groep woningeigenaren die achterblijft en onvoldoende in staat is om te verduurzamen. Nederland telt ruim 1,1 miljoen appartementseigenaren die samen goed zijn voor 22 procent van de koopwoningen. Zij kunnen geen verduurzamingsmaatregelen nemen zonder tussenkomst van de VvE, omdat het gaat om de schil van het appartementsgebouw. Zij zijn dus afhankelijk van hun buren om te kunnen verduurzamen, wat een collectieve aanpak vereist. Een collectief besluit is ingewikkeld, ook omdat er vaak sprake is van tegengestelde belangen. Om verduurzaming voor VvE’s mogelijk te maken is procesbegeleiding nodig om plannen te maken voor verduurzaming, naast betere toegang tot collectieve financieringsmogelijkheden van verduurzamingsmaatregelen.

Arlette Arends, adviseur verduurzaming woningmarkt, NHG

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.