Onderhoud binnen de VvE: hoe werkt dat?
Bij een Vereniging van Eigenaren (VvE) zijn alle eigenaren samen verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw.
Dit staat beschreven in de splitsingsakte en het splitsingsreglement, waarin alle gemeenschappelijke delen van het pand zijn opgesomd. Voor deze delen moet de VvE, dus alle eigenaren gezamenlijk, zorgen. Een grote kostenpost hierbij is het toekomstige onderhoud, waarvoor de VvE elk jaar geld opzij moet zetten. Op deze pagina vind je meer informatie over de verschillen tussen gemeenschappelijke en privé delen. Ook leggen we uit wat een meerjarenonderhoudsplan (MJOP) is en welke regels er zijn voor het verplichte reservefonds. Lees verder!
Wie is verantwoordelijk en wie betaald?
Bij een Vereniging van Eigenaren (VvE) zijn alle eigenaren samen verantwoordelijk voor het onderhoud van het gebouw. Dit geldt voor zowel de gemeenschappelijke delen zoals funderingen, muren en daken, als voor individuele privézaken. De kosten hiervoor worden gedeeld volgens afspraken die staan in de splitsingsakte en het splitsingsreglement, waarin staat wie waarvoor verantwoordelijk is. Denk aan kosten voor architravenonderhoud kopen, maar ook voor onderhoud aan de woning zelf.
Gemeenschappelijke delen en modelreglementen
In het splitsingsreglement van een VvE staan de gemeenschappelijke delen van het gebouw duidelijk beschreven. Vaak gebruikt men standaard modelreglementen om te bepalen wat onder deze gemeenschappelijke delen valt, zoals de funderingen, muren, daken, maar ook balkons en raamkozijnen. Welke regels precies gelden, hangt af van het modelreglement dat wordt toegepast.
MJOP: Meerjarenonderhoudsplan
Dan hebben we het Meerjarenonderhoudsplan (MJOP). Dit plan is meestal voor een periode van 25 tot 30 jaar en brengt alle onderhoudswerkzaamheden die op korte en lange termijn nodig zijn in kaart en geeft een schatting van de kosten. Om ervoor te zorgen dat het plan actueel blijft, wordt het elke vijf jaar bijgewerkt.
Groen MJOP en energiebesparing
Een boeiende aanpassing op het standaard Meerjarenonderhoudsplan is het Groen MJOP, dat zich richt op het toevoegen van energiebesparende maatregelen tijdens onderhoudswerkzaamheden. Dit plan omvat bijvoorbeeld het isoleren van daken en gevels en het plaatsen van energiezuinige ramen.
Meerjarenonderhoudsbegroting (MJOB)
Het Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) gaat hand in hand met een Meerjarenonderhoudsbegroting (MJOB), die vaststelt hoeveel geld er elk jaar opzij gezet moet worden voor onderhoud. Zo komt de VvE niet onverwacht voor financiële verrassingen te staan.
Reservefonds en verplicht sparen
Verenigingen van Eigenaren (VvE's) moeten een reservefonds hebben om onverwachte uitgaven op te vangen. Dit fonds wordt aangevuld volgens wettelijke richtlijnen en het is aan te raden om te sparen op basis van het Meerjarenonderhoudsplan (MJOP).
Besluitvorming en democratie binnen de VvE
Binnen een Vereniging van Eigenaren (VvE) wordt beslist op basis van meerderheid. Als eigenaren het niet eens zijn met een beslissing omdat ze die onredelijk vinden, kunnen ze hiertegen bezwaar maken.
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen