Onderhoudstips voor VVE

Lees hier meer over het MJOP en over het stappenplan voor het onderhouden of vervangen van leidingen.

Gepubliceerd: 27 oktober 2023

Als Vereniging van Eigenaren (VvE) is het cruciaal om goed onderhoud te plegen en verbeteringen aan het appartementencomplex aan te pakken, zoals schilderwerk of het plaatsen van bijvoorbeeld een traplift in gedeelde ruimtes. Maar ook kleinere dingen kunnen hier deel van uitmaken. Denk aan een nieuwe verflaag of het plaatsen van een kunsthaag. Dit is belangrijk om de waarde van het gebouw te behouden en het wonen aangenamer te maken. De beste aanpak is om samen met alle bewoners te beslissen wat er moet gebeuren en hoe de kosten worden verdeeld. Op die manier werken we gezamenlijk aan een prettige en duurzame leefomgeving voor iedereen. Maar hoe werkt het onderhoud? Lees hier meer over het MJOP en over het stappenplan voor het onderhouden of vervangen van leidingen.

Een meerjarenonderhoudsplan

Een Meerjarenonderhoudsplan (MJOP) is een belangrijk hulpmiddel voor Verenigingen van Eigenaren (VvE's) om vooraf te weten welk onderhoud hun gebouw nodig heeft en hoeveel het gaat kosten in de komende tien jaar. Het geeft aan wanneer bijvoorbeeld gevels, daken, liften en kozijnen moeten worden aangepakt en wat de geschatte kosten zijn. Zo kunnen VvE's zich financieel voorbereiden en onverwachte uitgaven voorkomen. Het MJOP moet regelmatig worden bijgewerkt om rekening te houden met veranderingen en nieuwe regels, zodat het gebouw in goede staat blijft en zijn waarde behoudt. Het is kort gezegd een slimme manier om problemen in de toekomst te voorkomen en het gebouw goed te onderhouden.

Stappenplan vervangen leidingen

Als het VvE-bestuur besluit om de leidingen in het gebouw te vervangen, zijn er een aantal stappen die moeten worden gevolgd. Allereerst moeten we bepalen of deze leidingen gemeenschappelijke eigendommen zijn of deels privébezit. Als het gemeenschappelijke eigendommen betreft, moet dit meestal worden goedgekeurd door de Algemene Ledenvergadering (ALV), mogelijk op basis van een meerjarenplan. Het besluit moet op de juiste manier worden aangekondigd en geagendeerd. Na goedkeuring door de ALV kan een belanghebbende binnen een maand bezwaar maken bij de kantonrechter. Daarna zal het bestuur de uitvoering regelen, waarbij de appartementseigenaren moeten meewerken. De kosten worden verdeeld volgens de afspraken in de akte van splitsing, meestal door gebruik te maken van het reservefonds of door een eenmalige extra bijdrage te vragen. Als een appartementseigenaar weigert te betalen, kan de VvE via een incassoprocedure bij de rechter proberen het verschuldigde bedrag te innen. Er zijn dus verschillende stappen die je moet doorlopen om het gebouw goed te onderhouden en ervoor te zorgen dat alles goed verloopt. Houd je hier aan!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.