Ontzegging toegang appartement binnen VVE: dit moet je weten.

In een Vereniging van Eigenaren (VvE) kan het soms nodig zijn om in te grijpen als bewoners zich niet aan de regels houden.

Gepubliceerd: 23 augustus 2024

Eén van de mogelijke maatregelen is het ontzeggen van toegang tot het appartement of de gemeenschappelijke ruimtes. Hier zijn vijf belangrijke punten die je moet weten over deze maatregel binnen een VvE.

Wat is ontzegging van toegang?

Toegangsverbod betekent dat een eigenaar of huurder geen toegang meer heeft tot bepaalde delen van een appartementencomplex. Dit kan zowel de eigen privéruimte als de gemeenschappelijke plekken zoals de hal, het trappenhuis, de lift, de tuin of de parkeerplaatsen betreffen. Zo'n maatregel wordt ingezet als iemand zoveel overlast veroorzaakt of zich zo misdraagt dat het de leefbaarheid voor andere bewoners sterk beïnvloedt.

Wanneer kan ontzegging van toegang worden toegepast?

Ontzegging van toegang kan plaatsvinden onder verschillende omstandigheden. Vaak gebeurt dit als een bewoner zich niet aan de regels van de VvE houdt, ongepast gedrag vertoont of voor ernstige overlast zorgt. Denk aan aanhoudend lawaai, het vervuilen van gezamenlijke ruimtes of intimiderend gedrag. In zulke gevallen kan de VvE besluiten iemand de toegang te ontzeggen om de rust en veiligheid in het gebouw te beschermen.

Vereisten voor ontzegging van toegang

Voordat iemand de toegang wordt ontzegd, moeten er een paar stappen worden doorlopen. Eerst moet duidelijk zijn dat er regels zijn overtreden of dat iemand zich onbehoorlijk heeft gedragen. De overtreder moet ook al minstens één waarschuwing hebben gekregen. Als het gedrag na die waarschuwing niet verbetert, kan de VvE besluiten om over te gaan tot een toegangsverbod. Dit besluit wordt genomen tijdens een VvE-vergadering, waar minstens twee derde van de stemgerechtigden aanwezig moet zijn en een meerderheid van tweederde moet voor het verbod stemmen.

Procedure voor ontzegging van toegang

Voordat de VvE een definitief besluit neemt over het ontzeggen van toegang, zijn er een paar belangrijke stappen. Eerst moet de bewoner van het appartement uitgenodigd worden om zijn of haar kant van het verhaal te vertellen tijdens een vergadering. Deze uitnodiging moet minstens 14 dagen voor de vergadering verstuurd worden via aangetekende post. In de uitnodigingsbrief moet duidelijk staan welk gedrag tot de mogelijke ontzegging heeft geleid en dat er een besluit over genomen zal worden. Na de vergadering communiceert het bestuur van de VvE het genomen besluit ook via aangetekende post aan de bewoner, de verhuurder en eventueel de hypotheekhouder. De bewoner heeft dan een maand de tijd om het appartement te verlaten, tenzij hij of zij bezwaar maakt bij de rechter. Als er bezwaar gemaakt wordt, wordt de vertrektermijn opgeschort. De ontruimen van een huis kosten ligt bij de bewoner.

Juridische aspecten en rechtsmiddelen

Als een appartementseigenaar of huurder het niet eens is met de ontzegging van toegang, heeft hij of zij het recht om juridische stappen te zetten. Dit betekent dat er een bezwaar ingediend kan worden bij de rechter. De rechter zal dan kijken of de ontzegging gerechtvaardigd is en of alle procedures juist zijn gevolgd. Als de rechter vindt dat de ontzegging niet terecht is, kan deze worden teruggedraaid. Het is daarom echt belangrijk dat de VvE zorgvuldig alle wettelijke procedures en regels volgt bij het nemen van zo'n besluit, om juridische problemen te voorkomen.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.