Glasbewassing

Er zijn voor VvE’s verschillende mogelijkheden om te zorgen dat moeilijke ramen op een veilige manier gewassen kunnen worden.

Geplaatst door: AllRisk

Glasbewassing voor moeilijk bereikbare gevels

Voor complexe gebouwen die niet of moeilijk bereikt kunnen worden met een traditionele steiger of hoogwerker, kan een valbeveiligingssysteem aan de wand of aan de onderkant van de dakrand uitkomst bieden. In dergelijke gevallen kan dit een flinke kostenbesparing opleveren, mits de oplossing goed onderbouwd wordt in de Risico-Inventarisatie en – Evaluatie (RI&E).

Als u als VvE zelf optreedt als werkgever van de glazenwasser, dan is het uw verantwoordelijkheid om te zorgen voor een adequate voorziening voor veilig werk op hoogte. Zelfs als u de werkzaamheden uitbesteedt, dient u er volgens de algemene zorgplicht op toe te zien dat het werk veilig uitgevoerd wordt.

Wet- en regelgeving

De arbeidshygiënische strategie van de ARBO schrijft voor dat valbeveiliging ten eerste de bron van het valgevaar moet wegnemen. Dat wil zeggen dat men altijd de voorkeur dient te geven aan een collectieve voorziening, zoals een steiger of een hoogwerker. Echter, voor appartementencomplexen of woontorens aan het water, in een begroeide omgeving of langs een drukke openbare weg, is dit niet altijd mogelijk.

Permanente valbeveiliging

Met een leeflijn- of railsysteem dat is bevestigd aan de wand of aan de onderkant van het plafond, kunnen glazenwassers moeilijk bereikbare ramen tóch bereiken.

Bovendien kan een eenmalige investering in permanente valbeveiliging een flinke kostenbesparing opleveren. De terugkerende kosten voor tijdelijke valbeveiliging – de huur, de voorrijkosten, eventuele vergunningen etc. – kunnen immers worden geschrapt. Een investering in een permanente oplossing kunt u vaak al binnen enkele onderhoudsbeurten terugverdienen. Zo houdt u dus meer budget over voor het uitvoeren van werkzaamheden, waardoor onderhoud ook frequenter kan plaatsvinden.

Hoe werkt het?

De glazenwasser draagt een veiligheidsharnas met een vanglijn die wordt bevestigd aan een wand- of bovenloopsysteem. Dit gebeurt in de veilige zone. Hierna kan hij de gevarenzone betreden. Een eventuele val wordt gestopt door het systeem, voordat de gebruiker de grond kan raken. De schok op het lichaam geabsorbeerd door de apparatuur.

Risico-Inventarisatie en –Evaluatie (RI&E)

Voor werkzaamheden op hoogte is het in Nederland verplicht om een veilige werkmethode te definiëren in de RI&E. Zeker voor maatwerkoplossingen is het van groot belang dat de gekozen werkmethode goed onderbouwd wordt in het RI&E. Hierdoor bent u verzekerd dat uw oplossing voldoet aan wettelijke bepalingen en regelgevingen.

AllRisk is dé specialist op het gebied van valbeveiliging. Onze deskundige professionals kunnen een uitgebreid RI&E plan opstellen voor een maatwerkoplossing die maximale veiligheid garandeert.

Bedrijvengids Geplaatst door
AllRisk

AllRisk

Papland 11, 4206 CK  Gorinchem

Bedrijvengids Wilt u meer weten?

Vraag vrijblijvend informatie aan.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.