Verhuizen omdat je ouder wordt? Dat is van latere zorg, denken we vaak.

Toch is het slim om er wel bij stil te staan. Niet alleen voor later, want wie investeert in domotica profiteert vanaf dag 1 van het gemak en de luxe.

Gepubliceerd: 29 april 2016

Even voorstellen: Josephine Dries is samen met Mieke Koot eigenaar van Generatiethuis. Samen bieden ze praktische instrumenten voor ouderen op het gebied van wonen en technologie ter ondersteuning van zelfstandig wonen.

Als je prettig woont in een fijn appartement, dan wil je niet nadenken over verhuizen omdat je ouder wordt. We wonen nog zo prettig en het gaat toch allemaal prima? Het is veel leuker om na te denken over oplossingen die het wonen nog leuker en prettiger maken. En laat het één nu samenhangen met het ander. Want nu genieten van de luxe, betekent later genieten van het gemak. Appartement & Eigenaar sprak met Josephine Dries van Generatiethuis over het toepassen van onder andere domotica om zo lang mogelijk zelfstandig te blijven wonen.

Hoe kan domotica bijdragen aan zo lang mogelijk zelfstandig blijven wonen?

Josephine Dries: “Bij domotica draait het allemaal om gemak. Met weinig of geen moeite de woning ‘bedienen’ vanaf één centraal punt. Vanuit je luie stoel laat je het zonnescherm zakken, zet je de televisie aan, dim je de verlichting en zet je de verwarming een tandje hoger. Voor mensen die fit en gezond zijn, is dit pure luxe, maar als je wat moeilijker ter been bent, maakt dit het zelfstandig wonen wel een stuk aangenamer.”

Zijn we eigenlijk wel bezig met nadenken over later als het om wonen gaat?

Dries: “Veel mensen denken vaak ‘wie dan leeft, wie dan zorgt’. Het is ook niet zo’n heel leuk onderwerp om over na te denken. Sparen voor later oké, maar nadenken over wonen voor later, in de zin van stil staan bij je eigen beperkingen als je ouder wordt, kan confronterend zijn. Vaak doen mensen dit te laat en pas als het echt nodig is. We houden ons over het algemeen te lang groot en roepen te lang dat we ons nog wel redden. Veel slimmer is om vooruit te lopen op de zaken en eerder maatregelen te nemen, daar heb je zowel nu als later veel gemak en plezier van. Bovendien is het wel zo prettig om het appartement naar wens aan te passen als je fit genoeg bent om dit zowel financieel als fysiek en mentaal aan te kunnen. Sparen voor later doe je ook voor je eigen gemak, zo zou je het nadenken over wonen voor later ook kunnen zien.”

Hoe weten we wat er gedaan moet worden om zowel het wooncomfort te verhogen als onze zelfstandigheid later te bevorderen?

Dries: “Mijn collega Mieke Koot heeft een test ontwikkeld waarmee je eenvoudig je woning kunt scannen op verbeterpunten. Dat is niet specifiek op technologie gericht, maar wel op veiligheid, gemak en comfort. In deze Huistest zit ook een aantal eenvoudige basisdingen rondom technologie. Deze test geeft een globaal beeld van de mogelijke aanpassingen met het oog op later. Het is echt niet nodig om direct het hele appartement te verbouwen. Er is namelijk best veel mogelijk op technologisch gebied, waarmee je het wonen al een stuk comfortabeler maakt. Het aanbod van betaalbare consumentenelektronica waarmee je zelf allerlei huistechnologie kunt plaatsen, zonder dat daar een installateur voor nodig is, groeit. Er zijn heel veel losse producten overal verkrijgbaar in diverse elektronicazaken, systemen om bijvoorbeeld de verlichting, de zonwering en de verwarming mee te bedienen. Om te voorkomen dat je met allemaal verschillende afstandsbedieningen zit, zijn veel van deze systemen te koppelen aan een smartphone of tablet, zodat alles via een centraal punt te bedienen is. Of je kiest voor een systeem waarmee alles al direct aan elkaar gekoppeld is, hier heb je vaak wel een installateur bij nodig.
Met het oog op de bediening via de smartphone of tablet is het wel zo prettig dat je weet hoe je daar mee om moet gaan. Daarom is het slim om je juist nu te verdiepen in de mogelijkheden en te kiezen voor domoticia. Op latere leeftijd kan zoiets nogal overweldigend zijn. Wanneer je er nu al mee vertrouwd bent, is het later relatief eenvoudig om alles te bedienen.”

Wat zijn de meest simpele oplossingen die eenvoudig zijn toe te passen?

Dries: “Met eenvoudige middelen kun je al veel bereiken om alles net even wat prettiger te maken. Deze middelen vallen niet echt onder de noemer domotica, maar zijn wel de moeite van het melden waard.

Verlichting

Je kunt eenvoudig beginnen door verlichting te schakelen. We hebben bijna allemaal wel zo’n lampje waarvan de schakelaar altijd net buiten bereik is, door hier een schakelaar aan te koppelen, bijvoorbeeld met een KlikAanKlikUit-schakelaar, heb je daar geen last meer van.
Handig is het om op strategische plekken, zoals rondom het bed en op de overloop, lampjes met bewegings- en schemersensoren aan te brengen. Deze lampjes gaan automatisch aan als er in het donker beweging wordt waargenomen. Het zachte schijnsel verlicht de route naar bijvoorbeeld het toilet en voorkomt pijnlijke aanvaringen met schoenen, kattenspeeltjes of andere rondslingerende zaken die men onderweg tegen zou kunnen komen.

De eigen voordeur

Ook op het gebied van veiligheid zijn er slimme oplossingen, zo is er een digitale deurspion. Deze wordt eenvoudig gekoppeld aan het kijkgaatje van de voordeur en kan op elke gewenste hoogte opgehangen worden. Je kunt weliswaar niet met de persoon voor de deur communiceren, maar je ziet wel duidelijk wie er voor de deur staat. De digitale deurspion werkt op batterijen.

Praktisch is het zogenaamde slimme slot. Zo’n slot is eenvoudig in de voordeur te plaatsen en zorgt dat – via een app op de smartphone – het slot automatisch ontgrendelt als je voor de deur staat. Voor nu heel handig als je de handen vol hebt met boodschappentassen.

Brandveiligheid

Brandveiligheid is ook iets waar je relatief eenvoudig wat mee kunt doen. Door gebruik te maken van gekoppelde brand- en rookmelders. Deze systemen communiceren via het internet. Door de melders aan elkaar te koppelen word je door het gehele appartement gewaarschuwd als er ergens in het appartement rook wordt gesignaleerd. Door dit vervolgens ook naar buren en/of familie te koppelen, weten zij ook dat er iets aan de hand is en kan er snel worden gehandeld. Het installeren hiervan is vrij eenvoudig.”

Zijn er nieuwe ontwikkelingen op het gebied van domotica?

Dries: “Domotica is volop in beweging, er wordt nu al geëxperimenteerd met robots. Een ontwikkeling die wij op de voet volgen heeft te maken met de bediening van de systemen. Deze gaat meer en meer via de smartphone of tablet, maar als je daar niet mee overweg kunt, wordt het bedienen van het systeem vrijwel onmogelijk. Gelukkig spelen leveranciers hier ook steeds meer op in. Op dit moment ben ik aan het testen met Homey, dit is een systeem dat zowel te bedienen is met de smartphone als via spraak.
Wat ook fijn is, is dat er steeds meer tablets en smartphones voor ouderen op de markt komen. De bediening hiervan is eenvoudig, waardoor ook de bediening van het domoticasysteem goed te begrijpen is.
De technologie verandert zo snel, de mensen die nu tussen de 40 en 50 zijn, zijn de digibeten van de toekomst. Er komt een tijd dat je het niet meer kunt bijbenen en dan is de nieuwe technologie lastig om onder de knie te krijgen. Dat is ook een belangrijk argument om nu al aan de slag te gaan met domotica.”

Is er ook een rol voor de VvE weggelegd als het gaat om langer zelfstandig wonen?

Dries: “Jazeker. Een video-intercomsysteem gecombineerd met slimme sloten kan al veel voordeel bieden. Zeker als dit kan worden gekoppeld aan een tablet of smartphone. Dit versterkt niet alleen het gevoel van veiligheid, maar geeft ook meer gemak. Zo hoef je bijvoorbeeld niet meer op te staan om de voordeur te openen, dit kan vanuit de luie stoel of vanuit bed. Het voordeel van de slimme sloten is dat je zelf kunt bepalen wie er toegang heeft tot het appartementencomplex en je appartement. Tegen de tijd dat je wellicht wat extra zorg nodig hebt, is dit wel zo handig. En ook de mogelijkheid om deuren van en naar de gemeenschappelijke ruimtes en galerijen automatisch te laten openen is het overwegen waard. Deuren kunnen soms zo onhandig zijn als je er met een rollator of scootmobiel voor staat. Juist als de VvE en de eigenaren de handen ineen slaan kan er veel bereikt worden om zo lang mogelijk veilig en zelfstandig te blijven wonen waar men woont.”

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.