Welke soorten energie kan een woning gebruiken?

Soorten energie. In Nederland liggen er diverse soorten energie voor handen.

Gepubliceerd: 19 maart 2018

Woningen kunnen gebruiken maken van zonne-energie, windenergie en blauwe energie. Afhankelijk van een aantal factoren dient er een keuze gemaakt te worden.

Nederland maakt steeds meer gebruik van alternatieve energie. Dit is niet heel gek aangezien de wereld druk bezig is met het uitputten van fossiele brandstof. Daarom probeert men steeds meer creatieve ideeën te bedenken , om energie op te wekken. De wetenschap moet constant innoveren door de veranderingen in de samenleving, op het gebied van energie. Een aantal alternatieve energiebronnen worden al gebruikt . Denk aan windenergie en zonne-energie. Het gebruik van deze energiebronnen verminderd de CO2 uitstoot, wat natuurlijk positief bijdraagt aan het milieu. Veel energieleveranciers bieden deze schonere vorm van energie aan. Steeds meer mensen zoeken naar de schoonste en goedkoopste energie. Hieronder is de werking van enkele alternatieve energiebronnen nader uitgewerkt.

De voordelen van zonne-energie

De elektriciteit afkomstig uit zonnepanelen is een groene, hernieuwbare vorm van energie die wordt opgewekt door de kracht van de zon. Deze energie heeft geen uitstoot van CO2, of andere vervuilende stoffen. Wanneer een woning gebruik maakt van deze energiebron kan de CO2 uitstoot met 2 ton worden verminderd. In de loop der jaren draagt dit natuurlijk bij aan het milieu. Veel Europese landen vinden dit dermate belangrijk dat zij ondersteuning bieden aan huishoudens die gebruik maken van deze energiebron. De initiële investering levert lagere jaarlijkse kosten op voor elektriciteit, dit maakt het zo aantrekkelijk.

Windenergie in Nederland

Nederland staat onder andere bekent om zijn eeuwen oude molens. Deze zijn door de jaren heen geperfectioneerd tot zeer schone energiebronnen. Windmolens staan verspreid door heel Nederland, en worden gezien als een mooi stukje techniek. De molens gebruiken de kracht van wind om hun wieken in beweging te brengen. Deze beweging wordt vervolgens omgezet in energie. Een heel simpel mechanisme dat 5% van energieverbruik in Nederland kan leveren.

De werking van blauwe energie

Blauwe energie, is een synoniem voor de door water opgewekte energie. Deze energie wordt opgewekt door de kracht van stromend water. De bron is onuitputtelijk en niet schadelijk voor het milieu. Veel landen gebruiken deze techniek al een tijd, maar in Nederland gebruikt men deze techniek zeer weinig. De Nederlanders stoeien al jaren met water. Dit heeft geresulteerd in een mate van expertise op het gebied van omgang met water. Zo bouwen de Nederlanders dammen, dijken, sluizen, bruggen etc. Toch is blauwe energie in Nederland niet een overtuigende bron vanwege de stroming en waterstand.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.