Ambitieus Haarlems nieuwbouwproject Blauwe Wetering klimaatneutraal opgeleverd tijdens Provada

CO2-neutraal wonen uitgangspunt voor 430 nieuwe Haarlemse appartementen

Gepubliceerd: 07 juni 2019

Ontwikkelaar Cobraspen Groep en de gemeente Haarlem hebben bij de stand van de Dutch Green Building Council op vastgoedbeurs PROVADA de handtekening gezet onder de Anterieure Overeenkomst voor nieuwbouwproject Blauwe Wetering. Het betreft de realisatie van 430 klimaatneutrale appartementen die nagenoeg voldoen aan de ‘nul op de meter’. Cobraspen Groep zet zo samen met de gemeente Haarlem een belangrijke stap naar het ontwikkelen van meer duurzame woningen, die voldoen aan de eisen van de Parijse klimaatdoelstellingen van 2040.

“Wij zijn trots dat we samen met Cobraspen Groep als een van de eerste gemeenten een belangrijke stap zetten naar het verduurzamen van bestaande gebouwen”, aldus Floor Roduner, wethouder Ruimtelijke Ontwikkeling van de gemeente Haarlem. “Het nieuwbouwproject Blauwe Wetering sluit goed aan bij de duurzaamheidsambitie waar we als gemeente voor staan. Cobraspen Groep is een ontwikkelaar die afgelopen decennia al veel heeft betekend voor Haarlem. Door eerder uitgevoerde renovatieprojecten is veel historisch erfgoed behouden gebleven waarbij vanaf nu ook duurzaamheid een grote rol gaat spelen.

Van bedrijfsverzamelgebouw naar 430 klimaatneutrale appartementen
Bij een ‘nul op de meter’-woning wordt het netto energiegebruik tot nul gereduceerd door slim gebruik te maken van energiebesparende en energie-opwekkende voorzieningen. Het project Blauwe Wetering aan de Richard Holkade biedt ruimte aan 430 appartementen, variërend in grootte van 40 m2 tot 85 m2. Door het complex uit te rusten met verschillende duurzame installaties en zonnepanelen wordt de CO2-uitstoot tot een minimum beperkt bij een maximale opbrengst van kWh/m2.

Het complex biedt ruimte voor centrale faciliteiten, zoals een ontmoetingsruimte met horeca en flexwerkplekken. Ook komen er sportfaciliteiten en een wasserette. Fietsen en lopen zijn als vanzelfsprekend door de opzet van het project. Er komt een inpandige, ruime gemakkelijk toegankelijke fietsenstalling en er ontstaat een aangenaam wandelklimaat rond de woningen. Het parkeren vindt volledig plaats op eigen terrein in de ondergrondse parkeergarage. Ook is voorzien in een concept waarbij auto’s gedeeld worden; meerdere huishoudens maken gebruik van één auto. Om de gevolgen van de klimaatverandering voor te zijn, worden groendaken toegepast in het project voor het tegengaan van hittestress en de opvang van hemelwater op eigen terrein voorzien.

Portfolio bestaande monumenten ook Paris Proof

“Nog te weinig ontwikkelaars hebben zich aan de klimaatdoelstellingen van Parijs gecommitteerd,” aldus Luigi Prins van de Cobraspen Groep. “Ook willen we de uitdaging aan gaan om ook ons cultureel erfgoed ‘Paris Proof’ maken met behoud van het monumentale karakter. Het is belangrijk dat wij hierin samen optrekken met de gemeente, zodat onze duurzaamheidsambities een voorbeeld kunnen zijn voor andere ontwikkelaars .”

Annemarie van Doorn, directeur Dutch Green Building Council: “Wij zijn blij met de ambitie die Cobraspen vandaag laat zien om ook monumentale gebouwen Paris Proof te maken. Dit is geen gemakkelijke opgave, het is goed om te zien dat ontwikkelaars hun nek uit willen steken en de verantwoordelijkheid nemen om binnen hun mogelijkheden een positieve bijdrage te leveren aan het klimaat.“

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.