Voorkom warmteverlies via leidingen

Hoe vaak komt men als lid van de VvE in het ketelhuis? Toch is deze plek de moeite van het bekijken waard, want ook hier valt nog wel het een en ander te besparen. Via niet geïsoleerde leidingen gaat er namelijk onnodig veel warmte verloren.

Gepubliceerd: 08 maart 2017

Even voorstellen: Leo Dost, accountmanager Thermatras. Dit bedrijf heeft zich gespecialiseerd in het inmeten, produceren en monteren van thermische isolatie in de vorm van duurzame isolatiematrassen.

Tijd voor een bezoek aan het ketelhuis dus, maar waarnaar kijk je dan precies? Waarop moet je letten? Hoe voorkom je onnodig warmteverlies via de leidingen? Wat kost het om deze leidingen alsnog te isoleren? We vroegen het aan een deskundige.

Hoe zie je of er sprake is van energie/warmteverlies in het ketelhuis?

Leo Dost: “Dat is vrij eenvoudig vast te stellen. Als je merkt dat het warm is in het ketelhuis heb je al een belangrijke aanwijzing. Dit betekent dat de leidingen hun warmte afgeven aan de omgeving en dat is niet de bedoeling. Wat je ook vaak ziet is dat er om het rechte leidingwerk isolatiemateriaal is aangebracht, maar dat bijvoorbeeld de afsluiters, de flenzen en de pompen niet zijn geïsoleerd. De reden hiervoor is dat het moeilijk te isoleren elementen zijn vanwege hun vorm. Om deze onderdelen te isoleren heb je maatwerk nodig, daarom zit er vaak geen isolatie omheen. Dit geldt overigens ook voor nieuwbouw appartementencomplexen. Ook hier worden de lastige delen van het verwarmingssysteem vaak niet geïsoleerd. Het ontbreken van isolatiemateriaal is de reden van onnodig warmteverlies.”

Er blijkt isolatiemateriaal te ontbreken, hoe ga je als VvE dan verder?

Dost: “Mocht je constateren dat naast de pompen, flenzen en afsluiters ook rechte leidingen niet zijn geïsoleerd, dan kun je naar de lokale bouwmarkt om daar isolatiemateriaal te kopen. Deze kun je heel eenvoudig zelf om de leidingen doen. Daar heb je ons niet voor nodig. Wij zijn er juist voor die moeilijke stukken, de onderdelen waar wel warmteverlies is, maar geen standaard isolatiemateriaal voor bestaat. Een bezoek van een deskundige die komt inventariseren is in zo’n geval een logische vervolgstap. Daarbij wordt ook gekeken waar de installatie zich bevindt, in de kelder of op de dakopbouw, maar ook of het om standsverwarming, een cv-installatie of een warmtepomp gaat. Ook wij doen dit soort inventarisaties geheel vrijblijvend voor VvE’s. Tijdens zo’n inspectie maken we onder andere foto’s met een thermografische camera waarop het warmteverlies goed zichtbaar is en proberen we in zowel tekst als beeld duidelijk te maken wat de oplossing is, wat de kosten daarvan zijn en wat de VvE kan besparen aan energiekosten.”

Hoe zit het met de investering en terugverdientijd?

Dost: “Omdat het gaat om maatwerk ligt het prijskaartje hoger dan bij standaard isolatieoplossingen. Uitgaande van een gemiddelde VvE en afhankelijk van de grootte van de isolatie, zal deze maatregel de VvE tussen de tweeduizend en vierduizend euro kosten. De gemiddelde terugverdientijd ligt tussen de drie en vijf jaar. Daarnaast levert het ook een lagere energierekening op en is het ook beter voor het milieu. Dat laatste is ook een aspect om rekening mee te houden.”

Waarmee worden de niet geïsoleerde onderdelen geïsoleerd?

Dost: “We gebruiken hiervoor een zogenaamd isolatiematras. Deze isolatiematrassen werden oorspronkelijk toegepast in de scheepsvaart. De matrassen zijn gemaakt van glasweefsel, al dan niet in combinatie met synthetisch weefsel. Ze worden gevuld met Rockwool isolatiemateriaal en zijn voorzien van rvs bevestigingshaken. Deze haken worden met elkaar verbonden door middel van rvs draad. Om te zorgen dat het de vulling van isolatiemateriaal niet gaat verschuiven worden de matrassen genopt. Dit zorgt voor een opvallende matrasstructuur. Overigens kunnen de matrassen zo worden aangebracht dat ze bijvoorbeeld bij onderhoud of calamiteiten, eenvoudig weer kunnen worden verwijderd.

Vraag nu een gratis isolatie-advies aan:

 
VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.