Foamshield

Nederland, innovatieland: Van asbestgevaar naar slim saneren

Gepubliceerd: 13 juli 2015

Wie: Victor van Beijnum van FoamShield Europe BV
Wat: Een nieuwe innovatieve techniek die efficiënter, veiliger, sneller en goedkoper is op het gebied van asbestsanering
Waarom: “Omdat deze methode bewoners een hoop overlast en geld kan besparen.”

“Eigenlijk hebben we in 20 jaar asbestsanering met elkaar een weg bewandeld waarin we symptoombestrijding voor lief namen. Namelijk je gaat asbest saneren door deze – meestal niet al te zachtzinnig – weg te halen en je accepteert dat daar nou eenmaal asbestvezels bij vrijkomen. En toen was daar ineens in 2011 een nieuwe partij in Nederland die de vinger opstak en zei dat er ook andere wegen naar Rome leiden, die partij was FoamShield.
De traditionele manier van asbestsanering gaat reactief om met de vezelemissie, FoamShield werkt pro-actief en begint bij de bron.
Hoe dat werkt, daar kom ik dadelijk op terug. Ik vind het belangrijk eerst wat meer te vertellen over de asbestsanering in Nederland.
Eind 1993 is er een wet gekomen die alle toepassen van asbest in de samenleving verbood. We noemen dat de drooglegging van '94. Dat betekent dat vanaf dat moment asbest tot gevaarlijke stof werd verheven en niet meer toegepast mag worden. Op datzelfde moment ontstond er een nieuwe branche, namelijk de branche van asbestsanering. Dit is een keten van partijen die met elkaar de zaken rondom dat asbest regelen, oplossen en hanteren. Asbestinventarisatiebureaus zijn de eerste partij in deze keten. Er is namelijk bij de wet vastgelegd dat bij elke opstal alvorens daar gerenoveerd, herbouwd c.q. gesloopt moet worden dat daar een asbestinventarisatierapport van gemaakt moet worden als dat gebouw dateert van voor 1994.
Het inventarisatierapport beschrijft de wettelijk verplichte informatie over de asbesttoepassing en soorten die in het pand zijn aangetroffen en hoe de sanering plaats moet gaan vinden. Met dit rapport kan men vervolgens offertes gaan inwinnen bij saneringsbedrijven.
Goed de wet heeft vastgesteld dat er 3 risicoklassen asbest zijn en dat heeft te maken met de vezelemissie en de asbestsoort. Vezelemissie wil zeggen de hoeveelheid vezels die in de lucht kunnen rondzweven. En precies die vezels is waar men zo bang voor is, want die veroorzaken mesothelioom, in de volksmond asbestkanker genoemd. Hoe minder vezelemissie, hoe beter voor iedereen!
De mensen die het saneren voor hun rekening nemen kwamen meestal voort uit de sloperswereld en brachten van daaruit een niet bepaald zachtzinnige manier van werken mee. De consequentie hiervan was dat het veiligheidsregime en de handhaving de afgelopen 20 jaar enorm opgevoerd zijn.
En dan nu weer terug naar FoamShield. Elke asbesthoudende bron kent zijn eigen bijzonderheden en als je nu maar die vezels voorafgaand aan het gaat saneren zo goed mogelijk aan de bron bindt, dan krijg je weinig asbestemissie/vezelemissie. Dat doen wij met behulp van heel moderne wettingagents, een term voor: natmakers. En die natmakers van ons hebben bijzondere eigenschappen, namelijk dat ze de vezels zwaar maken, binden aan de bron en dat ze materialen kunnen impregneren. En in sommige gevallen maken we ook gebruik van schuim. Naast alle eigenschappen van de wettingsagents heeft het schuim als toegevoegde waarde dat de bellenstructuur in feite een afsluitende laag over de bron heen legt. De bellenstructuur vormt een gesloten deken. En mocht je deze deken of schuimlaag aanraken, dan is dat nog steeds niet erg, want de vezel is al ingekapseld en gebonden aan de bron en mocht er dan nog een vezel lospatten dan blijft deze hangen in het schuim.
Heel belangrijk is dat wij níet werken met een product maar met een methode. We noemen dat protocollair saneren. Door je aan het protocol te houden en de juiste stappen, op het juiste moment in de juiste volgorde te zetten, houd je de asbestsanering zodanig onder controle dat je eigenlijk emissie arm kunt saneren! Hierdoor kan er terug geschaald worden naar Veiligheidsrisicoklasse 1. Hierdoor zijn extra maatregelen (tenten, ontruiming, witte pakken enzovoorts) niet nodig.”

Waarom is dit nou interessant voor VvE’s?

”Onze techniek om asbest te saneren is 20 tot 50% goedkoper, het is efficiënter, het is veiliger en omdat er minder vervuild afval is, ook beter voor het milieu. Door de terugschaling naar klasse 1 ondervinden bewoners en de omgeving aanzienlijk minder hinder van het saneringsproces, waarbij de woning in de meeste gevallen in dezelfde dag nog vrijgegeven kan worden. Dat is in het kort gezegd het verhaal waar het om gaat.
Er is een nieuwe innovatieve techniek beschikbaar die inmiddels al vele tientallen keren bewezen is en die bewoners een hoop overlast en geld kan besparen.

Helaas is Nederland innovatieland een traag land en heeft FoamShield nog geen toelatingsprotocol voor nieuwe technieken. Dat betekent dat we wel degelijk kunnen en mógen werken met onze techniek om asbest te saneren, echter we moeten per project een zogenaamde SC548- projectvalidatie toepassen. Dat wil zeggen dat we eerst drie woningen in containment moeten plaatsen (met tenten en linten enzovoorts), vervolgens met onze techniek aan de slag gaan, waarna een laboratorium metingen verricht. En als deze uitwijzen – en dat doen ze altijd – dat we mogen terugschalen naar de laagste risicoklasse, dan mogen we verder zonder tenten, linten en pakken enzovoorts.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.