Hoe vers is uw lucht?

We horen u denken: verse lucht? Ja, want staat u er weleens bij stil dat in een goed geïsoleerd appartement de lucht nauwelijks wordt ververst als u niet goed en regelmatig ventileert?

Gepubliceerd: 14 december 2017

Het zonnetje schijnt, ramen en balkondeuren staan open en een zacht zomers briesje waait door het appartement. Ventileren gaat op warme zonnige dagen als vanzelf en vaak onbewust. Maar hoe zit dat als de dagen weer langer worden en de temperatuur zakt? Dan houden we ramen en deuren toch het liefst gesloten, omdat we de warme lucht vooral binnen willen houden. En daar zit ’m nou net de clou, want hoewel het zonde lijkt die warme lucht naar buiten te laten, is ventileren zeker geen verspilling!

Ventileren, waarom zou je?

Vroeger tochtte en kierde alles lekker. En door die kieren en gaten stroomde veel kostbare warmte van binnen zo weer naar buiten. Zonde en dus sloegen we massaal aan het isoleren. Daarbij vergaten we een ding: ventileren. Want doordat we alle gaten zorgvuldig afdichtten kwam daardoor ook veel minder frisse, verse lucht naar binnen. Met veel gezondheidsklachten tot gevolg, want schimmels en huismijt zijn schadelijk voor onze gezondheid. Ze veroorzaken allergieën, luchtwegproblemen, hoofdpijn en chronische verkoudheid. Zowel schimmels als huismijt zijn dol op vochtige lucht, hoe vochtiger hoe beter. Weg dus met die vochtige lucht! Ventilatie zorgt ervoor dat vochtige vervuilde lucht wordt afgevoerd, terwijl droge schone lucht de woning binnenstroomt.
Niet alleen de huismijt en schimmels kunnen vervelende problemen met zich meebrengen. Ook het kooldioxide(CO2)-gehalte in de woning heeft invloed op onze gezondheid, het kan hoofdpijn en vermoeidheid veroorzaken. CO2 is een natuurlijk gas en ontstaat onder andere doordat mensen en dieren zuurstof in- en CO2- uitademen. Ventileren maakt ook dat het CO2-gehalte in huis op peil blijft.

Ventileren anno nu

Met de opkomst van het isoleren werd langzaam het belang van ventileren duidelijk. Inmiddels zijn we ons volop bewust van het belang van frisse lucht, maar om nu massaal de ramen en deuren open te gooien... Dan zouden we het inbrekers wel heel makkelijk maken. En dus gingen we op zoek naar nieuwe manieren van ventileren.

1. Natuurlijke ventilatie

In appartementen zonder een mechanisch ventilatiesysteem zorgt natuurlijke ventilatie voor de frisse lucht binnenshuis. Dit gebeurt via geopende klepraampjes en ventilatieroosters. Belangrijk hierbij is dat de ventilatieroosters altijd open staan en de klepraampjes zo vaak mogelijk. Een afvoerkanaal vanuit de keuken en de badkamer via het dak of de gevel zorgt in dit geval voor de afvoer van de verontreinigde lucht.
Om inbraken te voorkomen zijn er speciale sloten en veiligheidsstangen verkrijgbaar om het raam te beveiligen.
Voor een optimale doorstroom van de lucht moet elke binnendeur minstens 1,5 centimeter ruimte onder de deur hebben.

2. Mechanische ventilatie

Er zijn twee mogelijkheden op het gebied van mechanische ventilatie:
- Mechanische afvoer, natuurlijke aanvoer
Bij mechanische ventilatie voert een afzuigsysteem voortdurend vervuilde lucht uit het appartement. Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan een badkamerventilator. De afvoer van de lucht gaat automatisch, echter voor de aanvoer van schone lucht is men zelf verantwoordelijk. Net als bij de natuurlijke ventilatie gaat dit via open ventilatieroosters en klepramen. Belangrijk is dat – behalve in geval van nood – het systeem altijd draait.
Wanneer het nodig is, bijvoorbeeld na het douchen of als er visitie is, kan het systeem met behulp van een schakelknop een tandje harder draaien, waardoor er sneller lucht afgevoerd wordt.
- Mechanische af- en aanvoer (ook wel balansventilatie)
Bij balansventilatie wordt er evenveel lucht aan- als afgevoerd. Meestal is dit systeem uitgerust met een ‘warmte terugwin unit’. Deze warmt de koude lucht van buiten op met de warmte van de afgevoerde lucht. Tel uit uw winst!
Omdat dit systeem zowel voor de aan- als afvoer van de lucht zorgt is onderhoud van groot belang. Vervuilde filters zorgen dat er vervuilde lucht de woning in komt.

Onderhoud

Zowel de natuurlijke, als de mechanische ventilatie vragen om onderhoud. Maak de roosters minstens eens per jaar schoon. Losse onderdelen kunnen eventueel in een sopje en voor het binnenwerk volstaat de stofzuiger.
Het onderhoud van de motor en het schoonmaken van het afvoerkanaal is een taak voor de expert. Laat de motor minstens eens per twee jaar controleren en reinigen. Het ventilatiesysteem als geheel moet minstens eens in de vier jaar gecontroleerd worden. Voor het afvoerkanaal geldt dat dit eens in de acht jaar schoongemaakt moet worden.

Tocht- en geluidsoverlast door open roosters

Tocht en geluidsoverlast kunnen vervelende bijkomstigheden zijn van openstaande roosters. Gelukkig zijn hier prima oplossingen voor te verkrijgen zoals winddrukgeregelde ventilatieroosters. Deze passen zich aan aan de windsterkte waardoor tocht tot het verleden behoort. Er zijn ook ventilatieroosters op de markt met een verhoogde geluidswering. Deze zogenaamde suskasten worden vaak toegepast bij geluidsoverlast van bijvoorbeeld verkeer.

Warme lucht en euro’s het raam uit?

Het gezondheidsaspect van schone lucht en ventileren is ruimschoots aan bod gekomen. Tijd om het over de euro’s te hebben. Want wanneer speelt ventilatie de grootste rol? In de winter, wanneer we juist zo graag de boel warm willen hebben en houden. Vaak doen we ramen en roosters dan juist dicht. Toch kunt u door goed te ventileren juist geld en energie besparen!
Door ramenen roosters dicht te houden blijft niet alleen de warmte binnen, maar ook de vervuilde vochtige lucht. En als er iets lastig te verwarmen is, dan is het vervuilde vochtige lucht. Droge en schone lucht daarentegen is veel makkelijker en met minder energie te verwarmen. Uiteindelijk bespaart u dus energie door een goede ventilatie van het appartement.

10 à 15 liter water per dag produceert een gemiddeld huishouden door te transpireren en uit te ademen, maar ook door te koken, wassen, douchen en baden

Droge lucht warmt sneller op. Door uw appartement goed te ventileren en daarna te verwarmen, beperkt u dus stookkosten.

Meten is weten

Een optimale luchtvochtigheid ligt tussen de 50 en 60%. Voor het CO2-gehalte in de woning geldt dat onder de 800 ppm CO2 een prima waarde is. Benieuwd hoe het met het vocht- en CO2-gehalte in uw appartement is? Met behulp van een vochtigheidsmeter en CO2-meter meet u de stand van zaken.

Let op!

Kooldioxide (CO2) is niet hetzelfde als koolmonoxide (CO)! CO2 ontstaat bij een volledige verbranding van fossiele brandstoffen en wordt door mensen en dieren uitgeademd. Koolmonoxide ontstaat bij een onvolledige verbranding van bijvoorbeeld geisers en gaskachels omdat er niet voldoende zuurstof is.

12 tips voor een schone lucht in huis
1 Een huis vol visite? Zet een extra raampje open.
2 Droog was bijvoorkeur buiten en niet binnenshuis.
3 Rook niet in huis.
4 Ventileer extra tijdens en na het douchen.
5 Kook met deksels op de pannen en zet de afzuigkap aan.
6 Laat het mechansiche ventilatiesysteem regelmatig reinigen.
7 Reinig regelmatig het filter van de afzuigkap.
8 Maak de ventilatieroosters regelmatig schoon.
9 Zet ’s nachts het slaapkamerraam of de slaapkamerdeur op een kier ivm het CO2-gehalte.
10 Plaats meubels niet direct tegen de buitenmuur ter bevordering van de luchtcirculatie.
11 Vervang regelmatig de filters in uw stofzuiger.
12 Ventileer 24 uur per dag.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.