Ventilatoren voor appartementeigenaren

In een eengezinswoning kan de ventilatie op warme dagen vaak eenvoudig plaatsvinden.

Gepubliceerd: 17 augustus 2016

Je zet een raam of pui achter en een raam of pui voor tegen elkaar open en de wind komt vanzelf je woonruimte in. Tenzij het bladstil is buiten. In een appartement ligt dat doorgaans anders. Zet je daar twee dingen tegen elkaar open dan is dat vaak niet in dezelfde ruimte en het gevolg is klapperende tussendeuren of geen verkoeling. Een ventilator biedt dan uitkomst. Maar welke ventilator moet je kiezen?

Tafelmodel

Allereerst is er de alom bekende tafelventilator. Deze is klein en compact en je zet hem eenvoudig op je bureau of tafel. Je koelt er lekker van af als je er precies voor zit maar de ruimte waarin je bent wordt er beslist niet veel kouder van. Je kunt gewoonlijk ook nog kiezen uit diverse snelheden en de fan kan normaal gesproken ook nog een stukje draaien. Daardoor zouden een paar mensen verkoeling kunnen krijgen. Dan moeten ze wel vlak naast elkaar zitten. Kortom, een leuk ding voor op je bureau of naast je fauteuil maar voor de verkoeling van een geheel appartement tamelijk ontoereikend.

Staande waaier

Het meest verkochte model huisventilator is het staande type. Je hebt ze met en zonder waaier. Ze heten ook wel statiefmodel, zuilventilator, torenventilator of kolomventilator. Die laatste drie typen hebben dan echter geen ‘propeller’. Je zet deze verkoelers op de vloer. Ze zijn doorgaans in hoogte verstelbaar, ze oscilleren en duurdere typen hebben opties als een timer of een display. Verder zijn de Dyson ventilators heel bijzonder. Ze hebben ook geen propeller maar ze maken gebruik van de muisstille Air Multiplier Technologie. Deze nogal prijzige high tech verkoelers zijn er overigens ook als tafelmodel en wellicht is deze moderne vinding wel het ei van Columbus voor de toekomst. Je hoort ze namelijk niet en de uitvinders zullen deze ingenieuze ventilatoren zeker in de komende tijd innoveren. Dan zijn er nog vloerventilatoren, die ook wel grondmodel heten. Ze hebben geen standaard maar ze staan met een robuuste beugel kort aan de grond, vandaar de naam. Deze waaiers bieden het grootste vermogen zonder daarbij aan compactheid te verliezen. Vooral voor grotere ruimtes zijn ze geschikt. Een nadeel is dat ze vanwege dat forse vermogen meer geluid produceren. En ook al deze genoemde staande waaiers zullen je appartement niet veel koeler maken.

Hangende ventilatie

Het fijnste en meest efficiënte type windmaker is ongetwijfeld de plafondventilator. Zoals de naam al doet vermoeden bevestig je dit apparaat aan het plafond. Dat kan alleen als de draagkracht van het aansluitpunt minstens honderd kilo is. Dus niet elk plafond is daarvoor geschikt. Betrek in je overwegingen ook het materiaal waaruit je plafond bestaat waar je zo’n voorziening wilt monteren. Dergelijke plafondventilators gaan na verloop van tijd vaak een beetje schudden en bijvoorbeeld een gipsen plafond zal daar niet lang tegen kunnen. Beton of stevig hout vormt doorgaans geen enkel probleem voor de bevestiging van een hangend model. De sterke punten zijn dat deze fan voor aan het plafond geluidsarm is en hij blaast lucht over een groot oppervlak. Op slaapkamers – met name in hotels – en op kantoren zie je deze plafondventilators het meest. Je kunt ze aan- en uitzetten via een muurschakelaar en de meeste modellen hebben ook nog een lamp in de unit verwerkt. Een belangrijk gegeven is dat deze waaiers wel op minstens 2,30 meter moeten hangen omdat je anders het risico loopt dat een opgestoken hand ertussen komt. Of in de slaapkamer met je hoofd als je in een dolle bui op je bed gaat staan. Ze worden vaak gebruikt op slaapkamers of op kantoor. In- en uitschakelen gaat meestal via een schakelaar op de muur maar er zijn ook modellen met afstandsbediening.

Airconditioning

Een heel ander verhaal vormen airconditioningapparaten. Dat zijn natuurlijk geen ventilatoren maar voorzieningen die vocht aan de warme lucht onttrekken. Je hebt vaste en mobiele airco’s. Die vallen echter buiten het bestek van deze informatie want het zijn natuurlijk geen ventilatoren. Verkoeling bieden ze weliswaar uitstekend maar een nadeel voor veel mensen is dat ze hoofdpijn van een airco krijgen of constant een droge mond. Het is niet voor niets dat hotelkamers in warme landen eigenlijk altijd beide hebben: een airco en een plafondventilator.

Woonhuisventilatoren

Een geheel andere voorziening vormen woonhuisventilatoren. Die bestaan uit een relatief compacte behuizing met een in- en een uitlaatzuigpunt. Ze hebben de functie om de lucht te zuiveren, net als vaak in het klein in een toilet of in de badkamer is aangebracht. Prima natuurlijk, maar ze brengen geen verkoeling. De gehanteerde benaming is dus nogal misleidend want ze ventileren niet echt in de zin van een ventilator. De afgevoerde onfrisse of warme lucht wordt namelijk meteen aangevuld door dezelfde in de ruimte of daar net buiten aanwezige lucht.

Het meest geschikt?

Het lijkt voor de hand liggend dat eigenaren van een appartement kiezen voor een plafondventilator of voor airconditioning. De eerste is echter veel goedkoper in aanschaf en zuiniger in het gebruik van energie. Verder verlangt een luchtverplaatser geen afvoer van aan de lucht onttrokken water. Dus een afwateringsvoorziening is in dat geval in het geheel niet nodig. Een bijkomend voordeel is dat zo’n waaier aan het plafond in principe totaal geluidloos werkt terwijl een airco altijd geruis veroorzaakt.

Prijzen

Echt goedkope plafondwaaiers zijn er vanaf een dikke vijftig euro. Dat zijn absoluut basismodellen met een tamelijk klein ventilatieblad. De bovenkant van het gamma laat ruim vijfhonderd euro kostende design modellen zien. Natuurlijk met verlichting en vaak een lust voor het oog. Wij raden u als appartementeneigenaar aan om goed rond te kijken op internet, forums te bezoeken en – nog beter – tests van instanties als de Consumentenbond te raadplegen. Niets is vervelender dan een lawaaiig apparaat boven je hoofd. Of een ventilator die te weinig verkoeling biedt. Je kunt het ding in de winkel niet even uitproberen – zoals bijvoorbeeld wel met een tafelmodel kan – want je voelt het effect pas als hij boven je tafel of bed hangt. Dus de expertise van andere gebruikers of professionele testers is aan te bevelen.

In kort bestek:

De tafelventilator en de staande modellen zijn niet efficiënt genoeg om een appartement te koelen. Een woonhuisventilator is een zuiveringsvoorziening. Airconditioning is een totaal ander verhaal dan ventilatie. Plus financieel een geheel ander iets. Dus blijft de geschiktste manier om je als eigenaar of bewoner van een appartement tijdens warme dagen te verkoelen de plafondventilator.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.