Thema
Financieel
Juridisch
Technisch
Profiel
Inloggen
Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!
appartement
& eigenaar

Duurzame pelletenergie voor in huis

16 december 2016
Het midden- en kleinbedrijf, en dan met name de agrarische sector, werkt er al langer mee: duurzame pelletenergie.
LEES VERDER

Naast andere duurzame energiebronnen, zoals wind en zon, is het genereren van warmte en tegelijkertijd opwekken van stroom een interessant alternatief. De enige reden waarom het thuis opwekken van duurzame energie door middel van de verbranding van pellets nog geen vlucht heeft genomen, is de relatief hoge aanschafprijs van de pelletketel. Hoe meer mensen echter overgaan op pelletenergie, des te goedkoper ze op den duur zullen worden.

Hoe werkt het?

Laten we beginnen bij de pellets. Stookpellets zijn tot korrels geperst houtzaagsel uit productiebossen van over het algemeen essen en berken. 1,7 kilo pellets levert evenveel energie als een kubieke meter aardgas. De korrels worden in een reservoir of bunker gestort. Wanneer de kachel behoefte heeft aan brandstof draait een vijzel deze de verbrandingsruimte in. Om te kunnen functioneren heeft de kachel, net als een cv-ketel, stroom nodig en is volledig programmeerbaar.

Pelletketels kunnen dezelfde functie vervullen als iedere willekeurige cv-installatie. Daarbij komt nog als extra dat er ook pelletverbrandingsinstallaties zijn die zelf ook stroom leveren. Omdat pelletketels en -kachels erop gebouwd zijn een zo hoog mogelijk rendement te behalen zijn ze daarnaast veel beter geïsoleerd dan gasketels. Tot slot: ten overstaan van gasinstallaties zijn de betere pelletketels geheel onderhoudsvrij.

Pelletkachels en de belasting op het milieu

Ondanks dat de pellet in principe een houtproduct is, ligt de schadelijke uitstoot van pelletkachels noemenswaardig lager dan de verbranding van houtblokken. Als kanttekening moet hierbij wel gezegd worden dat dit geldt voor pelletkachels van Deens en Oostenrijks fabricaat. In deze landen gelden hogere uitstootnormen dan bijvoorbeeld in de Oost-Europese landen, waardoor deze kachels verder zijn doorontwikkeld. In vergelijking met een open haard heb je van een pelletkachel tot wel 4000 keer minder fijnstof. De uitstoot is daarnaast reukloos en vrijwel onzichtbaar.

Terugverdientijd van een pelletinstallatie

Een van de grote voordelen is dat de aanschaf van pellets goedkoper is dan die van aardgas. Gemiddeld scoor je daar al een eerste besparing van 50% mee. Zoals gezegd ligt de aanschafprijs van een pelletketel hoger dan die van een vergelijkbare gasinstallatie. Afhankelijk van de energiebehoefte ligt de terugverdientijd in een rijtjeshuis op 7 jaar en voor een (half)vrijstaande woning op ongeveer 5 jaar. Hoe hoger deze emergiebehoefte namelijk is, des te sneller de pelletkachel zichzelf terugbetaalt. Wanneer je erover nadenkt over te gaan op het zelf opwekken van energie, is het thuis opwekken van duurzame pelletenergie zeker het overwegen waard. Zeker wanneer we bedenken dat ons land weinig zonuren heeft, een windturbine niet overal is toegestaan en deze installaties eveneens een behoorlijke investering vragen.

Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!

Reacties

Uw vraag niet beantwoord?
Wij helpen u graag verder!

ZOEKSUGGESTIES