Infraroodverwarming: een efficiënte manier van verwarmen

Wist je dat meer dan meer dan driekwart van het energieverbruik bestaat uit het verwarmen van onze woningen en openbare ruimtes? Dus dan wil je kunnen verwarmen op efficiënte manier!

Gepubliceerd: 04 januari 2018

Een efficiënte manier van verwarmen die steeds populairder wordt, is infraroodverwarming. Zeker wanneer het pand goed geïsoleerd is en dus de warmte behoudt als het kouder wordt. Bij deze manier van verwarmen 'waait' de warmte niet weg, zoals bij radiatoren wel het geval is. We noemen infrarood namelijk stralingswarmte. Je voelt deze straling gelijk, eigenlijk precies zoals je de stralingswarmte van de zon voelt. Wanden, vloeren en meubels worden geleidelijk aan warm en geven deze warmte langzaam af. Op deze manier wordt na enige tijd ook de lucht verwarmt. Het maakt het een erg energiezuinige manier van verwarmen. Grofweg zouden we kunnen zeggen dat je per graad die een ruimte verwarmt je ongeveer 7% bespaart ten opzichte van een cv-ketel. Daarnaast is het zo dat de 'massa', dus de muren, vloeren en meubels verwarmd wordt in plaats van de lucht. Dit zorgt ook weer voor een lager verbruik.

Geen warmteverlies

Als je muren, vloeren en meubels eenmaal opgewarmd zijn, stralen ze zelf ook warmte uit. Dit heeft als voordeel dat wanneer je de infraroodverwarming uitschakelt, de warmte behouden blijft. Een ideale manier dus om energie te besparen. Helemaal als je de beschikking hebt over een slimme thermostaat. Hiermee kan de verwarming weer geactiveerd worden als de temperatuur onder een bepaald punt daalt. Zo blijft het altijd behaaglijk warm

Goed voor jou en je lichaam!

Daarnaast heb je met infraroodverwarming veel minder last van stof en huismijt. Bovendien blijft de luchtvochtigheid van de ruimte op een gezonder niveau. Zo krijgen vocht en schimmel geen kans op je muren en plafonds. Bovendien zorgt de comfortabele infraroodwarmte voor hetzelfde effect als zonlicht. Wanneer je huid de infraroodstralen opneemt, krijg je een aangenaam warm gevoel, vergelijkbaar met de warmte van de zon. Ook stimuleert het de bloedsomloop van je lichaam. Naast goed voor je portemonnee is infraroodverwarming dus ook een gezond alternatief.

Voordelen infraroodverwarming

- Ventileren zonder warmte te verliezen
- Besparen op energiekosten
- Eenvoudig te installeren
- Ruimtebesparend
- Comfortabele warmte

Warmtepomp

Een warmtepomp is een andere duurzame manier van verwarmen. Een volledige warmtepomp voor verwarming en warm water verbruikt bijvoorbeeld minder stroom dan infraroodpanelen (inclusief een boiler voor warm water). Een nadeel van een warmtepomp is dat deze is duurder in aanschaf.

 

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.