Duurzaam investeren

Duurzaam duur? Dat is een fabeltje. Wie nu investeert, profiteert direct van pure winst. Ontdek hier welke investeringen uw VvE kan doen.

Gepubliceerd: 06 november 2020

Duurzaam wonen? Dat wil iedereen. Het is comfortabel, scheelt in de maandlasten (energieverbruik) en – last but not least –het is goed voor ons milieu. Willen is het probleem niet, de financiering vaak wel. Want wie gaat dat betalen?En wat levert het op? En stijgen de maandlasten dan niet enorm? En wie gaat het financieren?Op het moment dat die vragen voor uw VvE helder te beantwoorden zijn, is de eerste stap vaak gezet.

Wilt u als VvE profiteren?

Dan schakelt u via het collectief een deskundige op het gebied van duurzaam renoveren en verbouwen in. Diegene zal samen met u het complex bekijken en op basis van zijn bouwkundige expertise in kaart brengen waar bij uw complex de meeste winst valt te behalen. Dat verschilt namelijk per complex. En daarom spreken we van maatwerk. Op basis van een concrete rekensom, kunt u beslissingen nemen. Wat pakken we eerst aan, wat wordt de eventuele volgende stap? Wie gaat dat betalen? Veel VvE’s hebben wel een spaarpot, maar vaak niet genoeg in kas om grootschalige renovaties te kunnen financieren. Ook daar is aan gedacht. Appartement en Eigenaar heeft hiervoor de oplossing gevonden zodat u als VvE gemakkelijk kunt financieren. Het grote voordeel van deze constructie? U krijgt als VvE de garantie dat uw maandlasten niet stijgen, maar gelijk blijven. Hoe dat mogelijk is? Doordat we zeker weten dat u als VvE winst kunt behalen, als u slimme,duurzame maatregelen treft. Welke dat zijn? We hebben de belangrijkste voor u in kaart gebracht. En natuurlijk meteen de financiële balans opgemaakt.

MAATREGEL 1 Glas en kozijnen

Veel warmte gaat verloren via de kozijnen,daarom is het in veel gevallen slim om deze te laten vervangen voor kozijnen met een lage U-waarde (warmtedoorgangscoëfficiënt in Watt/m2). Vaak is het verstandig om dan ook meten het glas te vervangen voor HR++ glas.

Wat is de winst?
HR++ glas is duurder dan gewoon dubbelglas, het prijsverschil verdient zich echter in 2 jaar terug op de energierekening. Onderzoek naar de levenscyclus van kozijnen heeft aangetoond dat het op het gebied van milieubelasting weinig uitmaakt of u kiest voor houten, aluminium of kunststofkozijnen.

De cijfers:
HR++-glas kost ca. € 110,- per m2 . energiebesparing bij HR++-glas is m3 aardgas per m2. De terugverdientijd 4 tot 5 jaar voor HR++-glas.

MAATREGEL 2: Isolatie

Isoleren is dé manier om het wooncomfort verhogen en warmteverlies via ramen, muren, kozijnen, daken, vloeren en deuren te verminderen en onnodige milieubelasting te voorkomen.

Voor we ingaan op de diverse isolatiemogelijkheden, nog even dit. Er wordt een aantal waarden gebruikt om duidelijk te maken wat het isolerende vermogen van een bepaald materiaal is. Wie zich gaat verdiepen in isoleren zal veel met deze waarden te maken krijgen. We zetten ze daarom voor u op een rijtje:
- L- waarde (ook wel Lambda-waarde):hoe kleiner deze waarde, hoe beter het materiaal isoleert.
- U-waarde: deze waarde wordt meestal gebruikt bij materialen waar je geen dikte kunt kiezen, zoals glas. Hoe lager de waarde, hoe beter het materiaal isoleert.
- Rd-waarde: de Rd-waarde geeft de warmteweerstand aan. Deze wordt berekend door de dikte van het materiaal te delen door de L-waarde. Hier geldt: hoe hoger het getal hoe beter.
- Rc-waarde: het totaal van de Rd-waarden van de gebruikte materialen. Hoe hoger de Rc-waarde hoe beter geïsoleerd. De Rc-waarde wordt ook gebruikt om de totale warmteweerstand van een constructie aan te geven.

Wat voor u belangrijk is om te weten, is wat de Rc-waarde van uw appartement en/of appartementencomplex is. Het bouwjaar van de woning speelt hierbij een rol. Woningen van voor 1975 zijn van oorsprong niet geïsoleerd en voorzien van enkel glas. De Rc-waarde was hooguit 0,38. Pas na 1975 werd het isoleren van nieuwbouwwoningen verplicht.De minimale isolatiewaarde toen was een Rc van 1,3. Na 1988 werd dit aangescherpt tot een waarde van 2. Sinds het nieuwe Bouwbesluit is de minimale Rc-waarde voor een woning 3.5 en voor nieuwbouwwoningen zelfs 5.5!

Wat is de winst?
Na al die droge kost duizelt het u misschien, want wat betekenen al die waarden nou in de praktijk voor u? Het zal u vast niet zijn ontgaan, de ophef in de media over het energielabel. De rijksoverheid heeft bepaald dat woningeigenaren in het bezit moeten zijn van een definitief energielabel. Het doel hiervan is de energiezuinigheid van de woning te verbeteren. Hoe energiezuiniger de woning, dus hoe hoger de Rc-waarde, hoe beter uw woning scoort.

Gevelisolatie

Gevelisolatie is ruwweg onder te verdelen in drie soorten:
- isolatie van de spouwmuur;
- isolatie binnenzijde van de gevel;
- isolatie buitenzijde van de gevel.

Spouwmuurisolatie
Een spouwmuur bestaat uit een binnen en een buitenmuur met daartussen een open ruimte, de spouw. Deze spouw voorkomt onder andere dat er vocht van buiten naar binnen kan doorslaan. Door de spouw te vullen met isolatiemateriaal kan deze op relatief eenvoudige manier geïsoleerd worden. Materialen die gebruikt kunnen worden om de spouw mee te vullen zijn: glaswol, steenwol, purschuim en isolatiekorrels/-parels. Spouwmuurisolatie is de minst ingrijpende vorm om de buitengevel te isoleren.

Wat is de winst?
De kosten voor spouwmuurisolatie liggen tussen € 8,- en € 15,- per m2 muur. De terugverdientijd is 4 tot 7 jaar. Het isoleren van spouwmuren bespaart 6 tot 8 m3 aardgas per m2 muur per jaar.

Binnenisolatie
Bij het isoleren van de binnenzijde van de gevel wordt een zogenaamde voorzetwand gebruikt. Deze wand wordt tegen de buitenmuur geplaatst en afgewerkt met muurverf, behang of stucwerk. Er kleven echter wel wat nadelen aan, waarvan de belangrijkste de kans op vochtproblemen. Het is daarom verstandig deze klus uit te besteden aan een vakman.

Wat is de winst?
De investeringskosten bij deze manier van isoleren zijn relatief laag en in circa drie jaar terugverdiend.

Buitenisolatie
Bij buitenisolatie wordt het isolatiemateriaal aan de buitenkant van het gebouw geplaatst. De gevels worden vervolgens afgewerkt met pleisterwerk of een andere bekleding. Zo bespaart u niet alleen op de energierekening, maar krijgt het appartementencomplex meteen een nieuw fris uiterlijk. Het is een kostbare manier vanisoleren, die bovendien ingrijpend is voor het uiterlijk van het complex. Daardoor valt deze manier van isoleren af als er geen wijzigingen aan het uiterlijk van het pand mogen worden aangebracht. Wat is de winst? Buitenisolatie is een arbeidsintensieve klus, de investering is afhankelijk van een aantal factoren zoals de te gebruiken materialen en het te isoleren oppervlak en de gewenste afwerking. Buitenisolatie is de meest efficiënte manier van isoleren, echter vanwege de hoge investering is de terugverdientijd wel langer dan bij binnen isolatie en spouwmuurisolatie, gemiddeld tien jaar.

Dakisolatie
Warme lucht heeft de eigenschap op te stijgen. Door het dak goed te isoleren kan de warmte niet ontsnappen. Vergelijk het met een warme muts. Daken kunnen zowel van de binnen- als van de buiten- kant geïsoleerd worden. Bij het isoleren van de buitenkant van het dak wordt meteen de dakconstructie beschermd tegen de invloeden van buitenaf. Bij platte daken is het mogelijk om op de bestaande laag een nieuwe beschermen - de toplaag aan te brengen. De bestaande laag wordt in dat geval hergebruikt als dampremmende onderlaag. Vervolgens wordt er isolatiemateriaal aangebracht, waarna het dak voorzien wordt van een waterdichte afdeklaag.

Wat is de winst?

Dit kan u een flinke besparing op de stookkosten opleveren.
<

Wat zijn wettelijk de minimale isolatiewaarden bij renovatie?

In het Bouwbesluit staan minimale isolatiewaarden voor de thermische isolatie van de bouwschil (uitgedrukt in zogenaamde Rc-eisen voor dichte geveldelen, en U-eisen voor ramen, deuren et cetera). Bij renovatie geldt in principe het zogenaamde ‘rechtens verkregen niveau’ ofwel de isolatie-eisen die destijds toen het gebouw nieuw gebouwd werd, golden (met een absoluut minimum van Rc = 1,3 m2K/W). Uitzondering hierbij betreft de zogenaamde ‘ingrijpende renovatie’: dit is het geval als tenminste 25% van de buitenschil van het gebouw geheel wordt weggehaald en vervangen, dan gelden de minimale isolatieeisen die ook voor nieuwbouw gelden, namelijk:

- Rc=3,5 voor vloer;
- Rc=4,5 voor gevel;
- Rc=6 voor dak.
De U-waarde voor ramen, deuren etc. mag daarbij niet hoger zijn dan 1,65 W/m2K. Uiteraard betrefthet minimum eisen: het staat de opdrachtgever altijd vrij om betere waarden te realiseren als men inderdaad duurzaam wil renoveren (zeker als men niet ingrijpend renoveert is het rechtens verkregen niveau veelal niet duurzaam te noemen).
Bron: Binnenlandse <

Isoleren met 100% natuurlijke materialen

Het kan! Onderstaand geven we een overzicht van de mogelijkheden en de globale prijzen.

- Cellulose of papiervlokken: € 13 per m2
Cellulose heeft een L-waarde van 0.039. Voor een Rc-waarde van 3.5 heb je een dikte nodig van 135 mm. Toepassing: muren, daken en - Hennep: € 13 per m2
Hennep heeft L-waarde van 0.040.
Voor een Rc-waarde van 3.5 heb je een dikte nodig van 160 mm. Toepassing: gevels, daken en vloeren.
- Vlas: € 14 per m2
Vlas heeft een L-waarde van 0.038. Voor een Rc-waarde van 3.5 heb je een dikte nodig van 140 mm. Toepassing: gevels, daken en vloeren.
- Metisse: € 15 per m2
Metisse heeft een L-waarde van 0,038. Voor een Rc-waarde van 3.5 heb je een dikte nodig van 140 millimeter. Toepassing: dak- en gevelisolatie aan de binnenkant.
- Houtvezel: € 20 per m2
Houtvezelplaten hebben een L-waarde van 0.040.
Voor een Rc-waarde van 3.5 heb je een dikte nodig van 20 mm. Toepassing: in vlokvorm geschikt voor spouwmuurisolatie, als platen geschikt voor isolatie van wanden, houten vloeren en binnenzijde van dak. Op zoek naar isolatiemateriaal? Kijk bijvoorbeeld bij Intriplex.nl.
- Kurk: € 30 per m2
Kurk heeft een L-waarde van 0,040. Voor een Rc-waarde van 3.5 heb je een dikte nodig van 150 mm. Toepassing: in korrelvorm geschikt als gevelisolatie, als platen toepasbaar als vloerisolatie.

MAATREGEL 3: Groene daken

Groene daken worden steeds populairder, niet zo verwonderlijk want deze manier van isoleren is bijzonder duurzaam. Er zijn twee soorten groene daken, de in- tensieve en de extensieve. Het intensieve groene dak is te vergelijken met een tra- ditionele tuin. Je kunt je voorstellen dat hier nogal wat bij komt kijken, al was het alleen maar met betrekking tot het dra- gend vermogen van het dak. Extensieve daken zijn veel minder belastend voor de dakconstructie. De begroeiing bestaat vaak uit mos, vetplanten en kruiden en zijn bijzonder onderhoudsvriendelijk.

Wat is de winst?
Groene daken zijn goed voor het milieu en verlengen de levensduur van het dak. Bovendien zorgen ze voor verkoeling in de zomer, dit kan oplopen tot gemiddeld 6 graden op de bovenste verdieping. Bijkomend voordeel is dat deze daken regenwater opvangen en vasthouden wat overbelasting van het riool bij zware regenval helpt voorkomen en ze fijnstof op vangen. Echter omdat de grond van het dak in de winter te koud is, houdt een groen dak ’s winters geen warmte vast. Diverse gemeenten verstrekken subsidie voor het aanleggen van een groen dag, informeer hier naar bij uw gemeente.

MAATREGEL 4: Verlichting

Wist u dat u als VvE al een aardige winst kunt boeken op het gebied van verduurzaming door eens kritisch naar de huidi- ge verlichting te kijken? Vervang bestaande armaturen voor exemplaren met ledverlichting. Nog efficiënter wordt het met behulp van bewegingssenso- ren. Wie liever niet het donker in stapt kan kiezen voor een ledarmatuur met dimfunctie. Op het moment dat er geen beweging is, schakelen deze lampen terug naar 10% van het verbruik.

Wat is de winst?
Ledlampen zijn gemiddeld 5 keer zo duur als andere verlichting, maar de ener- giekosten zijn een stuk lager. Globaal kunnen we stellen, dat een ledlamp 90% minder energie gebruikt dan een gloei- of halogeenlamp. De gemiddelde terugverdientijd op basis van energieverbruik is 3 tot 8 jaar. Tevens is er een behoorlijke financiële besparing in onderhoud en vervanging van de lampen.

MAATREGEL 5

Vervanging van verwarmingsketels

Door oude verwarmingsketels te vervan- gen voor nieuwe moderne exemplaren kan uw besparing oplopen tot wel 60% of meer. Ketels van 15 jaar of ouder hebben een rendement van hooguit 20%.

MAATREGEL 6: Warm water beheer

Water opwarmen kost energie, geluk- kig zijn er een aantal mogelijkheden op de markt die helpen om water zo voordelig mogelijk op te warmen.

TIP: materialen en producten voorzien van een keurmerk veroorzaken gegarandeerd minder milieubelasting dan vergelijkbare materialen en producten zonder keurmerk.

Gasabsorptie warmtepomp
Een gasabsorptie pomp verwarmt wa ter door gebruik te maken van warmte uit de bodem of de buitenlucht. De grootste verschillen met een elektri- sche warmtepomp zijn dat de gasgestookte systemen efficiënter zijn dan elektrische (bron: duurzaammkb.nl), bovendien is het systeem kleiner en is er geen krachtstroom nodig.

Wat is de winst
Een gasabsorbtie warmtepomp kan zo’n 15 tot 30% energiebesparing opleveren, bovendien wordt ook de CO2-uitstoot met 15 tot 30% gereduceerd worden. De terugverdientijd is ongeveer 4 jaar.

Innovatieve oplossingen
Er is een aantal innovatieve oplossingen op de markt waarmee energie verkregen wordt uit rookgassen. De Ecoflo en de ECO NO.1 zijn hier goede voorbeelden van. De systemen zijn gebaseerd op het principe van de warmtewisselaar. De energie die opgevangen wordt uit de rookgassen wordt gebruikt om koud tapwater voor te verwarmen. De HR-combiketel werkt hierbij als na-verwarmer.

Wat is de winst?
Het voorverwarmen van tap- en cv-water levert een gemiddelde besparing op van 20% de terugverdientijd is ongeveer 5 jaar.

Kortom, er zijn veel maatregelen waarmee u de energiekosten naar beneden kunt halen.

Benieuwd naar de oplossingen voor uw specifieke situatie? Vraag het ons, wij helpen u graag!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.