Energie besparen in uw appartement: dit zijn de beste tips

Schrikt u ook nog wel eens van de energierekening? Het kan zeker zo zijn dat de energierekening voor uw gevoel tegenvalt en u dus meer moet betalen dan u had verwacht. 

Gepubliceerd: 28 april 2021

Om ervoor te zorgen dat de volgende energierekening wat minder hoog wordt, zijn er een aantal dingen die u kunt doen om geld te besparen op energie. Hoe u dit kunt realiseren? Wij zetten wat handige tips op een rij.

Probeer sluipverbruik te voorkomen

Grote kans dat u aardig wat elektrische apparaten in uw appartement hebt staan. Deze apparaten zorgen samen voor een hoog energieverbruik. Lijkt het u handig om deze apparaten vaak op de standby-stand te zetten? Hoewel dit misschien een goed idee lijkt, is niets minder waar. Doe dit dan ook niet. In de standby-stand verbruiken elektrische apparaten namelijk nog zo’n 75% van hun energie. Het is gebleken dat een gemiddeld huishouden zo’n 100 euro te veel aan stroom betaalt per jaar. Dit is natuurlijk hartstikke zonde. Des te meer reden om dit sluipverbruik te stoppen. Zorg ervoor dat zo min mogelijk apparaten op de standby-stand staan. Het is een beter idee om gewoon de stekker uit het stopcontact te halen als u geen gebruik maakt van het apparaat. Een andere optie is om het apparaat echt uit te zetten en dus niet op de standby-stand. Op deze manier bespaart u al best een deel op uw energierekening.

Verlichting

Als u graag geld zou besparen op uw energierekening, is het een goed idee om te kijken naar uw huidige verlichting. Verlichting in uw appartement kan namelijk aardig wat energie kosten. Maakt u in uw appartement gebruik van bijvoorbeeld gloeilampen of halogeenlampen? Tijd om dit te vervangen, want deze verlichting is niet bepaald zuinig. Wat wel een goed idee is, is om te kiezen voor ledverlichting. Een ledlamp is in tegenstelling tot een gloeilamp of halogeenlamp enorm zuinig. Denk hierbij aan ongeveer 85% zuiniger dan een gloeilamp en zo’n 75% zuiniger dan een halogeenlamp. Bovendien is het zo dat een ledlamp vele malen langer meegaat. Dit is een groot voordeel, want op deze manier hoeft u deze lampen niet zo vaak te vervangen. Dit is niet alleen goed voor uw portemonnee, maar ook voor het milieu. Tegenwoordig zijn er ontzettend veel verschillende soorten ledlampen te koop, dus u heeft hier in ieder geval genoeg keuze in.

Kies voor een houtkachel

Maakt u in uw appartement veel gebruik van de centrale verwarming? Het is natuurlijk heerlijk om het even wat warmer te maken in een ruimte, maar het kost natuurlijk best veel energie. Het kan daarom een goed idee zijn om voor een houtkachel te kiezen. Waarom een hout kachel kopen een goed idee kan zijn? Hiermee kan er een specifieke ruimte verwarmd worden waar veel tijd gespendeerd wordt. Dit in tegenstelling tot de centrale verwarming, waarbij vaak meerdere ruimtes tegelijkertijd worden verwarmd. Een ander groot voordeel van de houtkachel is dus dat u de centrale verwarming lager kunt zetten. En u raadt het al: dit bespaart op de energierekening!

Gebruik zuinige apparaten

Tegenwoordig komen er steeds meer zuinige apparaten op de markt. En natuurlijk is dit niet zonder reden, want zuinige apparaten kunnen u geld besparen op de energierekening. Zuinige apparaten zijn bij aanschaf vaak duurder dan minder zuinige apparaten. Toch is het vaak zo dat het verschil gemakkelijk terug kan worden verdiend. Het aanschaffen van meer zuinige apparaten kan dus zeker een goed idee zijn als u graag meer energie wilt besparen.

Met behulp van bovenstaande tips kunt u ervoor zorgen dat u in uw appartement meer energie bespaart. En dit heeft natuurlijk veel voordelen, want dit gaat u ook merken in uw portemonnee!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.