Het balkon van je appartement schoon houden: 7 tips

De meeste appartementen op een verdieping hebben een balkon. Heel fijn om buiten te zitten en van de frisse lucht te genieten.

Gepubliceerd: 28 mei 2019

Maar... het is natuurlijk wel het mooist als het balkon netjes schoon is. En dat is lang niet zo simpel. Want hoe doe je dat eigenlijk?

1. Begin met opruimen

Begin door alle overtollige spullen weg te halen van het balkon. Gooi vieze oude spullen weg, berg andere spullen netjes op en zorg dat het balkon zo leeg mogelijk is. De meubels die er staan zet je tijdelijk aan de kant, zodat je de ruimte hebt om de boel goed schoon te maken.

2. Vegen of stofzuigen

Nu je werkruimte hebt, ga je het balkon eerst aanvegen. Veeg alle losse troep, stof en zand op een hoop en gooi het weg. Dat kan alleen als je een glad balkon hebt. Heb je er een stuk kunstgras of buitentapijt liggen? Check eerst of je dit het komende seizoen wilt houden. Zo niet, dan kun je het weghalen. Wil je het wel houden, dan kun je beter de ondergrond stofzuigen in plaats van vegen.

3. Vogelpoep weghalen

Vogelpoep is heel irritant. Het komt meestal van duiven, die op de rand van het balkon gaan zitten. Je kunt dit het beste meteen schoonmaken als het net is gebeurd. Zit het er al langer op? Dan kun je nog proberen het met een warm sopje en een borstel weg te krijgen. Eventueel kun je ook proberen om het schoon te maken met een speciaal schoonmaakmiddel.

4. Erg vies? Terrasreiniger!

Is het balkon echt erg vies? Dan is een terrasreiniger een beter idee. Vaak bestaat deze uit een hogedrukspuit met een kap erop. Het water spuit het balkon grondig schoon, zonder dat het water alle kanten op spat. Het is misschien handig om er een te huren, want je hebt hem niet zo vaak nodig en een balkon is niet zo groot.

5. Groene aanslag verwijderen

Als laatste ga je groene aanslag en algen verwijderen. Met name op beton en hout krijg je hier last van, met keramische tegels is dat het een stuk minder. Je kunt het weghalen met een sopje van groene zeep en flink boenen. Heb je niet zoveel kracht in je handen en armen? Dan kun je beter gebruikmaken van een speciale reiniger voor groene aanslag.

6. Voorkomen is beter dan genezen

Het is natuurlijk veel eenvoudiger om het balkon gewoon netjes schoon te houden dan om het schoon te maken wanneer het echt smerig is. Je kunt veel vuil voorkomen. Zo kun je bijvoorbeeld met de duivenpinnen van Prixxs voorkomen dat er duiven op de balkonrand gaan zitten. Zo voorkom je dat je een paar keer per jaar duivenpoep van je balkon moet schrapen. Door het balkon regelmatig even te vegen en er wat zand te strooien, kun je voorkomen dat er groene aanslag groeit.

7. Het balkon handig inrichten

Het balkon schoonmaken heeft alleen zin als je het daarna netjes houdt. Check dus alles wat er weer komt te staan of het nog goed is. Versleten tuinmeubels kun je vervangen. Buitenkleedjes, tuinkussens en andere stoffen moet je checken of ze niet zijn gaan schimmelen. Zorg er voor dat er alleen hele leuke spulletjes op het balkon staan die het ook echt mooier maken.

Lees ook : je balkon inrichten met veel planten.

Je balkon netjes maken en netjes houden kan een hele opgave zijn. Vooral als het lang geleden is dat het schoongemaakt is. Toch is het wel belangrijk dat je het regelmatig even goed schoonmaakt. Dat maakt niet alleen je balkon een stuk gezelliger om lekker buiten te zitten, maar is ook beter voor het hele appartement. Met deze 7 tips weet je hoe je het netjes moet maken én houden.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.