Vier tips om een appartement optimaal te verlichten

Als eigenaar van een appartement ben je vast bekend met de uitdaging om passende lampen te vinden voor alle ruimtes in je huis.

Gepubliceerd: 13 februari 2019

Met de juiste verlichting kun je een appartement transformeren tot een prettig plek om te wonen. Zelfs bij gebrek aan natuurlijk licht en minimale vloeroppervlakte.

Met deze vier tips lukt dat zeker:

1. Zo zorg je voor een warme, huiselijke sfeer

Verlichting is bedoeld om je appartement huiselijk te maken. Om dat te bereiken kies je het beste voor lampen die een zacht, geel licht uitstralen. Dit is bovendien beter voor je welzijn, want zacht licht ontspant beter en zorgt voor een goede nachtrust, terwijl helder en blauw licht je nachtrust kan verstoren.

Lampen met als lichtkleur ‘warm wit’ of ‘zeer warm wit’ voldoen als het gaat om het creëren van een huiselijke sfeer. Je kunt ook denken aan dimbare lampen, zodat je zowel kunt ontspannen bij zacht licht en eveneens een boek of krant kunt lezen bij helder licht.

2. Richt de aandacht naar boven

Door een opvallende plafondlamp te kiezen, richt je de aandacht naar boven en open je de ruimte. Een kamer kan daardoor veel groter lijken dan hij in werkelijkheid is. Dat betekent echter niet dat je alle andere lichtbronnen moet negeren. Plafondlampen kunnen meestal niet in hun eentje een hele ruimte verlichten, zeker als je geen natuurlijk licht hebt.

3. Kies een lampenkap met beleid

Lampenkappen vormen niet alleen decoratieve elementen in een kamer. Ze maken een groot verschil als het gaat om de kwaliteit van het licht dat je uit een lamp haalt. Daarom is het belangrijk om te weten wat je verlichtingsdoel is bij het kiezen van een kap.
Lichtere lampenkappen laten meer door en zorgen dus voor meer verspreid licht in de hele kamer. Donkere tinten zorgen ervoor dat het licht meer lokaal gebundeld is, onder de lamp zelf. In plaats van stoffen lampenkappen kun je ook kiezen voor een lampenkap van glas of metaal. Op deze manier kun je zelfs een hele kamer verlichten.

4. Denk ook aan functionele verlichting

Bij het kiezen van lampen is het ook belangrijk om na te denken over plekken waar je gericht licht nodig hebt. Denk aan het werken aan een bureau of het snijden van groenten in de keuken. Een bureaulamp kan voldoen, maar je kunt ook denken aan inbouwspotjes boven een bureau of werktafel. In de keuken zijn led strips onder een keukenkast ideaal om voldoende licht te hebben tijdens het koken.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Reacties
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.