Waarom je een luchtreiniger moet hebben en 6 tips om de beste te kiezen

Wist je al dat de lucht binnenshuis vaak nog slechter is dan buitenlucht? De hoogste tijd voor een goede luchtreiniger dus!

Gepubliceerd: 19 augustus 2019

Dat de lucht die we inademen niet altijd even schoon is, weet iedereen zo langzamerhand wel. Zeker in of nabij grote steden. Onze lucht is zo vies omdat we het veel te veel blootstellen aan schadelijke stoffen: aan uitlaatgassen en industrie. En daarbij is er veel te weinig groen in ons land.

Maar waar we vaak niet bij stilstaan, is dat de lucht in onze huizen minstens net zo verontreinigd is. Onderzoek wijst uit dat negentig procent van de lucht die we inademen uit fijnstof bestaat.

Maar wat is fijnstof eigenlijk?

Fijnstof bestaat uit allemaal minuscule deeltjes die in de lucht zweven. En al die deeltjes bestaan uit verschillende soorten stoffen, zoals roet, zand en as. Maar ook sommige gassen en moleculen van ammoniak, zwaveldioxide en stikstofoxide kunnen zich aan die deeltjes hechten. Dat is dubbel verontreinigde lucht dus.

Ramen en deuren dicht

Je kunt fijnstof niet zien, tenzij het windstil en mistig weer is. Dan zie je soms een grijze of gelige waas in de lucht hangen. Dat is een verzameling fijnstof-deeltjes, want ook wel smog wordt genoemd. Instanties waarschuwen bij smog om ramen en deuren dicht te houden, want deze verontreinigde lucht is ontzettend slecht voor je gezondheid. Voor iedereen, maar vooral voor mensen met een hart- of longaandoening.

Is een half uurtje luchten wel genoeg?

Er zijn wel manieren om de lucht in huis schoon te houden. Verschillende organisaties geven als tip om je huis elke dag een half uurtje te luchten, bijvoorbeeld. Maar als er smog in de lucht zit, kun je dat natuurlijk beter niet doen.

Hoe verbeter je de luchtkwaliteit in huis dan wel?

Lidl-Silvercrest-luchtreiniger-filters-luchtzuiveraar-schone-lucht-fijnstof-appartement-clean-air-indoors

Er zijn simpelweg 3 manieren om de lucht in je huis te zuiveren.

1. Begin met dagelijks goed te ventileren. Maar let op, alleen als er geen smogwaarschuwing van kracht is.

2. Wees niet zuinig met planten in huis, want een aantal soorten hebben een luchtzuiverende werking. De Graslelie bijvoorbeeld: die haalt tot wel 95% van de schadelijke stoffen uit de lucht.

3. Schaf een goede luchtreiniger aan, want uiteindelijk werkt dat het best.

Deze 6 tips helpen je om de beste luchtreiniger te kiezen

1. Bepaal je budget

Kijk niet alleen naar de aanschafkosten, maar ook naar de onderhoudskosten en wat het apparaat verbruikt. Een duurdere variant kan soms voordeliger uitpakken omdat deze minder stroom verbruikt en een langere levensduur heeft. En kijk ook naar hoe lang het filter meegaat en wat die kost. Dit kun je online heel makkelijk onderzoeken bij bijvoorbeeld Filterfabriek.

2. Bepaal waar de luchtreiniger voor gebruikt wordt

Voor elke situatie kan een andere luchtreiniger geschikt zijn. Wil je schonere lucht op de slaapkamer? Kies dan voor de stilste. En woon je in een stad of aan een drukke weg? Dan is het belangrijk dat de luchtreiniger zoveel mogelijk fijnstof uit de lucht haalt. Tip: er zijn ook luchtreinigers die allergenen uit de lucht halen. Superhandig als je allergisch bent voor huisdieren, pollen of huisstofmijt.

3. Een stille luchtreiniger voor in de slaapkamer

Zoals eerder gezegd: in de slaapkamer wil je graag stilte. Een superstille luchtreiniger is dan een must. Maar ook in je woonkamer wil je geen apparaat dat de hele dag veel geluid maakt. Let daarom goed op het aantal decibellen dat een luchtreiniger produceert.

4. Lees ervaringen van anderen

Het eerlijkste advies krijg je vaak van echte mensen. Lees daarom altijd de recensies van andere gebruikers. Als een apparaat niet doet wat het belooft te doen, kom je daar op deze manier het snelst achter.

5. Vraag testrapporten op

Fabrikanten verkopen hun producten natuurlijk het liefst snel en makkelijk. Daarom zijn ze erg goed in hun verkooppraatje. Maar geloof niet meteen alles wat je leest en vraag testrapporten op. Als een luchtreiniger is getest in een ruimte van 3 vierkante meter, wil het natuurlijk niet zeggen dat hij dezelfde prestaties levert in een grotere ruimte, zoals je woonkamer of slaapkamer.

6. Vraag om een proefperiode

Als je een product koopt, heb je - volgens het consumentenrecht - altijd 14 dagen de tijd om een product te retourneren. Zoek van tevoren goed uit wat de voorwaarden zijn om te kunnen retourneren. Doet de fabrikant niet moeilijk? Dan kun je het apparaat in deze 14 dagen uitgebreid testen en terugsturen als het niet naar behoren werkt.

 

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 items lezen?

Lees direct verder tot en met 10 items per maand met een gratis Basis-profiel.

Gratis aanmelden
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.