Wat je moet weten over werken op hoogte

Bij werken op hoogte ligt valgevaar altijd op de loer. Dit vereist dus de nodige oplettendheid. We vertellen je alles wat je moet weten over werken op hoogte.

Gepubliceerd: 15 januari 2021

Bereid je goed voor op het werk op hoogte

Aan werkzaamheden op hoogte zou een goede voorbereiding vooraf moeten gaan, zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Het is handig om een checklist op te stellen met alle maatregelen die je moet treffen voor een veilige werkplek. Pas als alles is afgevinkt, begin je met het werk.

Probeer risico’s zoveel mogelijk te vermijden

Op hoogte kun je beter iets te voorzichtig zijn dan niet voorzichtig genoeg. Probeer risico’s daarom zoveel mogelijk te vermijden. Ook als werkzaamheden daardoor meer tijd of moeite kosten. De veiligheid zou altijd voorop moeten staan. Om zoveel mogelijk risico te vermijden, is het verstandig dat er tussendoor voldoende rust wordt genomen. Als de werknemers vermoeid raken, is de kans op ongelukken groter.

Laat een (tijdelijke) valbeveiliging monteren

Het laatste wat je wilt, is dat er iemand vanaf hoogte naar beneden valt. Een goede valbeveiliging is daarom onmisbaar. Sterker nog: het is zelfs verplicht vanaf 2,5 meter hoogte, al kan het daaronder ook geen kwaad. In de bouw komen de meeste arbeidsongevallen door een val. Niet alleen personen kunnen naar beneden vallen, maar ook objecten. Dit kan net zo goed nare gevolgen met zich meebrengen.

Het is beste is om een expert voor randbeveiliging in te schakelen. Dan weet je zeker dat je de veiligste en beste oplossing in huis haalt. Welke valbeveiliging het meest geschikt is, hangt van de situatie af. Een expert kan dit het beste beoordelen en je hierover adviseren. Ook is hij of zij op de hoogte van de geldende wetgeving.

Ruim de werkplek regelmatig op

Een werkplek is een stuk veiliger als deze opgeruimd is. Werknemers kunnen struikelen of uitglijden over rondslingerende spullen. Dit is niet zelden de oorzaak van een ongeval. Het beste is om de plek voortdurend opgeruimd te houden. Heb je bepaalde materialen niet meer nodig? Leg deze dan terug op de plek waar je het vandaan hebt. Laat de plek na een werkdag in ieder geval altijd schoon en opgeruimd achter.

Zorg dat veiligheidsinstructies bij iedereen duidelijk zijn

Iedereen die op de werkplek aanwezig is moet de veiligheidsinstructies goed kennen. Wees er zeker van dat iedereen niet alleen volledig van de instructies op de hoogte is, maar ze ook op kan volgen. Maak er een prioriteit van dat iedereen begrijpt wat er van ze verwacht wordt op het gebied van veiligheid.

De aanwezigheid van persoonlijke beschermingsmiddelen

Zeker als er op hoogte wordt gewerkt, zijn persoonlijke beschermingsmiddelen ontzettend belangrijk. Je kunt dan onder andere denken aan veiligheidsschoenen, een veiligheidsharnas, een helm en een veiligheidsbril.

Houd rekening met weeromstandigheden die voor meer risico’s

Bepaalde weersomstandigheden, zoals regen en wind, kunnen meer risico’s dan normaal met zich meebrengen. Op hoogte kan de wind ook steviger zijn dan op de grond. Is het echt te risicovol, dan is het beter om het werk uit te stellen. Ook kun je de werktijden op het weer aanpassen. Als het bijvoorbeeld erg heet is, kun je beter ’s ochtends werken. Dan is het tenslotte koeler.

Pas extra op als je met een ladder werkt

Er is niet alleen voorzichtigheid geboden bij het werken op hoogte zelf, maar ook hoe je daar komt. Als dat via een ladder is, gelden daar ook weer regels voor. Zorg er in ieder geval voor dat de ladder op een stabiele ondergrond staat. Loop niet meteen naar boven, maar test eerst of je ladder stevig genoeg staat.

Weet wat je moet doen bij een eventuele val

Ook als je alle noodzakelijke maatregelen treft, kan het toch nog gebeuren dat er iemand onverhoopt valt. Zorg dat je in zo’n geval altijd weet je moet doen. Het beste is als er al een concreet plan klaarstaat die in zo’n geval opgevolgd moet worden. Het moet meteen duidelijk zijn wat er moet gebeuren, want tijd is in zo’n geval kostbaar.
Breng in zo’n geval in ieder geval nooit jezelf in gevaar. Het is dan nog lastiger om iemand te helpen.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.