Tegemoetkoming energieprijzen voor huishoudens met blokaansluiting van start

Het prijsplafond sluit niet altijd goed aan bij huishoudens die een collectieve gas-, warmte- of elektriciteitsaansluiting (blokaansluiting) hebben.

Gepubliceerd: 04 april 2023

Het prijsplafond sluit niet altijd goed aan bij huishoudens die een collectieve gas-, warmte- of elektriciteitsaansluiting (blokaansluiting) hebben. Deze groep kan daarom niet of onvoldoende gebruik maken van het prijsplafond, maar wordt wel geraakt door de hoge energieprijzen. Het kabinet heeft daarom met spoed een alternatieve regeling, de Tijdelijke Tegemoetkoming Blokaansluitingen (TTB), uitgewerkt om ook deze groep te helpen. Het kabinet heeft de conceptregeling vandaag naar de Tweede Kamer gestuurd. De verwachting is dat de regeling 25 april open wordt gesteld voor aanvragen.

Blokaansluitingen

De regeling geldt zowel voor zelfstandige wooneenheden, zoals een appartement dat gebruik maakt van collectieve warmte via een Vereniging van Eigenaren (VVE), als onzelfstandige wooneenheden, zoals een kamer in een studentenhuis of woonzorginitiatief. Naar schatting gaat het in totaal om zo’n 700.000 huishoudens.

Tegemoetkoming

De hoogte van de tegemoetkoming is eerder bekend gemaakt. Deze komt voor het eerste half jaar uit op:

  • Zelfstandige wooneenheden (zoals een appartement) met blokgas of blokwarmte: € 786,45
  • Zelfstandige wooneenheden met blokelektriciteit: € 731,13
  • Onzelfstandige wooneenheden (zoals een studentenkamer of woonzorginitiatief) met blokgas of blokwarmte: € 329,28
  • Onzelfstandige wooneenheden met blokelektriciteit: € 307,63

Bij huishoudens met zowel blokverwarming als blokelektriciteit worden de twee bedragen bij elkaar opgeteld. In de tegemoetkoming voor huishoudens met blokelektriciteit is een extra tegemoetkoming van € 380 bij zelfstandige wooneenheden en € 160 bij onzelfstandige wooneenheden opgenomen, om te compenseren voor de gemiste tegemoetkoming van € 190 uit november en december 2022.

De tegemoetkoming voor huishoudens met een blokaansluiting wordt op twee momenten vastgesteld, zodat deze mee kan bewegen als de energieprijzen in de loop van het jaar stijgen of dalen. De bedragen voor de tegemoetkoming in de tweede helft van 2023 zijn daarom nog niet bekend. De minimale vergoedingen zijn wel eerder bekend gemaakt.

Hoe vraag je dit aan. Lees de stappen bij de overheid

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.