..........
shadow_fix

Sterk staaltje hergebruik

Appartementencomplex Oe Thant bestaat uit 128 appartementen in U-vorm. De 6 entrees komen allemaal op dezelfde binnentuin uit. En die was nodig aan een flinke renovatie toe.

Zo kwam de toenmalige technische commissie, bestaande uit de heer Kaas en de heer Kokshoorn in contact met hoveniersbedrijf Koornneef de Lier. De tegels in de gemeenschappelijke tuin lagen schots en scheef. Daar moest nodig wat aan gebeuren. Maar dan wel professioneel. En duurzaam. Zo gezegd, zo gedaan. Een mooi voorbeeld van hoe functioneel en mooi prima samengaan.

Wat: Herbestrating binnentuin
Waar: VvE Oe Thant te Rijswijk (zh)
Wie: John Kaas voormalig bestuurslid van de technische commissie en Arjan Koornneef eigenaar van full-service hoveniersbedrijf Koornneef de Lier

Wat moest er precies gebeuren?

Kaas: “We hadden heel erg veel kuilen in de bestrating. Die zijn met name ontstaan door het rijverkeer. We hebben een grote tuin voor de deur, als er wordt verhuisd of mensen moeten zware spullen naar binnen dragen, dan rijden de auto’s het terrein op. Logisch, maar de bestrating heeft er wel onder te leiden. Voor zover wij weten is de bestrating nooit eerder aangepast en ligt deze er al vanaf het begin in, hij was dus wel aan een flinke opknapbeurt toe. Uiteindelijk hebben we als technische commissie besloten om het grootste gedeelte van de bestrating schoon te laten maken, te hergebruiken en een deel te vervangen. In het MJOP was, juist omdat deze situatie al een tijd speelde, rekening gehouden met de uitvoering van de herbestrating. We stonden dus niet voor onverwachte kosten.”
Koornneef: “Alle bestrating is voor hergebruik schoongemaakt met een hogedrukreiniger. Vervolgens zijn er opsluitbanden aangebracht, voor we met herbestraten zijn begonnen. Door het ontbreken van deze opsluitbanden was in de loop der jaren de bestrating als het ware uit elkaar gereden. Er waren kieren ontstaan, waar dan weer onkruid tussen gaat groeien, die zo de bestrating nog verder uit elkaar duwt.”

Waren er speciale wensen?

Koornneef: “Het belangrijkste was dat er zoveel mogelijk materiaal werd hergebruikt bij het herbestraten van de binnentuin. Daarnaast moesten de borders zo veel mogelijk intact blijven en hebben we dus opsluitbanden aangebracht langs de borders. En alles moest het liefst met zo min mogelijk overlast voor de bewoners worden uitgevoerd.”
Kaas: “We hebben eigenlijk een soort bestraat plein. In dat plein bevindt zich een grote treurwilg. Die heeft nog wel voor een uitdaging gezorgd. Rondom deze boom kunnen de auto’s keren, waardoor de bestrating daar in de loop der jaren behoorlijk was verzakt. Daarnaast drukten de wortels van deze boom de bestrating omhoog en kwamen ze er zelfs hier en daar doorheen. Om dit op te lossen is er aardig wat extra zand gestort alvorens er bestraat kon worden en zijn er her en der wat wortels verwijderd.”
Koornneef: “Al met al is de gehele bestrating, dus niet alleen rondom de treurwilg, opgehoogd met circa 200 kuub zand.”

Hoe is Koornneef De Lier er bij betrokken geraakt?

Koornneef: “We werden telefonisch door de technische commissie van de VvE benaderd, men had een vergadering gehad met de VvE over de binnentuin en wilde een indicatie van de kosten.”
Kaas: “Via de gele gids. We hadden al een offerte liggen van een goede relatie, maar die was dermate duur dat we verder zijn gaan kijken. De complexheid van de bestrating, de grote verscheidenheid aan vormen en de vele rondingen rondom de plantenperken zorgden voor een aardige uitdaging. Veel offertes gingen via internet met prijsvoorstellen per vierkante meter. Deze waren nogal vrij fors in de prijzen. Toen we bij Arjan terechtkwamen, hadden we direct al een goede indruk en ook zijn offerte sprak ons aan. Na de prijsonderhandelingen met Arjan is het resultaat voorgelegd aan de VvE waarna goedkeuring tot uitvoering werd verkregen.”

Was dat lastig om de overlast te beperken met al die portieken die op deze binnentuin uitkomen?

Kaas: “Dat is vrij behoorlijk en goed meedenkend opgepakt door Arjan. De boel is gedeeltelijk en gefaseerd opengegooid. Iedereen wist dat het even ongemakkelijk zou zijn, natuurlijk wil je het liefst dat zoiets binnen een dag is gerealiseerd, maar dat kan nu eenmaal niet.”
Koornneef: “Ja inderdaad, we hebben niet de hele bestrating er in één keer uitgehaald. Dat kon sowieso niet, want we moesten de schoongemaakte stenen ook weer ergens opslaan om opnieuw te verwerken. ’s Avonds en in het weekend hebben we kunststof rijplaten neergelegd, zodat de mensen zonder problemen naar binnen konden. Waar nodig hebben we gedeeltes afgezet met hekken. Voor wat betreft het aantrillen en graven en de bijbehorende geluidsoverlast, daar ontkom je nou eenmaal niet aan. Maar daar hebben we niemand over gehoord.”

Wat was de staat van het oude bestratingsmateriaal? Was dat nog zo goed na al die jaren?

Kaas: “De stenen zelf waren nog in perfecte staat. Het was meer hoe de bestrating erin lag. We hebben het niet zozeer over sierbestrating die men tegenkomt in een siertuin. Het is wel een mooie tuin, maar de bestrating is meer van het functionele soort. Daarom is destijds vanuit de technische commissie van de VvE ook besloten de bestrating zo veel mogelijk te hergebruiken.”
Koornneef: “Het merendeel van het materiaal konden we prima gebruiken en wat we tekortkwamen, omdat sommige stenen er toch te slecht aan toe waren, hebben we bijbesteld.”

Hoe verliep het contact?

Kaas: “Alle gesprekken met de firma Koornneef zijn samen met mij en de heer Kokshoorn gevoerd, wij vormden destijds de technische commissie van de VvE. Vanwege de complexiteit van de tuin zijn er vooraf best een aantal gesprekken geweest.”
Koornneef: “De heer Kaas was ons vaste aanspreekpunt, maar die zagen we ook niet elke dag. We zorgden gewoon zoveel mogelijk dat de bewoners nog in en uit konden en dat ging prima. We hadden van tevoren alles besproken met de heer Kaas en Kokshoorn en deze hebben alles weer besproken met de VvE. Een adviesbureau waar deze VvE al mee samenwerkte heeft bij oplevering alle belangrijke punten gecontroleerd, maar dat was ook allemaal prima. Het was niet nodig tussentijds te rapporteren. De mensen liepen toch eigenlijk elke dag wel voorbij. Al met al is dit een hele leuke klus geweest om te doen.”
Kaas: “Arjan was heel toegankelijk, met alles wat we hebben gevraagd en bij alles wat hij heeft uitgelegd. Dat en de passende offerte waren de reden om met dit bedrijf in zee te gaan. De klus heeft al met al circa zes weken geduurd, waarbij er ook met heel slecht weer is gewerkt. Ondanks het hondenweer heeft iedereen zich voor de volle honderd procent ingezet. Daar heb ik wel bewondering voor.”

Zijn er nog tips voor VvE’s waar een bestrating of herbestratingsproject in de toekomst op het programma staat?

Kaas - lacht: “Ja Arjan bellen! Nee, zonder gekheid, ik zou niet zo snel een advies aan een andere VvE kunnen geven, behalve dat het belangrijk is een partij te kiezen waar je je goed bij voelt, die toegankelijk is en qua prijs ook past.”
Koornneef: “Het is belangrijk dat de klus naar tevredenheid wordt afgemaakt. Daarnaast zijn schoon werken en van tevoren nadenken over waar het te gebruiken materiaal vandaan komt ook van belang. Vraag hiernaar. In dit geval was het in de offerte aanvraag al duidelijk dat het materiaal zoveel mogelijk zou worden hergebruikt.”

Dan nog één vraag, waar komt de naam Oe Thant vandaan?

Kaas: “De heer Oe Thant was secretaris-generaal van de Verenigde Naties, dat geldt ook voor de heer Dag Hammarskjöld, waarnaar de laan is vernoemd waaraan het appartementencomplex staat.”

0 reacties

Laat hier uw reactie of review achter:


Aanbevolen

uw vakman

Vraag bij onderstaande bedrijven informatie aan

Verstuurd!
top
inloggen
Meld je aan voor een gratis account...
sluiten
Aanmelden met Facebook Aanmelden met Twitter
of meld je aan met je e-mailadres
Heb je al een account?
Inloggen
Inloggen met Facebook Inloggen met Twitter
of log in met je gebruikersnaam