Aan de slag met de aankoop van een appartement

Wilt u kleiner gaan wonen en vanuit een bestaande tussen- of bijvoorbeeld hoekwoning verhuizen naar een appartement? Huurt u momenteel een appartement en wilt u deze inruilen voor een gekocht appartement?

Gepubliceerd: 21 maart 2023

Tijd om op zoek te gaan naar een woning die op uw wensen aansluit. U kunt hierbij zelf de eerste stap zetten, door op een website als Funda te zoeken naar appartementen die op uw wensen aansluiten en binnen het vooraf vastgestelde budget vallen. Dat budget stelt u vast op basis van een gesprek met een hypotheekadviseur; deze berekent wat u maximaal kunt lenen bij de bank. Lukt het niet direct om een geschikt appartement te vinden, of wenst u hulp bij het uitbrengen van een bod? De hulp van een aankoopmakelaar kan de uitkomst voor u zijn. Dekosten van een aankoopmakelaarzijn hierbij vaak afhankelijk van de waarde van het appartement wat u aankoopt. In sommige gevallen werken makelaars met een vast tarief.

Tip: maak gebruik van een website waarop u de tarieven van verschillende aankoopmakelaars in uw regio kunt vergelijken. Het helpt u de meest voordelige optie te vinden. De verschillen in tarieven kunnen groot zijn.

Voordelen van de ondersteuning van een aankoopmakelaar

Wat doet een aankoopmakelaarprecies, wat diens hulp zo interessant maakt? Een aankoopmakelaar beschikt allereerst over een netwerk van collega’s in de regio. Het maakt het mogelijk om woningen aangeboden te krijgen, nog voordat deze op Funda staan. Zo heeft u als eerste potentiële koper de mogelijkheid een bod uit te brengen. Is dat bod winnend, dan profiteert u van het uitblijven van concurrerende biedingen. Daarmee zou u te maken hebben gehad, als de woning eerst op Funda had gestaan. Over het uitbrengen van een bod gesproken; een aankoopmakelaar kan u meer vertellen over een reëel bod, op basis van de winnende biedingen op vergelijkbare appartementen in de regio.

Van de inventarisatie van uw wensen tot en met de oplevering

Feitelijk helpt een aankoopmakelaar u vanaf de inventarisatie van uw wensen voor uw nieuwe appartement, tot en met de daadwerkelijke oplevering ervan. Een makelaar gaat actief op zoek naar woningen die op uw wensen aansluiten, zorgt dat er een bezichtiging gepland wordt en adviseert u over de strategie die u aan kunt houden bij het onderhandelen. U kunt ervoor kiezen om de aankoopmakelaar ook deze onderhandelingen voor u uit te voeren. Zo heeft u zelf nauwelijks omkijken naar de aankoop van een appartement.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.