Cosmopolitisch uitzicht op de skyline van Rotterdam
Van buiten een fraai herenhuis, van binnen opgesplitst tot twee luxe appartementen waarvan een met dakterras. En wat voor één.
Dennis Waakop Reijers: “Mijn vrouw en ik houden van het buitenleven en zitten graag buiten. Ook met het oog op de kinderen vonden we een tuin wel zo lekker. Dus gingen we op zoek naar een woning met tuin, maar we konden niets vinden dat naar onze wens was. De huizen hier in Rotterdam zijn best wel hoog, waardoor veel stadstuinen meer schaduw dan zon hebben. En toen kwam deze woning op ons pad. Een oud herenhuis uit 1911. Het huis bestaat uit vier woonlagen en is in tweeën gesplitst. Wij hebben de bovenste twee lagen, de onderburen de onderste twee lagen. Onze VvE bestaat dus uit twee eigenaren.”
Reijers: “Onze woning had een groot plat dak, ideaal voor het laten aanleggen van een dakterras. Dit ging echter niet zonder slag of stoot. Toen we de woning kochten waren de andere eigenaren op de hoogte van onze plannen voor een dakterras. Zij hadden hier geen problemen mee. Echter kort nadat wij onze woning definitief kochten, bleek dat zij hun woning hadden verkocht. De nieuwe eigenaren waren niet op de hoogte van onze plannen voor het laten aanleggen van een dakterras. Wij hadden in principe alles al geregeld en waren startklaar. Nu moesten we eerst weer in gesprek met de andere eigenaren.”
Eerlijk delen
Het dakterras van Reijers is niet toegankelijk voor de andere eigenaren van het herenhuis. Dit had gevolgen voor verdeling van de kosten voor het onderhoud aan het pand.
Reijers legt uit: “We hebben zoveel mogelijk geprobeerd alles in overleg te doen, want het dak is niet van ons. We zijn als VvE verantwoordelijk voor het dak. Daarbij hebben we de kosten voor het onderhoud van het dak meer naar onze kant getrokken. In principe betaal je een gelijkwaardig deel aan eigen bijdrage voor het onderhoud. Maar door het dakterras wordt het dak veel intensiever gebruikt, dit beïnvloedt de levensduur van de dakbedekking, naar schatting zal deze vijf jaar minder lang meegaan. We vonden het wel zo eerlijk dat wij daarom wat meer bij zouden dragen voor het onderhoud van het dak. Voor de aanleg werd ons geadviseerd om de volledige dakbedekking, die inmiddels 15 jaar oud was, te laten vervangen voor de aanleg van het terras. Met de andere eigenaren hebben we een compromis gesloten dat wij in eerste instantie alle kosten voor onze rekening zouden nemen. Voor het jaar daarop stond er het nodige onderhoud op de planning, toen hebben het een en ander verrekend en een nieuwe verdeling gemaakt van de kosten voor het algemeen onderhoud.”
Puinhoop
Na het akkoord van de andere eigenaren kon de aannemer aan de slag. Een proces dat niet geheel van een leien dakje ging.
Reijers: “Dit was de eerste keer dat we met een aannemer te maken hadden. We hadden haast, want de baby zou over twee maanden geboren worden. Als snel kwamen merkten we dat we overal achteraan moesten gaan. De aannemers die we voor deze klus hadden aangenomen waren twee eenmansbedrijven, die op hun beurt weer mensen moesten inhuurden voor bepaalde werkzaamheden. Om een heel lang en vervelend verhaal kort te houden, kan ik mensen adviseren om altijd met een gerenommeerd bedrijf in zee te gaan. Ondanks alle goede bedoelingen, ging er van alles mis, tot we het zo zat waren dat we bij A-dak terecht zijn gekomen. Zij wisten gelukkig wel raad met de puinhoop op ons dak en hebben er op professionele wijze wat moois van gemaakt. Het fijne was dat ze ook meedachten over de inrichting van het dak. Het dakterras beslaat niet het hele oppervlakte van het dak, dit heeft met bepaalde regels en richtlijnen te maken. We hebben om ons terras heen groen dak met sedum, hierdoor kijken we uit op een mooi groen tuintje met vetplantjes in plaats van op lelijk bitumendak.”
Zon & zand
Nu het dakterras af is, geniet de familie volop van hun buitenverblijf. Al snel ontdekten een aantal voordelen ten opzichte van een stadstuin.
Reijers: “Omdat we geen last hebben van hoogbouw, kunnen we vanaf de eerste zonnestraal tot zonsondergang volop genieten van de zon. En dan is er nog het uitzicht, dat is werkelijk groots! We zien de Erasmusbrug en de Euromast en genieten volop van het spectaculaire uitzicht op de skyline van Rotterdam. Tijdens de Red Bull Airrace zitten we bijna eerste rang en hebben we goed zicht op de vliegtuigjes en met Oud en Nieuw kunnen we genieten van al het vuurwerk in de stad. Een indrukwekkend gezicht zo vanaf ons eigen terras.”
Bij de inrichting van het dakterras is rekening gehouden met de kinderen. Het terras ligt op 12 meter hoogte, dan is het wel belangrijk dat de kinderen veilig kunnen spelen.
Reijers vertelt: “Ons hele dakterras is afgezet met een metalen hekwerk voorzien van verticale tralies. Dit hekwerk is 1.25 meter hoog. De eettafel en stoelen staan in het midden van het terras en we hebben er bewust voor gekozen om geen loungeset te nemen. Zolang de kinderen nog klein zijn willen we zo min mogelijk dingen die uit kunnen nodigen om op te klimmen, waardoor ze bijvoorbeeld over het hek zouden kunnen vallen. Sowieso letten we altijd extra goed op de kinderen als ze op het terras zijn en laten we ze nooit alleen. Dat is wat ons betreft het enige nadeel van het dakterras. Gelukkig vermaken de kinderen zich verder prima in de zandbak die we speciaal voor hun op het dak geplaatst hebben.”
Kokkerellen met kruiden
Op het kindvriendelijke dakterras zijn behalve een lekkere eettafel met stoelen ook een fijne buitenkeuken en een moestuin te vinden.
“Ja dat is een project van mijn vrouw”, vertelt Reijers. “We hebben zo’n houten bak van een meter bij een meter staan, met daarin allemaal vakjes waarin je dingen kunt verbouwen. Eigenlijk werkt dat best goed, als je maar met een aantal zaken rekening houdt. Op het dak droogt de grond wat sneller uit en ik heb ook het idee dat ook de voedingsstoffen sneller verloren gaan. Regelmatig water geven en af en toe bijmesten zijn daarom wel noodzakelijk. Eigenlijk zou ik wel graag een automatisch bewateringssysteem op het dakterras willen. Niet alleen voor de moestuin, maar ook voor onze andere potten met planten. Zo is tijdens onze vakantie de bamboe doodgegaan door een tekort aan water. Wat betreft de beplanting op het terras: al doende leren we. Zo weten we nu dat olijfboompjes kapotvriezen als je ze niet goed inpakt met noppenfolie.”
Gewichtsbeheersing
Ondanks dat het dak geen extra versteviging nodig had, zijn er wel wat dingen waarop je moet letten bij het inrichten van een dakterras.
Reijers: “Uiteraard heeft alles een bepaalde limiet. Je moet niet met 100 man op het dak gaan staan, dat werkt niet en ook een groot buitenzwembad plaatsen is geen goed idee. Maar buiten dat is er veel mogelijk op het dakterras. We hebben een mooie buitenkeuken en behalve de moestuin hebben we ook verschillende potten en bakken met planten. Als je het gewicht maar goed verdeeld. Belangrijk bij de potten is dat er geen water in kan blijven staan, dat is overigens meer voor de planten dan voor het gewicht. Wel bouw je in de potten de lagen anders op, we hebben van die speciale korrels onderin de pot en daar pas de aarde op. Dit scheelt in gewicht.”
Het onderhoud van het dakterras en de beplanting doen Reijers en zijn vrouw zelf. Het sedumdak wordt door A-dak bijgehouden.
“We hebben heel veel hout gebruikt op het dakterras”, vertelt Reijers. “In eerste instantie hebben we dit laten vergrijzen, maar dat vonden we na verloop van tijd toch niet mooi. We misten de warme houtkleur. Dat betekende dus aardig wat schuurwerk. Vorig jaar heb ik het dakhuisje, dit is de opbouw waar de trap naar het dakterras in uitkomt, onder handen genomen. Dat was flink wat werk, alleen al het schuren was een enorme klus, maar het ziet er nu wel weer mooier uit. Met het mooie weer in aantocht verheugen we ons op de vele uurtjes die we met de kinderen op ons dakterras door kunnen brengen, met op de achtergrond de spectaculaire skyline van Rotterdam.”
Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.
Inloggen