Terrastrends 2017

Het (dak)terras telt mee als volwaardige woonruimte waar we een groot deel van de zomer doorbrengen. En die we steeds comfortabeler en stijlvoller inrichten. Appartement & Eigenaar zet vier terrastrends op een rij.

Gepubliceerd: 24 april 2017

TERRASTREND 1: Nature

Voor de liefhebbers van duurzame en natuurlijke materialen is er goed nieuws. We zien steeds meer buitenmeubels van hout, bamboe en rotan. Maar waar komen deze materialen, en dan met name bamboe en rotan vandaan?

Rotan
De basis voor rotan-meubelen zijn lianen die door de bomen in het oerwoud slingeren. Sinds 1850 zijn er in Indonesië verschillende rotan plantages. Omdat rotan niet zonder bomen kan, daar steunen ze namelijk op, is dit goed nieuws voor de natuur. Rotan-plantages zorgen voor extra woud, wat er in Borneo bijvoorbeeld voor heeft gezorgd dat er meer veilige leefruimte is voor orang-oetangs.

Bamboe
Bamboe is geen hout, maar valt onder de grassen. Het groeit in de tropische en subtropische gebieden van Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Omdat bamboe een grassoort is, sterft de plant niet af door de kap. In tegenstelling, de kap stimuleert de groei van nieuwe scheuten. Bamboe groeit snel, zo tussen de 5 tot 20 centimeter per dag. Een vierkante hectare bamboe levert 30% meer zuurstof dan een bos met bomen.

Hout
Het hout om meubels van te maken komt uit duurzaam beheerde bossen. De meubels zijn te herkennen aan het FSC-keurmerk. Een andere duurzame houtsoort is steigerhout. Voor meubels van steigerhout wordt vaak gebruik gemaakt van hout afkomstig uit de bouw, en dan met name de steigerbouw. Dit vurenhout krijgt in de meubelindustrie een tweede leven. Mooi gevalletje recyclen dus.De houten Ecofurn Ecochair is gemaakt van hout en henneptouw en in twee standen verstelbaar. Handig van deze stoel is dat hij inklapbaar is.

TERRASTREND 2: Urban Farming

Urban Farming, of op zijn Hollands een moestuin op je balkon, is nog altijd populair. Lekker je eigen sla, aardbeien en kruiden verbouwen. Sowieso doet groen op het balkon het goed. Het brengt letterlijk en figuurlijk leven in de brouwerij. Dankzij verschillende handige systemen is het voor iedereen mogelijk om het balkon van al dan niet eetbaar groen te voorzien. Zo zijn er verschillende systemen die verticaal tuinieren mogelijk maken. Kant en klare wanden, voorzien van uitsparingen voor planten zijn eenvoudig te monteren. Er zijn systemen die zowel aan de wand als in een hoek geplaatst kunnen worden. Nog verder de hoogte in? Ook het plafond biedt mogelijkheden, er zijn verschillende leuke hangsystemen om potten mee op te hangen. Geen groene vingers, maar wel behoefte aan groen op het balkon? Dan is een mini vijver een idee. Vul een mooie bak of pot met water en zet er wat waterplanten in en je hebt er verder geen omkijken naar, behalve af en toe checken of er nog genoeg water is.


Dankzij de handige modulaire systemen van Minigarden is er op elk balkon een plekje om te tuinieren, hoera voor verticaal tuinieren.

TERRASTREND 3: Tiny

Tiny houses zijn in opkomst. Piepkleine huizen met alles er op en eraan, voor mensen die helemaal zelfvoorzienend willen wonen. Elke centimeter heeft een functie, de ruimte wordt optimaal benut. Die trend zien we terug in het buitenwonen. Appartementen zijn steeds compacter en de balkons vaak ook. Gelukkig is er steeds aanbod in multifunctionele buitenmeubels die niet alleen praktisch zijn, maar er ook leuk uitzien. Slimme handigheidjes worden fraai weggewerkt in het design. Bankjes waarbij in de zitting een tafeltje verwerkt zit, dat je naar wens in of uit kunt klappen. Tafeltjes die je in een handomdraai omtovert tot statafel inclusief ruimte voor ijs om je drankjes koel te houden. De railing van het balkon wordt ook steeds vaker gebruikt voor ruimtebesparende oplossingen, tafels, barretjes, barbecues er kan van alles aan opgehangen worden, zodat er op het balkon zelf meer ruimte overblijft. Op zoek naar schaduw? Wandparasols en schaduwdoeken nemen weinig tot geen ruimte in beslag.Wandparasols zijn eenvoudig aan de gevel van het appartementencomplex te bevestigen, zo heb je wel schaduw maar geen standaard als sta-in-de-weg. Bijkomend voordeel is dat de parasol niet om- of weg kan waaien.

TERRASTREND 4: Cosy

Het balkon wordt steeds meer gezien als het verlengde van de woonkamer. Dat zie je ook terug in de meubels en accessoires om het balkon mee aan te kleden. Loungebanken, sofa’s met plofkussens, vloerkleden en sfeerverlichting, er is van alles waarmee je het balkon een knusse huiselijke sfeer geeft. Zelfs de keuken kan naar buiten worden verplaatst (uiteraard niet de hele keuken, maar met behulp van rookvrije grills en bijbehorende hulpstukken kan er buiten worden gekokkereld). En mocht het eens een wat frissere avond zijn, dan doe je gewoon de kachel aan, want ook op het gebied van verwarming is er genoeg mogelijk op het balkon. Van infraroodstralers die je aan de gevel kunt bevestigen, tot sfeervolle heaters en design warmtestralers.De Dome zorgt dankzij de infraroodstralen voor zowel warmte als warm licht op het balkon. De Dome kan zowel handmatig als met een afstandsbediening worden aan- en uitgeschakeld.

Meer tips voor tuinmeubels op je balkon? Bekijk deze tuinsets.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Reacties
Leeslijst
Wilt u meer dan 3 achtergrondartikelen lezen?

Lees direct verder tot en met 10 achtergrondartikelen per maand met een gratis Basis-profiel.

Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.