Tips voor binnen- en buitenverlichting

Steeds meer heeft de tuin, het dakterras of balkon de functie van een buitenkamer. Met een vuurtafel of een terrasverwarmer erbij kan je ook in de koudere seizoenen nog prima buiten zitten.

Gepubliceerd: 16 december 2016

Heel belangrijk daarbij is ook de manier van verlichten. Donkere schaduwen werken verkillend en te veel licht doet de romantiek van het buitenzitten teniet. Ditzelfde gaat natuurlijk op voor de binnenverlichting. Wanneer je iets meer of totaal anders, met je binnen- en/of je buitenverlichting licht wilt doen, maar niet goed weet waar te beginnen, hebben we je hier enkele richtlijnen voor je waar je misschien wat aan hebt.

Tip 1

Zorg voor een basisverlichting. Er is altijd een lamp die je als eerste aan doet. Van de binnenverlichting is dat vaak de grote lamp aan het plafond en in de tuin iets wat de poort, het pad naar de schuur en de achterdeur verlicht. Voor tuinkamers en balkons kan je hetzelfde principe aanhouden als voor binnen. Een centrale lichtbron waarbij je 's nachts in het donker de boel nog kan opruimen.

Tip 2

Werk met accentverlichting op plaatsen waar je meer licht nodig hebt. Door de eettafel in een lichtkring te houden creëer je een intieme sfeer. Doordat je in het licht zit, komt de omgeving in de schemer te liggen en hou je ook de aandacht aan tafel centraal. Heb je buiten geen specifieke diningtafel maar een loungehoek? Houd dan de verlichting het best achter en naast de zitplaatsen.

Tip 3

Licht donkere hoeken uit. Met name op balkons, dakterrassen en in tuinen waar het donker je zichtveld verkleind, is het prettig dat je in de uiterste hoeken een lichtbron hebt. Afgezien van het ruimtelijke effect geeft het je ook een behaaglijker gevoel wanneer je meer kan zien dan de lichtkring waarin je zit. Het mooist is dan wanneer je een object uitlicht. In huis kan dat een schilderij of een vitrinekastje zijn, buiten een tuinbeeld, een struik of het pad dat leidt naar een ander zitje of een tuinhuis.

Tip 4

Kies een juiste lichtintensiteit. Let erop dat wanneer je iets uitlicht je dit niet met te fel of een verkeerde kleur licht doet. In het zogenaamde 'witte licht' zit meer verschil dan je denkt. Koud wit licht is bijvoorbeeld ideaal voor een keuken of om buiten het groen van bomen en planten goed uit te laten komen, maar buitenverlichting die je op het terras gebruikt mag best een tintje hebben.

Tip 5

Met de keuze van de verlichting bepaal je voor een groot gedeelte de sfeer. Stem het daarom af op de stijl van je kamerinterieur of de inrichting buiten. Wanneer je zowel binnen als buiten de verlichting in een goede balans hebt, zal je zien dat je veel eerder beide ruimten tegelijkertijd zal gaan gebruiken.

Tip 6

Armaturen zijn bepalend voor de lichtinval in een ruimte of een tuin. Stem dit daarom op elkaar af. Op Nostalux.nl is een ruime keus te vinden van zowel binnen als buiten armaturen.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Kennisbank Gerelateerd
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.