Geld verdienen met afval

Afval in een appartementencomplex. Wat moet je ermee? Dumpen, pletten of zijn er meer mogelijkheden? Het antwoord is: ja! En ze zijn vaak lucratiever dan u denkt.

Gepubliceerd: 24 december 2015

Euro’s voor oud papier en ijzer

Wat doen we met al die reclamefolders, kranten en ander papierafval? Verzamelen in een aparte bak, er valt namelijk best wel wat mee te verdienen. De huidige oud papierprijs ligt gemiddeld per 1000 kg tussen de € 65,- en € 75,-. Maar ook oud ijzer kan een leuk extraatje voor de VvE-pot opleveren, namelijk 0,05 cent per kilo.Check bij je gemeente de actuele prijzen.

Waarom oud papier recyclen?

Voor 1000 kilo papier is tussen de 1500 en 2000 kilo hout nodig. Door oud papier als grondstof voor nieuw papier te gebruiken besparen we in Nederland per jaar genoeg hout om een twee meter hoge schutting van Amsterdam naar Parijs te bouwen!

Pletten in stijl

Meer afval in dezelfde vuilniszak, kan dat? Jazeker, met de Plettum. Deze handige afvalbak is uitgerust met een innovatief pletsysteem, waardoor het afval op eenvoudige wijze geplet wordt, zodat er meer vuilnis in past. Zo is het mogelijk om 60 liter vuilnis in een 25 liter vuilniszak te krijgen! De afvalemmer bestaat uit twee bussen die over elkaar heen schuiven. Door het deksel te sluiten en erop te duwen, pers je het afval samen. De Plettum is uitgevoerd in rvs en is verkrijgbaar met een zwarte, rode of groene deksel. Gebruik meerdere exemplaren om afval te scheiden.
www.plettum.nl

Kleine apparaten? In de Jekko!

Waar laat je oude kleine apparaten, batterijen en defecte spaarlampen? Liever niet in de vuilnisbak! Waar dan wel? In de Jekko bijvoorbeeld. De Jekko is een – zelf in elkaar te zetten – inzamelbox en kan gratis worden afgehaald op diverse locaties in Nederland, onder andere bij bouwmarkten. De Jekko is een initiatief van WeCycle. Als de box vol zit, kan deze worden geleegd bij een milieustraat.
www.wecycle.nl

De EcoCassette – een bovengrondse perscontainer

De EcoCassette is een mobiele, bovengrondse perscontainer die in principe overal kan worden geplaatst, zelfs op moeilijk te bereiken inpandige locaties. Het voordeel van deze container met een inhoud van 3m3 is dat er – afhankelijk van het type afval – makkelijk 15m3 afval in kan. Is de perscontainer vol, dan wordt deze niet geleegd, maar compleet omgewisseld voor een schoon en gecontroleerd exemplaar.
www.ecovision.nl

Oude computers zijn geld waard

In menig huishouden staat ergens wel een oude computer stof te verzamelen. Wist u dat er in computers onderdelen zitten die geld waard zijn? Een kilo moederborden levert al € 5,50 op wanneer u deze inlevert bij het bedrijf Computerrecycle. Daarnaast zijn ook oude smartphones, dvd’s, floppy’s en kabels geld waard bij dit bedrijf. Tijd voor een inzamelactie?
www.computerrecycle.nl

Nieuwe richtlijnen PMD verpakkingen

PMD staat voor Plastic verpakkingen, Metalen verpakkingen en Drankpakken. Voorheen dienden deze verpakkingen van elkaar gescheiden te worden, maar vanaf 1 januari 2016 mag PMD in één en dezelfde zak. Precies weten wat wel en wat niet bij het PMD-afval hoort? Op www.plasticheroes.nl/wat staat een handig overzicht. .

Veilig blikken en flessen pletten

Hoe platter hoe beter, want des te meer vuilnis past er dan in de vuilniszak. De blikkenpers is een praktisch en veilig hulpmiddel op blikjes te pletten. Er zijn meerdere varianten verkrijgbaar. Zo is er een pers die met de hand te bedienen is en eenvoudig aan de wand kan worden gemonteerd en een pers waarbij je met de voet het blikje plet. Handig zijn de persen waarmee je zowel blikjes als plastic flessen kunt pletten.
Even 'googlen' op blikjes en pletten en er verschijnen allerlei voorbeelden.

Afval met 70km per uur door de binnenstad

Geen uitpuilende vuilcontainers, geen stank, geen zwerfafval, geen oponthoud door vuilniswagens. Een utopie? Nou nee. Het Ondergrondse AfvalTransportsysteem OAT is een slim afvalinzamelingssysteem dat bestaat uit een afval-inwerp-opening, aangesloten op een buizenstelsel dat verbonden is met het afvalinzamelingspunt buiten de stad. Vanaf dit punt wordt het afval afgevoerd door vuilniswagens. In Almere en Arnhem zijn ze al bekend met dit systeem. Het ondergrondse buizenstelsel van het systeem in het stadscentrum van Almere is ruim 10,5 kilometer lang. Maar liefst 300 inwerpopeningen en afvalbakken zijn hierop aangesloten. Bovendien wordt het afval in drie soorten gescheiden. Ook de afvalbakken op straat zijn op dit systeem aangesloten.

Feiten over frituurvet

Gaat u straks aan de slag met oliebollen en appelflappen? Spoel het frituurvet na het bakken niet weg in de gootsteen, maar lever het in bij de daarvoor bestemde gele afvalbakken. Als VvE kan men ook zo’n gele afvalbak aanvragen om zo een verzamelpunt te vormen voor alle bewoners van het appartementencomplex.

Weetje:

10.000 ton gebruikt frituurvet is goed voor 10 miljoen liter biobrandstof, wat genoeg is voor 10.000 auto’s!

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.