Huishoudens betalen 200 miljoen te veel voor oude meters

Huishoudens betalen al jarenlang veel te veel voor hun oude energiemeters.

Gepubliceerd: 13 juni 2011

Gemiddeld betalen zij jaarlijks EUR 25 voor het gebruik van vaak sterk verouderde meters waar dat intussen allang rond de EUR 10 zou kunnen zijn. Met 13 miljoen meters betekent dit een jaarlijks te hoge consumentenlast van bijna EUR 200 miljoen.

Energieleverancier Greenchoice kaart dit onderwerp aan nu blijkt dat de invoering van de slimme meters sterk is vertraagd. In 2004 keek de NMa in een onderzoek al naar de kosten van het totale meterpark en naar de effectiviteit van de marktwerking. De doorberekende kosten bleken te hoog en van marktwerking op het gebied van energiemeters bleek geen sprake. Daarna is de regelgeving op het gebied van energiemeters aangepast waarbij er landelijk overal zogeheten slimme meters zouden komen. Die meters zouden op hun beurt zoveel geld kosten dat op dat moment werd bepaald dat de netbeheerders voorlopig de jaarlijkse meterkosten niet hoefden te verlagen.

Michiel Rexwinkel, directeur Greenchoice: 'De praktijk is echter dat er zes jaar na dato nog ontluisterend weinig slimme meters zijn geplaatst en relatief weinig nieuwe meters zijn opgehangen. Toch zijn de kosten voor de oude meters niet verlaagd. Sterker nog, die zijn in die periode zelfs verhoogd. De metermarkt is formeel vrij, maar in de praktijk is er absoluut geen marktwerking en komt die er ook niet. Waar blijven die 200 miljoen? In onze optiek dragen die bij aan oneerlijke concurrentie die de zo gewenste marktwerking geen recht doet. Wij vragen hier op korte termijn aandacht voor bij alle belanghebbenden: politiek, consumentenorganisaties en industrie'™.

Publicatiedatum: 14 juni 2011
Meer informatie: www.greenchoice.nl

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.