Ventileren op basis van CO2

Een mens ademt zuurstof in en produceert bij het uitademen CO2, oftewel koolstofdioxide. Als er een of meer mensen tegelijk in een ruimte aanwezig zijn neemt de hoeveelheid CO2 in die ruimte dus toe.

Gepubliceerd: 11 oktober 2013

Ventileren op basis van CO2 is dan ook een goede manier van ventileren. Als een ruimte onvoldoende geventileerd wordt, ontstaan ongezonde omstandigheden. Bij een verhoogde CO2-waarde, en dus onvoldoende ventilatie, krijgen mensen last van vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen. Particulieren maken steeds vaker de keuze voor het plaatsen van CO2-meters in woningen en appartementen. Door de aanwezigheid van een CO2-detector in huis raakt u zich dagelijks bewust van de luchtkwaliteit in huis.

Bewustwording

Ventilatieroosters en ramen blijven vaak gesloten vanwege ‘trek’. Zelfs ventilatiegaten in spouwmuren worden vaak afgedicht omdat men geen warmte uit huis wil verliezen. Dit gaat wel ten koste van de aanvoer van verse lucht in de woning. Soms wordt ongezonde vervuilde lucht zelfs helemaal niet afgevoerd. Een CO2-meter in huis maakt u bewust van het ventilatiegedrag. U merkt na verloop van tijd dat kortstondige ventilatie de kwaliteit van de binnenlucht aanmerkelijk kan verbeteren. Voor een optimale luchtkwaliteit is vanzelfsprekend voortdurende ventilatie beter. Een CO2-sensor waarschuwt tijdig voor een ongezonde luchtkwaliteit in huis.

Automatisch

Sensorgestuurd ventileren op basis van CO2 is de meest energiezuinige en comfortabele wijze van natuurlijk ventileren. Het is ook een hele makkelijke manier om een goede luchtkwaliteit in uw woning te behouden. U hoeft er namelijk zelf niets aan te doen. Het werkt volledig automatisch. In alle verblijfsruimten (keuken, woonkamer en slaapkamers) wordt een CO2-sensor gemonteerd. Deze meet continu en uiterst nauwkeurig de luchtkwaliteit. Zodra de luchtkwaliteit onvoldoende is (te hoge CO2-concentratie) wordt dit door de sensor doorgegeven aan de centrale computer. Door te ventileren kan de CO2 concentratie weer verlaagd worden. De CO2-concentratie in de lucht is dus een graadmeter voor het aantal mensen in de ruimte in relatie tot de ventilatie en geeft zo ook een indicatie voor de overige ongewenste stoffen in de lucht.

Gezonde binnenlucht

De centrale computer regelt dat in de ruimte(s) waar dat nodig is, het ventilatierooster wordt open gestuurd. Dit gebeurt elektronisch. Het rooster wordt precies in de goede stand gezet die nodig is om de benodigde hoeveelheid frisse buitenlucht binnen te laten. De computer regelt ook dat de ventilator automatisch harder gaat draaien om de vervuilde lucht weer af te voeren. Het systeem zorgt dus automatisch voor een gezonde binnenlucht. Het heeft als voordeel dat indien u meer wilt ventileren u dat altijd handmatig kunt regelen met een afstandsbediening en schakelaars.

Een algemene maatstaf voor de luchtkwaliteit in een vertrek is het CO2– niveau, uitgedrukt in een “ppm-waarde” (Parts Per Million). In een goed geventileerde ruimte zal een niveau van <800 ppm gemeten worden. In Nederland wordt doorgaans door de GGD als bovengrens een niveau van 1200 – 1400 ppm gehanteerd.

VvE Helpdesk Advies nodig voor uw VvE?

Raadpleeg onze VvE Helpdesk, een praktische vraagbaak en sparringpartner die uitkomst biedt bij uw VvE vraagstukken.

Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.