Voor zonneboilers ligt er nog genoeg subsidie

Er is nog volop subsidie aan te vragen door mensen die een zonneboiler op hun dak willen leggen, aldus voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Gepubliceerd: 16 maart 2010

Een zonneboiler maakt warm water met hulp van de zon en dat scheelt uitstoot van broeikasgassen. De subsidiepot voor zonneboilers (32 miljoen euro) is zeker nog voor de helft vol. Dit in tegenstelling tot de subsidie voor zonnepanelen die begin maart binnen een dag was overtekend.

Voor de meest gebruikte zonneboiler is een subsidie te verwachten van 720 euro. Of een dak geschikt is voor een zonneboiler en wat het kost, is na te gaan op de site van Milieu Centraal via een gratis Advies op maat. De zonneboiler moet binnen zes maanden na toekenning van de subsidie zijn geïnstalleerd. De woning zelf moet vóór 1 januari 2008 zijn opgeleverd.

Een zonneboiler kan ongeveer de helft van al het warme water verwarmen van een gemiddeld huishouden. Dat komt overeen met zo'n 170 m3 aardgas, of 120 euro per jaar. De rest van warmte voor het water komt bijvoorbeeld van een cv-combiketel. Door het naverwarmen staat iemand met zonneboiler nooit onder een koude douche. Intussen wordt wel de helft minder CO2 uitgestoten, zo'n 300 kilo per jaar.

Met de huidige energieprijzen is de aanschaf van een zonneboiler niet terug te verdienen via de besparing op de energiekosten. Met subsidie kan dat wel. Voor zonneboilers legt de overheid een bedrag op tafel bij de aankoop. Voor zonnepanelen bestaat de subsidie uit een bedrag per kWh die wordt geproduceerd.

Huiseigenaren (maar bijvoorbeeld ook woningcorporaties) kunnen tot en met volgend jaar nog subsidie aanvragen voor zonneboilers met een speciaal aanvraagformulier van AgentschapNL. Subsidie kan ook achteraf aangevraagd worden. Het aanvragen is eenvoudig, want dit kan digitaal.

Meer informatie: www.milieucentraal.nl/zonneboiler.

Publicatiedatum: 16 maart 2010

Guido van Loon - Appartement & Eigenaar

Zonnepaneel-advies Zonnepaneel-advies

Er zijn diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen mogelijk te maken.

1
Introductie
2
Vragen
3
Gegevens

Wat houdt het in?

Juridisch, technisch en logistiek is het niet eenvoudig zonnepanelen te koppelen achter de meter van individuele appartement. Een gemeenschappelijke elektriciteitsmeter zorgen er echter weer voor dat het lastig is de zonnepanelen rendabel te exploiteren. Gelukkig zijn er diverse manieren om zonnepanelen op daken van appartementsgebouwen toch mogelijk te maken.

Waar bestaat het advies uit?

Analyse van de huidige situatie
Analyse van de wensen (en haalbaarheid hiervan) van de VvE
Analyse van de mogelijkheden
Prijsvergelijking van de verschillende mogelijkheden

Gegevens

Zonnepaneel-advies
Bedankt, wij hebben uw aanvraag succesvol ontvangen en nemen contact met u op.
Reacties Laat een bericht achter
Log in met uw profiel

Om een reactie te kunnen plaatsen heeft u een profiel nodig.

Inloggen
Leeslijst
Wij waarderen uw privacy.
Wij en onze partners gebruiken technologie, zoals cookies, op onze website om advertenties te personalificeren en om verkeer te analyseren. Door op accepteren te klikken gaat u akkoord met ons Privacy & Cookiebeleid.